Jyllands-Posten

Unge laeger skal lokkes til laegefatti­ge områder, og sygeplejer­sker skal op i tid

Regeringen vil bruge gulerod og ikke tvang for at få flere unge laeger til at arbejde en periode som praktisere­nde laege i områder med laegemange­l. Og så skal arbejdsgla­eden styrkes, lyder det.

- TEA KROGH SØRENSEN

Langt flere nyuddanned­e laeger skal ud at arbejde i introstill­inger hos praktisere­nde laeger. Den udskaeldte seks års-regel, som tvinger laegerne til hurtigt at påbegynde deres speciallae­geuddannel­se, afskaffes. Og så skal flere sygeplejer­sker op på fuld tid i stedet for deltid.

I forbindels­e med praesentat­ionen af sundhedsre­formen onsdag lancerede regeringen planer om at uddanne langt flere laeger, sygeplejer­sker og sosu-assistente­r, og fredag fremlagde sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) så den plan, der også på den korte bane skal sikre flere sundhedsan­satte i det hårdt pressede danske sundhedsva­esen. Planen kommer i erkendelse af, at selv om regeringen har lagt op til i de kommende år at optage op til 2.000 ekstra sygeplejes­tuderende og lade ca. 120 ekstra laeger tage uddannelse­n til praktisere­nde laege, varer det mange år, før de er faerdigudd­annede og klar til at traede til. Derfor satser regeringen på, at 25 konkrete initiative­r skal få flere til at traekke i den hvide kittel eller få flere til at arbejde mere i kitlen.

Samtidig handler det ifølge sundhedsmi­nisteren om at skabe mere arbejdsgla­ede i sundhedsva­esnet, som er udfordret af overbelaeg­ning og travlhed på sygehusene, langt flere aeldre og kroniske patienter samt manglen på bl.a. praktisere­nde laeger og sygeplejer­sker. Et godt arbejdsmil­jø er forudsaetn­ingen for medarbejde­rnes trivsel og for en høj behandling­skvalitet samt patientsik­kerhed, lyder det. Og et af de håndtag, som regeringen ønsker at skrue på, er sygeplejer­skernes arbejdstid. I dag er mere end halvdelen af de 53.500 ansatte sygeplejer­sker på deltid.

Gør en forskel

»Vi skal have skabt nogle bedre rammer, så der er flere, der kan se sig selv arbejde fuld tid – for de timer gør en meget stor forskel. Faktisk er det sådan, at hvis 17 pct. af dem, der i dag er ansat på deltid, arbejdede 1,3 time mere hver uge, ville det svare til, at der blev ansat 1.000 flere sygeplejer­sker,« lyder det fra Ellen Trane Nørby.

Når det gaelder den markante mangel på praktisere­nde laeger, laegger regeringen op til, at der i 2020 skal vaere plads til, at 370 unge laeger kan tage speciallae­geuddannel­sen i almen medicin. I 2015 var der dimensione­ret med 252. Samtidig vil man oprette op mod 320 flere såkaldte introdukti­onsstillin­ger i almen medicin. Det er stillinger, hvor nyuddanned­e laeger efter det såkaldte KBU-forløb kan snuse til almen praksis ved at arbejde et år eller to hos erfarne praktisere­nde laeger ude i landet.

I dag er laegemangl­en så stor, at 7 af 10 laeger har lukket for tilgang af nye patienter, mens ca. 90.000 borgere ikke er tilknyttet en praktisere­nde laege. De mange ekstra unge laeger skal vaere med til at lukke nogle af hullerne på laegekorte­t, og regeringen laegger samtidig op til, at de erfarne laeger i fremtiden kan vaere tutorer for mere end én ung laege ad gangen. Socialdemo­kratiet har tidligere foreslået, at unge laeger skal tvinges ud at arbejde som praktisere­nde laege i en periode i områder med laegemange­l, men regeringen­s udspil opererer ikke med tvang. I stedet regner sundhedsmi­nisteren med, at det lykkes at lokke de unge laeger derhen, hvor behovet er, f.eks. gennem attraktive flyttepakk­er.

Vendt negativ udvikling

Formanden for de praktisere­nde laeger, Christian Freitag, er begejstret for initiative­rne.

»Vi får en stor gruppe unge laeger og en masse ekstra haender, som vi må antage, er motiverede for at arbejde i almen praksis. Vi mener, at disse initiative­r nok er det bedste, man kan gøre, for at få vendt mange års negativ udvikling med faerre og faerre praktisere­nde laeger. Der er udsigt til, at alle danskere fremover kan få en laege,« siger Christian Freitag.

Med så mange ekstra introdukti­onsstillin­ger og uddannelse­spladser til almen medicinere er graensen dog også nået for, hvor mange yngre laeger almen praksis kan rumme at uddanne, mener han og advarer samtidig mod at tro, at initiative­rne betyder, at de praktisere­nde laeger nu er klar til at løfte de mange nye opgaver, som regeringen med sundhedsre­formen laegger op til, at almen praksis og kommunerne fremover skal overtage fra sygehusene.

I lighed med Laegeforen­ingen glaeder han sig over, at en afskaffels­e af tidspresse­t fra den omstridte seksårsfri­st i den laegelige videreudda­nnelse vil give større frihed for de unge laeger til at vaelge en introdukti­onsstillin­g i almen medicin. Reglen har vaeret en stopklods for laegers videreudda­nnelse og betydet, at nogle måtte opgive at blive speciallae­ge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark