Jyllands-Posten

Groggy Macron klar til en ny runde

Krisen omkring de gule veste slog Emmanuel Macron ud af kurs. Men nu har den franske praesident indledt en modoffensi­v, der ser ud til at virke.

- JØRGEN ULLERUP

Som sjaeldne solstrejf i det parisiske gråvejr sender friske meningsmål­inger nu en optimistis­k hilsen til Emmanuel Macron.

Frankrigs unge praesident har sundet sig og er klar til et comeback efter sin dramatiske rutsjetur mod bunden i meningsmål­ingerne, der blev udløst af oprøret fra de gule veste.

Efter et maratonmød­e på syv timer forleden med 600 skeptiske borgmestre i Nordfrankr­ig, der endte med at spise af hånden, fortsatte Macron sin offensiv fredag på et møde med 600 andre borgmestre i Souillac i den sydvestlig­e Occitanie-region.

Macron eller kaos

Helt i gamle Thorvald Staunings ånd går praesident­ens strategi ud på at praesenter­e situatione­n som et valg mellem ”Macron eller kaos”. Foreløbig har hans løfter om at »forvandle vrede til løsninger« formået at stjaele spotlyset i de franske medier.

I nye Ifop-målinger er praesident­ens popularite­t på få uger steget med 5 procentpoi­nt til 23 pct., lige under de 24 pct., han fik i første runde ved valget i 2017. Det er kun 2 pct. under hans popularite­t lige før krisen, men stadig meget langt fra støtten på 53 pct. i januar 2018.

Samtidig er Macrons parti, La République en Marche (LaREM), også hastigt på vej op. Midt i krisen, som ellers laenge så ud til at gavne Marine Le Pens højreparti, Rassemblem­ent National, har LaREM overrasken­de vundet 5 pct. og med 23 pct. genindtage­t førsteplad­sen op til valget til Europa-Parlamente­t foran Le Pens 21 pct.

Fra 80 til 90 km/t

De gule veste, der stadig overvejer at stille op ved valget, får i målingen kun 7,5 pct.

Bevaegelse­n vil lørdag gennemføre 10. akt og demonstrer­e i byer over hele Frankrig. Men den er svaekket af intern splid mellem dem, der ønsker at deltage i de kommende to måneders nationale debat på rådhuse og i forsamling­shuse i alle kroge af Frankrig, og en hård kerne, der afskriver Macrons debat som varm luft og en aflednings­manøvre.

Protestern­e begyndte i provinsen som et folkeligt opgør mod eliten i Paris, og de første debatter med praesident­en har fokuseret på, at landkommun­er føler sig forfordelt i forhold til større byer, når det gaelder fordelinge­n af offentlige serviceyde­lser.

Men foreløbig er det mest konkrete resultat, at praesident­en synes parat til igen at haeve hastighede­n på landeveje til 90 km/t. Indførelse­n af en fartgraens­e på 80 km/t var sammen med en planlagt stigning i dieselafgi­ften dråberne, der fik utilfredsh­eden til at eksplodere. Siden har Macron taget afgifterne af bordet, haevet mindsteløn­nen og forbedret sociale støtteordn­inger til en samlet pris på omkring 75 mia. kr.

Men praesident­en har afvist krav om at droppe en lempelse af formueskat­ten og har over for borgmestre­ne gjort det klart, at yderlige skattelett­elser kraever konkrete bud på offentlige nedskaerin­ger.

Traette af uro

Politologe­n Jérome SainteMari­e fra institutte­t Pollingvox forklarer i Le Monde, at Macron ikke i den nuvaerende krise har råd til at dreje mod venstre, fordi hans eneste mulighed for at øge sin fanbase ligger hos de vaelgere, der stemte på den borgerlige kandidat Francois Fillon ved praesident­valget.

Foreløbig kan praesident­en

 ?? FOTO: PASCAL PAVANI/AFP ?? Demonstran­ter mødte op for at modtage den franske praesident, Emmanuel Macron, der fredag deltog i den anden debat med franske borgmestre. Denne gang i den sydfranske by Souillac.
FOTO: PASCAL PAVANI/AFP Demonstran­ter mødte op for at modtage den franske praesident, Emmanuel Macron, der fredag deltog i den anden debat med franske borgmestre. Denne gang i den sydfranske by Souillac.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark