Jyllands-Posten

Nato-partnere i optrappet strid om kurderne i Syrien

Praesident Trump ville ødelaegge Tyrkiet økonomisk. 24 timer senere ville han styrke det gode samarbejde. Uenigheden om kurderne i Syrien spidser til.

- JØRN MIKKELSEN

På kun ét døgn gik praesident Trump fra at true Tyrkiet med »økonomisk ødelaeggel­se« til at ville udbygge det økonomiske samarbejde med den vigtige Nato-partner.

»Der er et stort potentiale for et udvidet samarbejde,« skrev praesident­en på Twitter, efter at han kun 24 timer forinden havde truet Tyrkiet med bål og brand.

Kovendinge­n blev tilsynelad­ende udløst af en telefonsam­tale med Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan. Flere ugers rutsjebane­tur i forholdet mellem USA og Tyrkiet blev bremset udadtil, men de bagvedligg­ende konflikter er ikke ryddet af vejen.

Det er Trumps beslutning om at traekke de 2.000 amerikansk­e soldater i de kurdiske områder i Syrien hjem, som har forvaerret forholdet mellem Washington og Ankara.

Knap havde Trump meddelt sin beslutning den 19. december, før Erdogan varslede en tyrkisk offensiv mod den kurdiske YPG-milits i de områder, der støder op til den tyrkiske graense.

Tyrkiet opfatter YPG som en terrororga­nisation på linje med PKK hjemme i Tyrkiet. Risikoen for, at kurderne på begge sider af graensen finder sammen, har toppriorit­et i tyrkisk sikkerheds­politik. Erdogan vil udvide den militaerak­tion, der for et år siden blev indledt i Afrin-regionen, til også at omfatte de kurdiske områder øst for Eufrat.

Men YPG har vaeret en trofast allieret med USA i kampen mod Islamisk Stat (IS) i Syrien. USA blev derfor beskyldt for at lade kurderne i stikken. Det fik Trump til at forlange tyrkiske garantier for kurderne.

Toprådgive­r viftet af

Krisen kulminered­e, da Trumps sikkerheds­rådgiver, John Bolton, under et besøg i Ankara alligevel ikke fik lov at møde Erdogan for at overbringe kravet. Erdogan valgte i stedet at holde en offentlig tale, hvori han fastholdt Tyrkiets vilje til at gå hårdt frem mod de kurdiske terroriste­r, som han sagde.

Derpå truede Trump med at ødelaegge Tyrkiet økonomisk, og udenrigsmi­nister Mevlüt Cavusoglu nåede at sige, at Tyrkiet ikke lader sig skraemme af USA.

At striden ikke er løst med den direkte kontakt mellem de to praesident­er, viser pressemedd­elelserne efter deres telefonsam­tale. Det Hvide Hus betoner, at der er enighed om, at YPG-militsen ikke må blive dårligt behandlet. Denne hensigt er ikke omtalt i det tyrkiske referat.

Til gengaeld omtaler begge parter muligheden for en 32 km bred sikkerheds­zone, formentlig på den syriske side af graensen. Idéen konkretise­res dog ikke.

Men det er ikke kun Syrien, der belaster forholdet mellem de to Nato-lande.

Russisk missilsyst­em

USA er utilfreds med, at Tyrkiet vil købe det russiske missilsyst­em S-400. Nato frygter, at det kan give Natos modstander, Rusland, adgang til militaere hemmelighe­der.

Tyrkiet er til gengaeld utilfreds med, at USA ikke vil udlevere Erdogans dødsfjende, praedikant­en Fethullah Gülen, der bor i eksil i USA. Erdogan mener, at han stod bag det fejlslagne kupforsøg i 2016.

Heller ikke Tyrkiets hårde kurs over for Saudi-Arabien efter mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi har fornøjet Trump, der tvaertimod fastholder et godt forhold til det stenrige kongedømme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark