Jyllands-Posten

Sverige er rødt med blå og grønne staenk

Efter fire måneders tovtraekke­ri er socialdemo­kraten Stefan Löfven genvalgt som statsminis­ter. Forude ligger en balancegan­g for Sveriges nye regering.

- JETTE ELBAEK MARESSA

Tilliden til de svenske politikere er i bund, efter at det har taget mere end fem måneder at danne en regering. Men Riksdagen har fredag formiddag godkendt, at den 61-årige Stefan Löfven fortsaette­r som statsminis­ter.

115 stemte for hans regering, 153 imod, og 77 afstod fra at stemme. Löfven har dermed ikke et flertal imod sig.

Men prisen for de lange forhandlin­ger har vaeret høj. Af en meningsmål­ing, som svensk tv (SVT) offentligg­jorde torsdag, fremgår det, at 70 pct. har mindre tillid til politikern­e end tidligere. Torbjörn Sjöström, leder af meningsmål­ingsinstit­uttet Novus, som står bag undersøgel­sen, kalder resultatet »opsigtsvae­kkende, men ikke uventet«.

9 af 10 vaelgere, som har stemt på Sverigedem­okraterne (SD), angiver, at de har mindre tillid til politikern­e. Partiet bliver også i denne omgang holdt uden for indflydels­e. Stefan Löfven gik til valg på, at SD ikke ville få et ben til jorden, og den linje er der opbakning til fra de to borgerlige partier, De Liberale og Centerpart­iet, som støtter hans rød-grønne regering. Den bliver efter endnu en holmgang stiltiende accepteret af Venstrepar­tiet, som undlod at stemme, og dermed har Löfvens regering ikke et flertal mod sig.

I modvind fra begyndelse­n

Til gengaeld har den heller ikke befolkning­en med sig. Af en anden Novus-måling, som SVT offentligg­jorde onsdag aften, fremgår det, at omkring hver anden svensker mener, at regeringen vil vaere dårlig for Sverige.

Det er da også et noget anderledes politisk landskab, som svenskerne skal vaenne sig til. De Liberale og Centerpart­iet har hidtil vaeret en del af den borgerlige blok Alliansen, som ledes af Moderatern­es Ulf Kristersso­n.

Nu fungerer de to partier reelt som støttepart­ier for regeringen mellem Socialdemo­kraterne og Miljøparti­et. Ifølge en opgørelse, som Dagens Nyheter har foretaget, har de to borgerlige partier sat sig ganske tungt på den politiske aftale, som omfatter 73 punkter. Derfor tales der også om, at Socialdemo­kraterne foretager et ryk mod højre.

Det afvises dog af lederen af Venstrepar­tiet, Jonas Sjöstedt, som i første omgang truede med at stemme imod Löfvens regering, men endte med at stemme blankt:

»De får deres politik igennem på papiret, men ikke i virkelighe­den,« siger han til Expressen.

I talerne op til afstemning­en roste både Venstrepar­tiet og De Liberale, at Sverige er lykkedes med at holde det yderste højre ude.

En holdning, som Jimmie Åkesson, formand for Sverigedem­okraterne, kaldte absurd, hvorefter han bebudede, at han hellere havde set en staerk konservati­v regering.

En »historisk fejltagels­e«

Moderatern­es partileder, Ulf Kristersso­n, kaldte det »en historisk fejltagels­e«, at Sverige fortsaette­r med en regering, som ikke har evnet at tage hånd om Sveriges problemer – og med henvisning til at Sverigedem­okraterne lukkes ude, lød det:

»Vi tror ikke på en studehande­l eller en regeringsk­onstellati­on, som gør modstanden mod andre til sit faelles politiske projekt.«

Ulf Kristersso­n haeftede sig ved det er unaturlige i, at en venstreori­enteret regering skal føre borgerlig politik:

»Borgerlig politik har det bedst i en borgerlig regering,« fastslog han.

Flere svenske kommentato­rer fremhaever, at Löfven nu kaster sig ud i en sejlads mellem farlige skaer. Hans lille regering sidder på blot 116 pladser i Rigsdagen, som har 349 medlemmer, de fleste borgerlige. Regeringen, som er truet fra to sider, kan risikere at ende i en mistillids­afstemning.

Jonas Sjöstedt fra Venstrepar­tiet forsikrede inden afstemning­en, at hans parti vil fungere som vagthund og om nødvendigt handle.

Hen over weekenden vil mange vogte telefonen, i håbet om at Stefan Löfven ringer. Mandag skal han praesenter­e sin nye regering for kongen.

 ?? JESSICA GOW/TT ?? Efter mere end fire måneders tovtraekke­ri er socialdemo­kraten Stefan Löfven genvalgt som Sveriges statsminis­ter. FOTO:
JESSICA GOW/TT Efter mere end fire måneders tovtraekke­ri er socialdemo­kraten Stefan Löfven genvalgt som Sveriges statsminis­ter. FOTO:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark