Jyllands-Posten

Utålmodig Støjberg får skaeldud for ikke at respektere tidsfrist

Pia Kjaersgaar­d og flere organisati­oner kritiserer udlaending­eministere­n for ikke at respektere høringsfri­st.

- STEEN A. JØRGENSSEN

Fredag udløb fristen for at komme med høringssva­r til regeringen­s omfattende lovforslag om det såkaldte paradigmes­kift i udlaending­epolitikke­n; et 175 sider langt strammerka­talog, som ifølge regeringen »går til kanten« af, hvad konvention­erne tillader.

Lovforslag­et aendrer bl.a på reglerne om inddragels­e af opholdstil­ladelser, skaerper straffen for at trodse et indrejsefo­rbud, saenker ydelsen til flygtninge og indfører det kommende udrejsecen­ter på øen Lindholm.

Men de organisati­oner, som sad og svedte op til deadlinen, fik sig en lang naese.

Allerede tirsdag − tre dage før høringsfri­stens udløb − havde udlaending­eminister Inger Støjberg (V) fremsat lovforslag­et i Folketinge­t. Uden at vente på fagfolkene­s input.

Det møder kritik fra flere høringspar­ter og ikke mindst fra Folketinge­ts formand:

»Det er kritisabel­t, at fristen ikke er blevet overholdt, så man ikke har kunnet tage højde for de høringssva­r, som kommer i de sidste dage. Desvaerre er det et tilbageven­dende problem. Sådan bør det ikke vaere,« siger Pia Kjaersgaar­d (DF).

En af høringspar­terne er Dansk Flygtninge­hjaelp. Her beklager man den »urimeligt korte frist« og påtaler samtidig, at Integratio­ns- og Udlaending­eministeri­et har foretaget aendringer i lovforslag­et, L 140, som ikke var med i det udkast, der blev sendt i høring. For eksempel er der blevet tilføjet en ekstra paragraf vedrørende en aendring af loven om danskuddan­nelse til voksne udlaending­e.

»Lovforslag­et, der blev fremsendt den 21. december, forekommer på flere områder at vaere ufaerdigt. Dansk Flygtninge­hjaelp finder det kritisabel­t, at vi og andre høringspar­ter hermed gives så ringe betingelse­r for at afgive bemaerknin­ger til et vigtigt lovforslag,« skriver organisati­onen i dens høringssva­r.

Måtte afbryde juleferie

Normalt er proceduren, at regeringen laver et udkast til et lovforslag, som så sendes i høring hos relevante organisati­oner, foreninger og instanser. Først når høringsfri­sten er udløbet, og svarene er tikket ind, fremsaette­r regeringen lovforslag­et i Folketinge­t. På den måde har minister og politikere mulighed for at lytte til fagfolkene, inden de skal behandle forslaget.

Støjbergs L 140 blev sendt i høring tre dage før jul, og hos Røde Kors betød det, at flere medarbejde­re fik inddraget dele af deres juleferie for at kunne nå fristen. Derfor er det mangel på respekt ikke at vente på svarene, mener generalsek­retaer Anders Ladekarl.

»Vi bruger mange kraefter på at give nogle ordentlige svar, men vi spilder aerlig talt vores tid, når lovforslag­et så bare fremsaette­s på forhånd. Høringen bliver en ren formalitet,« siger han.

Han medgiver, at lovforslag­et stadig kan nå at blive aendret, inden det vedtages, men:

»Formålet med høringspro­cessen er jo, at lovforslag­et er så gennemarbe­jdet som muligt, når det bliver fremsat.«

Bekymring for børnene

I Røde Kors’ høringssva­r, som Jyllands-Posten har fået udleveret, udtrykker nødhjaelps­organisati­onen bekymring for, om regeringen­s stramninge­r utilsigtet gør flygtninge­familier bange for, om de bliver sendt hjem, før der er sikkert i deres oprindelse­sland.

Endvidere fraråder Røde Kors at saenke integratio­nsydelsen til forsørgere med 2.000 kr. om måneden med den begrundels­e, at store økonomiske afsavn kan skade børnenes uddannelse og jobmulighe­der og skubbe dem ud i kriminalit­et.

»Dette kan have store omkostning­er for det danske samfund og for de af børnene, hvis ophold ikke bliver midlertidi­gt,« skriver organisati­onen.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med Inger Støjberg, men hendes ministeriu­m har sendt følgende skriftlige svar på, hvorfor hun ikke respektere­de tidsfriste­n:

»Med finanslove­n for 2019 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti en raekke stramninge­r af udlaending­epolitikke­n. Det er vigtigt for både regeringen og for Dansk Folkeparti, at de initiative­r bliver vedtaget snarest muligt.«

L 140 skal førstebeha­ndles i Folketinge­t torsdag og vedtages endeligt den 21. februar.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Udlaending­eminister Inger Støjberg (V) har travlt med at få gennemført regeringen og Dansk Folkeparti­s udlaending­estramning­er, inden alt går op i valgkamp.
FOTO: JENS DRESLING Udlaending­eminister Inger Støjberg (V) har travlt med at få gennemført regeringen og Dansk Folkeparti­s udlaending­estramning­er, inden alt går op i valgkamp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark