Jyllands-Posten

Flygtet saudiarabi­sk kvinde vil kaste sig ud i friheden

På en ferie til Kuwait stak den 18-årige Rahaf Mohammed Alqunun af fra sin familie i håb om at finde frihed. Den har Canada nu givet hende. Andre kvinder forsøger at følge i hendes fodspor.

- SEBASTIAN JOHAN LUND

Rahaf Mohammed Alqunun vil gerne studere arkitektur. Hun vil gerne laere engelsk. Men mest af alt vil hun gerne vide, hvordan det er at vaere teenager med friheden til at gøre, hvad man vil.

»Jeg vil gøre skøre ting, jeg aldrig har gjort før,« udtalte hun i et interview, efter at hun var ankommet til et flygtninge­center i Canada.

På bare to uger er Rahaf Mohammed gået fra at leve et lukket liv, som så mange andre saudiske kvinder, til at vaere fri og selvstaend­ig. Men for at det kunne ske, måtte hun rejse om på den anden side af kloden.

Rahaf Mohammed blev en social mediesensa­tion og på samme tid synonym med rettighede­r for kvinder og flygtninge verden over, da hun stak af fra sin familie den 5. januar på en ferie i Kuwait.

Til sin flugt brugte den 18årige saudiske teenager sin vens kreditkort til at købe en flybillet til Australien med en mellemland­ing i Bangkok, hvor thailandsk­e embedsmaen­d truede med at sende hende hjem igen.

Seks naetter overnatted­e hun i et lufthavnsh­otel i Bangkok, hvor hun åbnede en twitterkon­to og startede sin kamp for aldrig at skulle tilbage til det saudiske styre igen.

»Jeg er bange for, at min familie draeber mig,« skrev hun på Twitter, hvorefter hun tilføjede, at »de vil draebe mig, fordi jeg flygtede, og fordi jeg er ateist. De vil have, at jeg beder og baerer slør, men det vil jeg ikke,« lød det fra teenageren.

Lørdag morgen ankom hun så til lufthavnen i Toronto, Canada, som har givet hende asyl, og det har inspireret hendes medsøstre i Saudi-Arabien. Nyhedsbure­auet AP skriver, at endnu en kvinde er gået på de sociale medier for at bede om beskyttels­e for sin familie.

Det saudiske styre har indtil for nylig vaeret stille om sagen, men i en officiel udtalelse har lederen for saudiske National Society for Human Rights anklaget Canada for at opildne »saudiske kvinder« til at gå imod familievae­rdier og søge asyl. Lederen mener også, at Canada gav Rahaf Mohammed asyl af politiske og ikke humanitaer­e grunde.

Anspaendt forhold

Forholdet mellem Canada og Saudi-Arabien har vaeret anspaendt, siden den canadiske udenrigsmi­nister i sommeren 2018 kraevede, at SaudiArabi­en skulle løslade to faengslede aktivister.

»Det er meget alarmerend­e, at Samar Badawi, Raif Badawis søster, er blevet faengslet i Saudi-Arabien. Canada står sammen med Badawi-familien i denne svaere tid, og vi fortsaette­r med på det staerkeste at opfordre til løsladelse­n af både Raif og Samar Badawi,« skrev den canadiske udenrigsmi­nister, Chrystia Freeland, på Twitter.

En privileger­et position

Udenrigsmi­nisterens tweet udløste voldsomme reaktioner fra styret i Saudi-Arabien, der endte med at udvise den canadiske ambassadør i Riyadh, tilbagekal­de deres egen ambassadør fra Ottawa og melde ud, at saudiske udveksling­sstuderend­e skulle flytte deres studier til andre lande.

Ifølge New York Times giver Canada asyl til flere tusinde flygtninge om året, men få får så hurtig adgang til landet, som Rahaf Mohammed. Spekulatio­nerne går på, om det skyldes den stjernesta­tus, som teenageren har opnået på rekordtid. På blot en uge fik hun 180.000 følgere på Twitter, og hun har vaeret på forsider af aviser over hele verden.

På et pressemøde tirsdag offentligg­jorde teenageren en udtalelse, hvori hun blandt andet udviste sympati med de »uheldige kvinder,« det ikke er lykkedes at finde friheden.

I slutningen af udtalelsen, der kun er omkring en side lang, annoncerer hun også, at pressemøde­t vil vaere hendes sidste medieoptra­eden det naeste stykke tid.

Nu vil Rahaf Mohammed bruge sin nyvundne frihed til at advokere for kvinders rettighede­r verden over.

»I dag og i år frem vil jeg arbejde og støtte friheden for kvinder over hele verden. Den samme frihed, som jeg oplevede, da jeg kom til Canada for første gang,« erklaerer hun.

I dag og i år frem vil jeg arbejde og støtte friheden for kvinder over hele verden. Den samme frihed, som jeg oplevede, da jeg kom til Canada for første gang. Rahaf Mohammed Alqunun

 ?? FOTO: CARLOS OSORIO/REUTERS ?? Rahaf Mohammed Alqunun blev mødt af den canadiske udenrigsmi­nister, Chrystia Freeland, (t.h.) i lufthavnen.
FOTO: CARLOS OSORIO/REUTERS Rahaf Mohammed Alqunun blev mødt af den canadiske udenrigsmi­nister, Chrystia Freeland, (t.h.) i lufthavnen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark