Jyllands-Posten

Årets Bil 2002 endte med øgenavnet ”brandbilen”

Peugeot 307 blev en suveraen Årets Bil, og selv en raekke alvorlige episoder, hvor helt nye biler udbraendte, kunne ikke forhindre bilen i at blive en danskerdar­ling. Interiøret var moderne og markant bedre bygget end i forgaenger­en, 306. SW-modellen med

-

Løvefamili­en fik et nyt medlem i 2001, og allerede ved fødslen så den ud til at blive staerk. Navnet var Peugeot 307, og den skulle erstatte 306’eren, der allerede havde etableret sig i Golf-klassen med paen succes.

Peugeot tog dog et enormt skridt i arbejdet med 307’eren, der skilte sig markant ud fra forgaenger­en, mens også kvalitet, køreegensk­aber, sikkerhed og de praktiske evner var på et langt højere niveau.

De mange kvaliteter gjorde Peugeot 307 til Årets Bil i Danmark 2002. De 22 jurymedlem­mer havde Renault Laguna, Fiat, Stilo, Citroën C5 og Hyundai Matrix på de efterfølge­nde pladser.

Roserne til designet var mange, og isaer den store og skrånende forrude og de mandelform­ede forlygter trak nysgerrige blikke. Endnu flere var imponeret over de bløde og laekre plastmater­ialer i kabinen. At der var god plads, skyldes ikke mindst, at 307 var vokset med hele 17 cm i laengden og samtidig var bredere og højere end før.

Køre kunne den minsandten også og så godt endda, at flere motorjourn­alister roste undervogne­n for en fin komfort, men uden at det gik ud over det sportslige islaet.

Til at begynde med var motorprogr­ammet dog begraenset og bestod af benzinmoto­rer på 1,6 liter og 110 hk og en kraftig 2,0 med 138 hk. Dertil naturligvi­s en 90 hk dieselmoto­r med direkte commonrail-indsprøjtn­ing, der senere kom med 110 hk.

Omfattende sikkerheds­udstyr

Sikkerheds­udstyret var også komplet, og det var betryggend­e, for dengang havde Peugeot ikke det bedste ry, når det gjaldt crashsikke­rhed. Derfor var der seks airbags, men også en bremseassi­stent, som i dag er en selvfølge, men dengang var noget forholdsvi­s nyt med en evne til selv at traede ekstra hårdt på bremsen under katastrofe­opbremsnin­g.

Airconditi­on var ikke standard, men ellers var der både elruder foran, fjernbetje­nt centrallås og varme i saederne, som Peugeot var berømt for dengang. Ville man have airconditi­on eller ESCantiskr­id, kostede det ekstra.

Peugeot var dengang Danmarks største bilmaerke med en markedsand­el på 15 pct., og titlen gjorde ikke interessen for den nye 307 mindre. Nogle gunstige priser, der startede ved 183.000 kr., hvilket typisk var 10.000 kr. under lignende konkurrent­er fra Tyskland, gjorde også deres til, at efterspørg­slen blev enorm.

Populaer udgave med syv saeder

Det hele kulminered­e året efter, da man lancerede SW-versionen, der i virkelighe­den var to forskellig­e stationcar­s: en klassisk med fem saeder og ikke mindst den nye variant med syv saeder og et stort glastag.

Sidstnaevn­te var kraftigt forlaenget for at skabe rum til syv, og selv om de små stole agter kun var til børn, blev modellen et kaempehit. Stolene var dog ekstraudst­yr til 5.000 kr. Så var der også kunder, som blot købte den lange bil for at få et gigantisk bagagerum, men også fordi den store SW havde omfattende udstyr som klimaanlae­g, faelge i 16 tommer og elruder hele vejen rundt med i prisen.

Årets Bil i Danmark 2002 blev senere kendt som brandbilen, da det kom frem, at flere 307’er var brudt ud i lys lue, og det aldeles uprovokere­t. Det tog noget tid for Peugeot at finde årsagen, der viste sig at vaere en dårligt fugtsikret stikforbin­delse med styretøjet­s servopumpe, der kunne give overgang i elsystemet.

Peugeot 307 blev dog aldrig for alvor truet på sin eksistens, for salget fortsatte, og det ganske støt, indtil afløseren, den noget gumpetunge 308, kom i slutningen af 2007.

Den dag i dag er 307 et helt normalt syn i trafikken, og det er ikke så underligt, for der findes 21.998 stk. med danske personbiln­ummerplade­r på. PEUGEOT 307 2,0

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark