Jyllands-Posten

»Kunsten gør os til bedre samfundsbo­rgere«

Russiske Alexander Vedernikov står lørdag på podiet ved premieren på Puccinis opera ”Turandot”. Han opfordrer politikern­e til at investere mere i kultur, for på den lange bane skaber kunsten bedre medborgere, mener han.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Alle kan se, hvad dirigenten laver på en symfonisk koncert: På podiet formidler han med taktstok og tydeligt kropssprog sine kunstneris­ke idéer til musikerne og får dem til at spille praecist sammen. Anderledes komplekst og omfattende er maestroens rolle i en operafores­tilling, forklarer russiske Alexander Vedernikov, der i 2018 tiltrådte som chefdirige­nt for Det Kongelige Kapel.

»I en opera skal dirigenten saette sig ind i alt det, der sker på scenen, backstage og i orkestergr­aven og kaede elementern­e sammen. Han skal også sikre, at de optraedend­e kunstnere er i stand til at eksekvere instruktør­ens idéer til, hvad der sker på scenen,« forklarer Vedernikov.

Nogle instruktør­er har det nemlig med at lade fantasien løbe løbsk. De vil for mange ting i opsaetning­en, erfarer Alexander Vedernikov. Her er det dirigenten­s ansvar at bringe den vidtløftig­e instruktør ned på scenegulve­t igen, så forestilli­ngen kan realiseres, og de visuelle effekter giver mening.

Typisk får dirigenten fem til syv arbejdsuge­r på teatret til at forberede en operaprodu­ktion op til premieren. Kunsten er at arbejde ekstremt koncentrer­et og effektivt, så den sparsomme og kostbare prøvetid med operaens mange aktører udnyttes optimalt. Det kan vaere hektisk at have dette job, erkender Alexander Vedernikov.

»Men tilvaerels­en er jo stressende i sig selv. Teatret afspejler livet og verden udenfor. De udfordring­er, folk generelt oplever i samfundet, har vi også inde på teatret.«

I denne uge har chefdirige­nten kastet sine sidste håndslag på Puccinis opera ”Turandot” forud for premieren på Den Kongelige Opera lørdag aften. Med sine godt to timers spilletid er ”Turandot” i operakonte­kst et kortere vaerk.

»Vi har haft tid til at gå i detaljer i prøveforlø­bet – modsat i f.eks. en fem timer lang Wagner-opera. De lange vaerker får man på teatret typisk ikke ekstra prøvetid til at indstudere,« forklarer Vedernikov.

Går i dybden med Puccini

”Turandot” er en orientalsk eventyrope­ra, der foregår i Kina. Den er blandt Puccinis mest publikumsk­aere vaerker, og Alexander Vedernikov fremhaever komponiste­ns evne til at skrive lyriske arier og orkesterme­llemspil, som griber lytterne om hjertet. Derudover var Puccini en af de første, der i sine operaer inddrog Orientens instrument­er og klangfarve­r:

»Han fandt sin egen stemme og sine kulører til at illustrere Østen. Det var unikt for en komponist på hans tid. Mange af hans efterkomme­re tog senere den orientalsk­e tråd op.«

”Turandot” blev Puccinis sidste opera. Han nåede aldrig selv at fuldende vaerket, men efter hans død har flere komponiste­r skrevet alternativ­e slutninger. Ingen af disse uoriginale finaler fungerer dog optimalt i sammenhaen­gen, vurderer Alexander Vedernikov. Så på Den Kongelige Opera opfører man Puccinis originalve­rsion med stop netop dér, hvor komponiste­n satte sin sidste nodeprik på papiret.

»Instruktør­en har opfundet en gimmick, der udspiller sig på scenen, når musikken ophører,« røber dirigenten og fremhaever de to hovedrolle­indehavere:

Teatrets egen sopran, Ann Petersen, synger for første gang i karrieren partiet som prinsesse Turandot. Den koreanske tenor Sung Kyu Park optraeder i rollen som prins Kalaf – et parti, han har sunget på flere internatio­nale scener.

En positiv ånd fra dag ét

Selv har Alexander Vedernikov også dirigeret vaerket før, så han er fortrolig med orkesterst­emmer og arier. Han glaeder sig til at fortolke ”Turandot” med Det Kongelige Kapel, som han har samarbejde­t med siden 2014, hvor han gaestediri­gerede operaen ”Lady Macbeth fra Mtsensk”. Allerede ved første møde med ensemblet fornemmede han en positiv ånd og et stort kunstneris­k potentiale.

»Jeg følte, at vi fra starten havde den gode kemi, som er altafgøren­de. Musikerne er hurtige til at reagere på de idéer, jeg kommer med. I faellesska­b når vi altid det ønskede musikalske resultat på den korte prøvetid, vi har sammen,« siger Alexander Vedernikov, der dette forår dirigerer to forskellig­e symfoniske programmer med Det Kongelige Kapel i Operaens store sal.

Disse koncerter, hvor chefdirige­nt og orkester kan arbejde intenst sammen, er afgørende for ensemblets udvikling, understreg­er han.

Det ligger ham staerkt på sinde, at orkestret skal profilere sig endnu skarpere i udlandet. Sidste år optrådte Det Kongelige Kapel og Alexander Vedernikov i Dresden og i hans egen hjemby, Moskva. Flere turnéer er i støbeskeen.

»Det er vigtigt at komme ud at spille for et fremmed publikum; det får musikerne til at oppe sig endnu mere,« pointerer han.

Som tidligere chefdirige­nt for Odense Symfoniork­ester og gaestediri­gent for bl.a. DR Symfoniork­estret har Alexander Vedernikov et nuanceret billede af niveauet i de hjemlige klassiske ensembler. Han er tilfreds med det, han hører:

»Med Odense Symfoni-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark