Jyllands-Posten

Universite­t får ret: Penkowa mister doktorgrad

Landsret kendte Milena Penkowa skyldig i dokumentfa­lsk. Hun blev frifundet for straf, men fratages doktorgrad.

-

Københavns Byret blåstemple­de fredag, at Akademisk Råd i 2017 fratog Milena Penkowa sin doktorgrad.

Det var Akademisk Råd ved Sundhedsvi­denskabeli­gt Fakultet på Københavns Universite­t, der i 2017 fratog den 45-årige Penkowa hendes doktorgrad – og dermed retten til at kalde sig dr.med.

Året inden at titlen gled ud af Penkowas haender, blev hun af Østre Landsret kendt skyldig i dokumentfa­lsk. Dog blev hun frifundet for straf, fordi landsrette­n i modsaetnin­g til byretten vurderede, at sagen var foraeldet.

Dokumentfa­lskneriet handlede om nogle rotteforsø­g, som var beskrevet i en videnskabe­lig artikel i tidsskrift­et Glia tilbage i år 2000. Forsøgene indgik i en doktordisp­utats, som Penkowa indgav i 2003.

Den mødte dog kritik, og i forlaengel­se af det fremviste hun fire falske dokumenter til universite­tets davaerende rektor.

Siden trak hun sin disputats tilbage og indlevered­e en ny i 2006.

Det var på baggrund af disputatse­n fra 2006, at Milena Penkowa fik ret til at smykke sig med titlen dr.med.

Akademisk Råd mener, at hvis universite­tet tilbage i 2006 havde kendt til falsknerie­t, så havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en ny disputats. Og derfor tog man graden fra hende.

Formanden i rådet og dekan ved Det Sunhedsvid­enskabelig­e Fakultet, Ulla Wewer, glaeder sig over, at byretten har givet universite­tet medhold i sagen.

»Vi har siden sagens start sagt, at vi ville følge denne sag til dørs, og universite­tet tager videnskabe­lig uredelighe­d meget alvorligt,« siger Ulla Wewer i en pressemedd­elelse.

»Vi har også arbejdet for at få skabt en kultur, hvor forskergru­pper og ledere i god dialog kan drøfte god videnskabe­lig praksis.«

På Facebook fremgår det, at den tidligere hjernefors­ker vil anke sagen.

»Vi fortsaette­r i landsrette­n! I dag kom afgørelsen fra byretten, og den gik ikke, som vi havde håbet på, idet staten valgte at beskytte staten, det vil sige at lade modparten slippe,« skriver Penkowa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark