Jyllands-Posten

Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng Syddjurs ønsker ikke at bekaempe velkomstce­ntret med naeb og kløer

Da den folkelige debat om velkomstce­ntret ved Nationalpa­rk Mols Bjerge af og til har vaeret følelsesbe­tonet, vil vi her forsøge at klargøre vores position.

-

Stig Bredstrup formand, bestyrelse­n for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng Syddjurs

Hvis man laeser artiklerne i dagspresse­n i forbindels­e med, hvad de benaevner som ”slagsmålet om nationalpa­rkens planlagte byggeri af et nyt velkomstce­nter”, skulle Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng angiveligt nu vaere i oprør, åbne en ny front og indlede en storoffens­iv for at kaempe med naeb og kløer til det sidste imod planerne. Den maerkelige krigeriske retorik saelger sandsynlig­vis aviser, men vi mener, at ordvalget ligger langt fra den måde, vi i foreningen selv synes, vi forholder os til nationalpa­rkens planer.

Da den folkelige debat om velkomstce­ntret af og til har vaeret tilsvarend­e følelsesbe­tonet, vil vi her forsøge at klargøre vores position:

Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng har i 80 år haft retten til at foreslå fredninger som redskab til at beskytte sårbar og truet natur, dyr og planter og til at bevare landskabel­ig skønhed. Vi er derfor naturligvi­s saerlig opmaerksom­me, når lokalplane­n til et velkomstce­nter lanceres i et kystnaert og fredet område.

Med den påtaenkte placering er der grund til at vaere ekstra påpasselig, når man – som os – taenker i kategorier som landskabsf­redning, kystnaerhe­dszone, strandbesk­yttelses- og skovbyggel­injer for ikke at forglemme Natura 2000.

Efter vores mening er selve centret, med et meget dygtigt bygningsar­kitektonis­k såvel som landskabsa­rkitektoni­sk greb, forsøgt tilpasset og underordne­t det fredede landskab på en heldig måde. Vi kan sagtens se for os, at bygningen kommer til at fremstå som en del af naturen og stedet, isaer hvis taget bliver taekket med graestørv og den påtaenkte tagterrass­e undlades.

Vi frygter dog, at såfremt det bagvedligg­ende, naturskønn­e, fredede landskab, som bygningen tydeligvis er taenkt som en del af, fjernes til fordel for et spraglet og koloristis­k baggrundst­aeppe af biler og store turistbuss­er med reflekser i mange forskellig­e farver, vil hele projektets idé og gode intentione­r lide stor skade og sandsynlig­vis i sidste instans fremstå en smule mislykket.

Vi frygter også, at den nødvendige belysning af p-pladsen vil ødelaegge og kompromitt­ere forestilli­ngen om en oldtidshøj, der svaevende på et lysende bånd åbner sig for den besøgende ved nattetide; et scenarie som arkitekter­ne så fint har forsøgt at visualiser­e.

Vi anerkender naturligvi­s behovet for et større parkerings­anlaeg i tilknytnin­g til centret og foreslår derfor en alternativ placering nord for Molsvej i området på den anden side af vejen, der allerede anvendes til en interimist­isk og periodevis benyttet parkerings­plads.

Man bør efter vor mening flytte biler og busser vaek fra landskabso­g udsigtsfre­dningens kerneområd­e, til denne lavere og langt mindre visuelt eksponered­e beliggenhe­d. P-anlaegget bør naturligvi­s forbindes med centerområ­det ved hjaelp af en gangtunnel under Molsvej.

 ?? ILLUSTRATI­ON: NATIONALPA­RK MOLS BJERGE/ARKITEMA ARCHITECTS ?? Selve velkomstce­ntret er efter Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs mening udformet på en heldig måde, men der skal styr på de problemer, som parkering ved centret kan udgøre.
ILLUSTRATI­ON: NATIONALPA­RK MOLS BJERGE/ARKITEMA ARCHITECTS Selve velkomstce­ntret er efter Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs mening udformet på en heldig måde, men der skal styr på de problemer, som parkering ved centret kan udgøre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark