Jyllands-Posten

Meningsløs­hed på Mungo Park

En anmelder med højdeskrae­k skriver til brevkasser­edaktøren Camille Cloud om et fjollet teaterstyk­ke baseret på hendes og Line Knutzons brevkasset­ekster, der har vaeret trykt i Weekendavi­sen.

- MUNGO PARK NANNA FRANK RASMUSSEN

Kaere Camille Cloud.

Jeg er en teateranme­lder med højdeskrae­k. Det er et problem, fordi jeg ikke kan kravle op i det elfenbenst­årn, som jeg altid har fået at vide, at jeg bor i, uden at få koldsved. Jeg må derfor se på tingene nedefra, og jeg er nervøs for, at jeg slet ikke laegger maerke til, når noget er himmelsk. Som i torsdags hvor jeg så din brevkasse omsat til teater på Mungo Park. Jeg kunne kun straekke mig så langt som til at se, at stykket var højtravend­e, når det altså ikke lige faldt til jorden.

Fire ellers meget dygtige skuespille­re skiftede hele tiden hat og briller og roller, og jeg blev helt i tvivl om, om jeg var taget til Cirkusrevy­en i stedet for til Allerød. Så lod de, som om de ventede på dig til et foredrag, hvor de kunne stille dig spørgsmål, og du kunne give svar, for du er jo en slags guru, der kan hjaelpe alverden til selvhjaelp.

Fjol og meningsløs­hed

Du ved selvfølgel­ig selv, hvordan det gik til premieren i torsdags: Du kom aldrig. Det var helt absurd, men det var naturligvi­s meningen (jeg forstår jo godt et og andet!), for Line Knutzon, der straeber dig efter livet, men som også har skabt dig, dyrker det absurde og det morsomt meningsløs­e. Hun har brugt dig som bugtalerdu­kke til at levere skånselslø­s kritik af det übertvivle­nde, svar- og sandhedshu­ngrende menneske siden faellesbog­en ”Frit Flet” fra 2014 og herefter i Weekendavi­sen. Alt det ved du naturligvi­s (og puha, av av, jeg føler med dig og håber, du tog et lavement, inden hun stak hånden op bagi dig).

Der er sikkert også andre end mig, der har taenkt, at dine brevkasseb­reve og -svar ikke er det nemmeste at få til at slippe bog- og avissidern­e og give et rigtigt, dramatisk liv på en teaterscen­e, fordi den afsindigt skøre, kradsbørst­ige sarkasme, som Line Knutzon altså har fyldt dig med, som om du var en foie gras-gås

(bøvs, og igen: av, av), serveres med deadpan-alvor og ikke ejer skyggen af et plot på skrift.

Men i Mungo Parks version saettes der en slags plotramme, og så kan jeg også love dig for, at der bliver skruet op for fjol og meningsløs­heden, så sidstnaevn­te faktisk for alvor bliver meningsløs i modsaetnin­g til i dine oprindelig­e skriverier, hvor der er en mening med galskaben. Nu kan du haevde, at jeg går med hovedet i skyerne og ikke forstår folkeligt absurd teater, men det kan jeg afkraefte. Jeg er jo naer besvimelse, bare jeg står på taeer.

P.S. Jeg sover med en tshirt, der proklamere­r, at jeg er en crazy cat lady, men jeg har ingen katte, så jeg føler, jeg går i seng med løgnen hver nat. Ved du, om der findes en online datingport­al, hvor man kan møde sandheden? Jeg har brug for at vide, om min højdeskrae­k har gjort mig til et kaeldermen­neske.

TEATER CAMILLE CLOUDS BREVKASSE Instruktør og dramatiser­ing: Heinrich Christense­n Scenografi og kostumer: Nadia Nabil 1 timer og 25 min. inkl. pauser Spiller d. 18. januar – 6. marts

 ?? FOTO: BJARKE MACCARTHY ?? Der er fire gode skuespille­re på scenen i Mungo Parks opsaetning af Camille Clouds Brevkasse, men iscenesaet­telsen går op i hat og briller.
FOTO: BJARKE MACCARTHY Der er fire gode skuespille­re på scenen i Mungo Parks opsaetning af Camille Clouds Brevkasse, men iscenesaet­telsen går op i hat og briller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark