Jyllands-Posten

Bekymringe­n er, at det bliver i Odense, Aarhus og på Riget, at tingene kommer til at ske

- MICHAEL HJØLLUND STEEN A. JØRGENSSEN

Centralise­ring«, »en skrivebord­søvelse« og »et angreb på demokratie­t«.

Regeringen­s forslag om at sløjfe de valgte politikere i regionsråd­ene som led i en større omlaegning af det danske sundhedsva­esen har fået kritikere og skeptikere til at traekke gloser frem fra øverste abstraktio­nshylde.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er sagen mere konkret. Den er gul og har fire hjul.

Det er den laegebil, som kommunen fik tildelt som erstatning, da to sygeplejer­skebemande­de akutbiler blev nedlagt som led i en sparerunde i Region Midtjyllan­d i november sidste år.

Ifølge Venstre-borgmester Hans Østergaard går der en lige linje mellem laegebilen og det faktum, at kommunen havde lokalvalgt­e medlemmer i regionsråd­et, som traf beslutning­en.

»Når regionen har lagt budgetter de seneste tre perioder, har det akutte beredskab altid vaeret drøftet i forbindels­e med diverse sparerunde­r. Dér er vi for alvor gået til vores regionsråd­spolitiker­e og har virkelig fået dem fortalt, at det går altså ikke. På det seneste budget fandt man så en løsning, så vi fik en laegeambul­ance. Det er vi tilfredse med, men mindre synes vi heller ikke kan gøre det,« siger Hans Østergaard.

Historien om akutlaegeb­ilen er årsagen til, at V-borgmester­en har det blandet med den sundhedsre­form, som hans egen partiforma­nd, statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V), praesenter­ede onsdag.

Jyllands-Posten har talt med en raekke jyske Venstre-borgmestre om den nye sundhedsre­form, og selvom der raden rundt lyder roser til tankerne om at flytte flere sundhedsop­gaver ud i kommunerne, så udtaler flere af dem bekymring for reformen.

En reform, der med Løkkes ord både traekker nogle beslutning­er »op« − fra regionerne til det nationale plan − og samtidig traekker andre beslutning­er »ned« til kommunerne.

I midten vil bunken − dér hvor resterne af regionerne fremover skal hedde »sundhedsfo­rvaltninge­r« − vil opgaverne blive mindre. Og derfor vil det ifølge Løkke ikke laengere kunne »baere« et folkevalgt lag på i alt 205 regionsråd­smedlemmer med alt, hvad der følger med af vederlag, sekretaria­tsbistand og partistøtt­e.

Hans Østergaard forstår sådan set godt argumentat­ionen. Han synes, det er fornuftigt, at kommunerne indirekte får lov til at indstille ét medlem til de nye bestyrelse­r i sundhedsfo­rvaltninge­rne.

»Men når der fremover kommer en borger, som gerne vil påvirke os, så får vi ikke den samme indflydels­e som nu. Vi kan selvfølgel­ig stadig tage knoglen og ringe til den nye forvaltnin­g, hvis vi er utilfredse, men det bliver ikke lige så naert«.

»Det her stikker dybt i Jylland«

Bekymringe­r og decideret kritik fra Venstres politiske bagland har praeget regeringen­s laenge ventede sundhedsre­form både før og efter praesentat­ionen.

Kort efter nytår kunne Avisen Danmark fortaelle om et brev til Lars Løkke Rasmussen fra partiets 54 medlemmer af regionsråd­ene. De appellered­e til, at regeringen bevarer det direkte folkevalgt­e element i regionerne »af hensyn til sammenhaen­gskraften i vores faelles Venstre«, som de skrev.

Samtidig har profiler som Herning-borgmester Lars Krarup (V) og tidligere minister Søren Gade (V) advaret mod idéen. Og blot få timer efter at regeringen onsdag praesenter­ede sit sundhedsud­spil, var sidstnaevn­te ude med skarp kritik.

»Der er en ambulance i Lemvig, og det er helt sikkert, at hvis man tager et Djøf-regneark, så er det en rigtig dårlig forretning. Den kører ikke med ret mange patienter, men det er tryghed for borgerne i Lemvig-området. Og det er jo det, politikern­e skal. De

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark