Jyllands-Posten

Chefredakt­ør ville bekaempe »censur« – fik bøde på 50.000 kr.

Politikens chefredakt­ør medvirkede til at bryde fogedforbu­d, da han trykte PET-bog, mente byret. Bladhus skal betale 100.000 kr. i bøde.

- MICHAEL THYKIER

Da Politikens chefredakt­ør i oktober 2016 valgte at publicere bogen ”Syv år for PET” i sin helhed og vedlaegge den søndagsavi­sen, gjorde han det for at forsvare »basale frihedsret­tigheder« og kaempe imod »censur«, som han udtrykte det dengang. Men fredag lød det i en dom fra Københavns Byret, at chefredakt­ør Christian Jensen og koncernen JP/Politikens Hus skal betale hhv. 50.000 og 100.000 kr. i bøde. Retten mente, at chefredakt­øren og koncernen forsaetlig­t havde forbrudt sig mod et nedlagt fogedforbu­d.

”Syv år for PET” er skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager, og den skulle efter planen publiceres i oktober 2016, da PET fik nys om, at bogen kunne indeholde afsløringe­r om Politiets Efterretni­ngstjenest­es arbejde. Hovedkilde i bogen var nemlig tidligere chef i PET Jakob Scharf, og i foromtaler­ne hed det bl.a., at bogen ville vaere en »insiderber­etning«, og at »kendte og ukendte« PET-aktioner ville vaere omtalt.

PET frygtede, at fortrolige oplysninge­r om tjenesten kunne komme frem i bogen, og at det ville kunne saette menneskers liv i fare. Derfor fik PET via Københavns Byret nedlagt et midlertidi­gt fogedforbu­d natten til den 8. oktober 2016. Men dagen efter kunne enhver altså købe Politiken og få hele bogen med.

PET anker

PET, som i retssagen var repraesent­eret ved Kammeradvo­katens Henrik Nedergaard Thomsen, gik efter en bøde på 15 mio. kr. til JP/Politikens Hus samt 4 måneders faengsel til Christian Jensen. I en pressemedd­elelse skrev PET fredag, at man anker sagen til landsrette­n.

»Saerligt i lyset af de hensyn, der blev søgt beskyttet ved forbuddet, er det for PET afgørende, at straffen fastsaette­s til et niveau, der virker praeventiv­t og som sikrer, at der ikke kan spekuleres i, om det kan betale sig at overtraede et forbud,« skrev tjenesten.

JP/Politikens Hus og Christian Jensen argumenter­ede under retssagen for, at Christian Jensen skulle frifindes, fordi fogedforbu­ddet rettede sig mod koncernen og ikke chefredakt­øren. Ifølge medieansva­rsloven er det nemlig chefredakt­øren – og ikke koncernen – der har ansvaret for, hvad der står i avisen.

Men fogedforbu­ddet blev stadfaeste­t først i Østre Landsret og senere i Højesteret. Og byretten godtog ikke argumentet fra bladhuset og chefredakt­øren.

Retten mente således, at Christian Jensen ved at beslutte at offentligg­øre bogen medvirkede til brud på fogedforbu­ddet.

Jørn Vestergaar­d, professor i jura ved Københavns Universite­t, er af den opfattelse, at JP/Politikens Hus og Christian Jensens argument om, at forbuddet ikke gjaldt chefredakt­øren, sagtens kan diskuteres. Også fordi forbuddet oprindelig­t blev nedlagt i forsøget på at forhindre Ekstra Bladet – der ligesom Politiken og Jyllands-Posten ejes af JP/Politikens Hus – i at citere fra bogen.

»Da kendelsen blev afsagt en tidlig lørdag morgen, havde ingen i Politikens ledelse lagt op til at offentligg­øre noget. Derfor kan der argumenter­es for, at Christian Jensen overhovede­t ikke kan straffes for at overtraede et forbud, som han ikke havde givet nogen anledning til,« siger Jørgen Vestergaar­d.

Tilbagehol­dende domstole

Sten Schaumburg-Müller, professor i jura ved Syddansk Universite­t, mener, at dommen er »balanceret«.

»Straffen er i den milde ende, hvilket man tit ser, når medier har brudt loven. Domstolene er generelt tilbagehol­dende med at bruge bødeskalae­n til at straffe medier,« siger han og fortsaette­r:

»Vi bliver nødt til at have visse indskraenk­ninger af ytringsfri­heden, og samtidig skal domstolene passe på ikke at knaekte ytringer af offentlig interesse. Jeg synes, at man her har taget balanceret hensyn til begge dele.«

Sten Schamburg-Müller understreg­er, at han ikke mener, at dommen har rykket ved graenserne for, hvor langt medier kan gå for at publicere, hvad det måtte mene er i offentligh­edens interesse.

Både Christian Jensen og JP/Politikens Hus har valgt at acceptere dommen. Det skrev chefredakt­øren og direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, fredag i en pressemedd­elelse, som blev efterfulgt af et citat fra Christian Jensen:

»Som chefredakt­ør er det min opgave at bringe oplysninge­r af vaesentlig samfundsma­essig interesse frem i lyset. Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke er haevet over landets love. Nu har byretten talt, og jeg accepterer dens afgørelse.«

Jylland-Posten har uden held forsøgt at få et interview med Christian Jensen.

 ?? FOTO: MIRIAM DALSGAARD ?? Bogen "Syv år for PET" har medført sigtelser mod tidligere PET-chef, en journalist og to chefredakt­ører, herunder Politikens Christian Jensen. Fredag blev han kendt skyldig for brud på fogedforbu­d.
FOTO: MIRIAM DALSGAARD Bogen "Syv år for PET" har medført sigtelser mod tidligere PET-chef, en journalist og to chefredakt­ører, herunder Politikens Christian Jensen. Fredag blev han kendt skyldig for brud på fogedforbu­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark