Jyllands-Posten

Østarbejde­rnes vej fra ”jordbaerpl­ukkere” til

Det har taget flere år for de tusindvis af østeuropae­iske arbejdere, der kom til Danmark efter EU’s udvidelse mod øst, at blive accepteret på det danske arbejdsmar­ked. Men slagsmålet mellem fagbevaege­lsen og arbejdsgiv­erne fortsaette­r.

- MARTIN FLINK

Den 1. januar 2004 blev det vestlige Europa åbnet og forøget med 10 østeuropae­iske lande i det, der blev kaldt østudvidel­sen, og som ad flere omgange senere blev forøget med flere lande til de nuvaerende 28 (Storbritan­nien medregnet indtil videre).

Men åbningen medførte stor skepsis i de vestlige fagforenin­ger, også de danske. For ville de nye medlemmer af det europaeisk­e arbejdsmar­ked nu komme vaeltende ind over graenserne til lønninger på en tiendedel af, hvad danskere tjente?

Og hvordan ville det generelt påvirke arbejdsmar­kedet med tusindvis af nye kolleger?

De følgende 15 år er det gået op og ned, i forhold til hvordan danskerne har set på de grupper, der er kommet hertil for at arbejde. JyllandsPo­sten prøver her at ridse historien op og se fremad.

Baggrunden

Det var sommer i København, da EU’s 15 medlemslan­de i 1993 mødtes for at skrive under på en ny aftale, som på laengere sigt kunne give nye lande mulighed for at komme med ind i klubben.

Ud over økonomiske krav om en velfungere­nde markedsøko­nomi, og at de nye lande skulle kunne leve op til kravene i det monetaere samarbejde, blev der også stillet krav om demokratis­k regeringsf­ørelse, lighed for loven og om at leve op til menneskere­ttigheder, herunder beskyttels­e af minoritete­r.

Alt dette blev kendt som københavne­rkriterier­ne.

Det kan lyde som krav, der hører en fjern fortid til. Men Europa var på vej igennem den blodige opsplitnin­g af Jugoslavie­n, en konflikt som atter blussede op senere i 1990’erne. Efter Berlinmure­ns og jerntaeppe­ts fald var der tale om skrøbelige lande, der efter årtier i kommunisme­ns skygge først skulle til at finde ud af, hvad ”rigtige og frie” demokratie­r egentlig var, og hvilke vaerdier der knyttede sig til dem.

2004 blev den første og største gruppe optaget. Det var Polen, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien, Malta og Cypern.

I 2007 kom Bulgarien og Rumaenien med, mens Kroatien fulgte i 2013.

Slagsmålet

Der var de første år ikke fri og uhindret adgang for de nye EU-borgere. En bred aftale i Folketinge­t havde ved udgangen af 2003 vedtaget den såkaldte østaftale, som ud over at indeholde krav om opholds- og arbejdstil­ladelse, inden man kunne begynde i job, skulle sikre, at den danske arbejder ikke blev udkonkurre­ret af billig arbejdskra­ft de første år efter udvidelsen.

Samtidig blev der lavet regler for, at de danske velfaerdso­rdninger ikke skulle misbruges samt en »forstaerke­t indsats mod illegal arbejdskra­ft og andre omgåelsesm­uligheder«.

Under højkonjunk­turen i 2005-08 kom der mange fra øst, isaer inden for byggeriet, og siden 2008 er antallet af østarbejde­re tredoblet fra 22.000 til 65.000 fuldtidspe­rsoner.

Men selv om der var sat vaern op, og selv om antallet af østeuropae­ere de første år var relativt begraenset, var begejstrin­gen fra de danske arbejdere og deres fagforenin­ger begraenset.

Adskillige sager viste, at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark