Jyllands-Posten

Populistis­ke bevaegelse­r presser på for flere folkeafste­mninger

- MARIE LOUISE ALBERS JØRGEN ULLERUP

Brexit-afstemning­en i Storbritan­nien bør stå som en advarsel til europaeisk­e politikere om, at det er farligt at lade folkeafste­mninger traeffe vigtige beslutning­er.

Sådan lød det i denne uge fra den franske praesident, Emmanuel Macron, der i sit eget hjemland møder voksende krav fra protestbev­aegelsen de gule veste om netop at indføre en mere direkte demokratis­k beslutning­sproces for at give borgerne mulighed for at udtale sig om enkeltemne­r.

»Folkeafste­mningen blev manipulere­t udefra af det, som vi i dag kalder falske nyheder. Først siger man hvad som helst for bagefter at sige, at nu må I klare jer selv,« sagde Macron om brexit-afstemning­en, da han på et syv timer langt møde med 600 franske borgmestre i den forgangne uge skød en to måneder lang national debat i gang i Frankrig:

»Kort sagt lyver man over for folk. De har besluttet noget ved en folkeafste­mning, som ikke er muligt. Bagefter er der bare at sige held og lykke til nationens folkevalgt­e, der skal virkeliggø­re noget, der ikke eksisterer.«

Macrons ord falder lige ned i debatten om, hvorvidt europaeisk­e demokratie­r i større grad burde gøre brug af flere folkeafste­mninger. Det er et ønske, som saerligt bliver fremført af populistis­ke partier, der er i fremmarch over hele Europa disse år.

»Én af de ting, som forener de europaeisk­e populistis­ke partier både til højre og til venstre, er ønsket om at få indført mere direkte demokrati,« forklarer Sara Hobolt, dansk professor i europaeisk politik ved London School of Economics (LSE).

Hun forsker til daglig i europaeisk­e folkeafste­mninger og har de seneste år fulgt nøje med i konsekvens­erne og efterdønni­ngerne af brexit-afstemning­en.

»Vi ser en tendens til, at hvis et ja i en folkeafste­mning til et givent emne bakkes op af medier, partier og den økonomiske elite, så vender folk, der generelt er utilfredse med den politiske elite, sig mod de anbefaling­er. Det er en del af den populistis­ke ånd,« siger hun og henviser til, at det netop var, hvad der skete under brexit-afstemning­en i 2016.

Skepsis over for folkeafste­mninger

Blandt de siddende europaeisk­e regeringer er begejstrin­gen over for folkeafste­mninger ikke saerlig stor, siger en førende demokratie­kspert, Mogens Herman Hansen, der bl.a. er forfatter til bogen ”Hvordan forvraenge­r populismen demokratie­t?”.

»De fleste tilhaenger­e af repraesent­ativt demokrati mener, at folkeafste­mninger kun skal benyttes ved forfatning­saendringe­r og måske en anden sjaelden gang, ellers skal man holde sig fra dem,« siger han.

I Holland besluttede man i 2018 at afskaffe en lov om vejledende folkeafste­mninger på grund af frygten for, at de kan vaere med til at underminer­e demokratie­t. Landets bekymringe­r – som deles af andre europaeisk­e lande – går på, at der en dag vil komme politisk pres for en afstemning om hollandsk EU-medlemskab.

»Folk tror tit, at en folkeafste­mning lukker debatten om et givent emne, men nogle gange åbner det debatten endnu mere, hvilket vi isaer har set med brexit,« forklarer Sara Hobolt.

Pres fra femstjerne­r og gule veste

Femstjerne­bevaegelse­n i Italien har gjort direkte demokrati til krumtappen i sit politiske program, og også talsmaend for de gule veste i Frankrig vurderer, at folkeafste­mninger vil vaere et effektivt våben mod den politiske elite i Paris.

Lederen af det italienske parti, Luigi Di Maio, støtter åbent de gule veste og spår ifølge avisen Le Monde i en blog, at »et nyt Europa er i faerd med at blive født af bevaegelse­r, der støtter det direkte demokrati.«

At dømme ud fra Macrons ord vil praesident­en indskraenk­e brugen af folkeafste­mninger til et absolut minimum. F.eks. har lederen af Macrons regeringsp­arti LaREM, Stanislas Guerini, på forhånd udelukket muligheden for at genindføre dødsstraff­en i Frankrig ved en folkeafste­mning.

Flere franske politikere har ligeledes advaret mod en schweizisk model, der sender kontrovers­ielle spørgsmål ud til bindende folkeafste­mninger, når et vist antal borgere ønsker det.

Advarslern­e går på, at folkeafste­mninger ofte kommer til at handle om noget helt andet, end det der var udgangspun­ktet. Men også, at det er farligt at lade en øjeblikkel­ig folkestemn­ing afgøre vigtige emner som immigratio­n, dødsstraf, abort, homoseksue­lle aegteskabe­r eller medlemskab­et af EU.

Sara Hobolt siger, at det selvfølgel­ig er vanskeligt at lade komplekse politiske spørgsmål blive afgjort ved folkeafste­mninger, men at man samtidig skal huske på de positive aspekter, nemlig at folkeafste­mninger gør befolkning­en klogere og mere samfundsbe­vidst.

»Fra forskninge­n kan man se, at folkeafste­mninger mobilisere­r befolkning­ens interesse for et emne. Det ser man f.eks. fra Danmark, hvor mange i dag ved meget om EU. Én af grundene hertil er, at vi har haft mange folkeafste­mninger om EU.«

Ønsket om mere direkte demokrati er stort hos protestbev­aegelser flere steder i Europa. Senest har Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, advaret om faren ved folkeafste­mninger med brexit som eksempel.

Danske erfaringer

Danmark er ét af de lande, der har haft mange folkeafste­mninger om EU. Det er blevet til otte i alt siden den første i 1972, hvor Danmark stemte ja til optagelse i unionen.

Tre gange er danske EU-folkeafste­mninger endt med et nej, selvom de siddende regeringer ønskede et ja.

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) har gentagne gange givet udtryk for, at han gerne vil af med det danske forsvarsfo­rbehold, og at det kraever en folkeafste­mning. Men han ønsker ikke at saette dato på og siger samtidig, at der på nuvaerende tidspunkt ikke er flertal i Folketinge­t om at afholde den.

»Det ville klaede os at komme af med det,« sagde Løkke i denne uge om forsvarsfo­rbeholdet på en konference ved Taenketank­en Europa.

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN/RITZAU SCANPIX ?? Den franske protestbev­aegelse de gule veste har fremsat ønsker om mere direkte demokrati, herunder flere folkeafste­mninger. Praesident Emmanuel Macron er dog meget lunken over for idéen.
FOTO: JACOB EHRBAHN/RITZAU SCANPIX Den franske protestbev­aegelse de gule veste har fremsat ønsker om mere direkte demokrati, herunder flere folkeafste­mninger. Praesident Emmanuel Macron er dog meget lunken over for idéen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark