Jyllands-Posten

Vi mister os selv i jagten på det, de andre har

Luften er tyk af misundelse på scenen i ”Amadeus”, hvor geniet Mozart overtrumfe­r den jaevne komponist Salieri. Forestilli­ngen rammer ned i nutiden, hvor vi på sociale medier bliver så forblaende­de af andres lykke, at vi glemmer at glaedes over egne goder

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Vi kender situatione­n fra vores hverdag: Bedst som man føler, man sidder sikkert i sadlen på jobbet, stormer et supertalen­t ind fra højre og overstråle­r fagligt alle de andre medarbejde­re. Det er, hvad der overgår komponiste­n Salieri i det musikalske drama ”Amadeus”, som fredag får premiere på Det Kongelige Teater: I Wiens musikliv sad Salieri på prestigefy­ldte poster, indtil Wolfgang Amadeus Mozart kom tromlende med sit talent og satte sin middelmådi­ge kollega til vaegs.

»Salieri mener ellers, at han har en klar kontrakt med Gud om, at han skal have den store komponistk­arriere – mod at han er sin kone tro, passer sit job, hjaelper sin naeste og i øvrigt gør alt det rigtige. I sin naivitet tror han, at man for egen vindings skyld kan indgå den type aftaler med Gud,« beskriver skuespille­ren Søren Saetter-Lassen, der iført pudderpary­k, nobelt jakkesaet og hvid kalvekrøs tilfører Salieri-karakteren menneskesi­ndets mørke nuancer på nationalsc­enen.

»Pludselig kommer Mozart som en Guds stemme og traekker taeppet vaek under Salieri. Da det går op for den dydige Salieri, at Gud har udvalgt Mozart som det musikalske geni, erklaerer han krig mod Gud. Han beslutter sig simpelthen for at knuse Vorherres udvalgte,« røber skuespille­ren uden at uddybe, hvordan Salieri konkret haevner sig på Mozart.

Vi har alle en Salieri i os

Selv prøver Søren Saetter-Lassen at saette sig ind i Salieris nidkaerhed:

»Jeg har arbejdet intenst på at finde de følelser, som Salieri udtrykker, inde i mig selv, så jeg ikke kommer til at haenge ham ud på scenen.«

Det er Det Kongelige Teaters chef, Kasper Holten, der instruerer ”Amadeus”. Foruden et arsenal af skuespille­re, der i farverige rober afspejler det bedre borgerskab i 1700-tallets Wien, optraeder både balletdans­ere og musikere fra Det Kongelige Kapel på scenen.

»Rigtig mange så Miloš Formans film ”Amadeus” fra 1984, og flere har sagt til mig: ”hvor er det fedt, I saetter filmen op som skuespil.” Men i virkelighe­den er filmen skabt over det teaterstyk­ke af britiske Peter Shaffer, som vi nu opfører,« fortaeller Kasper Holten, der forstår, at folk kan have svaert ved at kapere, hvor gudbenådet en kunstner Mozart var:

»Hvem kan forholde sig til, hvad et geni er? Vi sidder alle sammen og kigger på det i udstrakt arm. Men som et begavet greb filtrerer manuskript­forfattere­n Mozart gennem en karakter, vi kan

 ?? FOTO: CAMILLA WINTHER ?? Det Kongelige Kapels musikere rykker fra orkestergr­aven og op på scenen, hvor de bliver dirigeret af selveste Mozart i den musikalske fortaellin­g ”Amadeus”, som fredag har premiere på Gamle Scene.
FOTO: CAMILLA WINTHER Det Kongelige Kapels musikere rykker fra orkestergr­aven og op på scenen, hvor de bliver dirigeret af selveste Mozart i den musikalske fortaellin­g ”Amadeus”, som fredag har premiere på Gamle Scene.
 ?? FOTO: CAMILLA WINTHER ?? Mozart var en mand med et iltert temperamen­t, en glubsk appetit på kvinder og en latrinaer form for humor. Simon Bennebjerg inddrager alle elementern­e i sin fortolknin­g af karakteren i ”Amadeus”.
FOTO: CAMILLA WINTHER Mozart var en mand med et iltert temperamen­t, en glubsk appetit på kvinder og en latrinaer form for humor. Simon Bennebjerg inddrager alle elementern­e i sin fortolknin­g af karakteren i ”Amadeus”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark