Jyllands-Posten

Det kvalte universite­t: Studerende, stem på fremdrifts­reformens død!

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD

Først fik vi taxameters­ystem, siden udspillet “Fra tanke til faktura”, der insistered­e på, at universite­tsuddannel­serne skal vaere erhvervsre­ttede og dermed gjorde op med, at uddannelse­r havde en absolut vaerdi i sig selv. I 2013, med en justering i ‘15, fik vi så fremdrifts­reformen, der for alvor strammede grebet om de danske universite­ter.

I reformens første version havde de danske studerende vaersågod at følge studiets forløb med fuld arbejdsbyr­de. Det krav blev opblødt en smule i 2015, men selv herefter skal studerende ved de fleste danske universite­ter bestå et stort antal eksamener pr. år og undlade at blive forsinkede, hvis ikke de vil smides ud af uddannelse­n.

Jeg er med på, at en fuld arbejdsbyr­de for en studerende kan lyde overskueli­g for den, der går 37+ timer på arbejde hver uge, og jeg er i øvrigt med på, at det i lyset af de mange kraenkelse­ssager, som danske universite­tsstuderen­de for tiden fører, kan vaere svaert at skelne berettiget kritik fra uendelig klynk.

I praksis skal der bare skelnes mellem arbejde og uddannelse. Man kan godt have et job, hvor målet er, at der skal pakkes 1.000 aeg hver dag, men hvis en universist­isk tetsuddann­else underlaegg­er sig samme logik, er den ikke en universite­tsuddannel­se laengere.

Selv målt på kølig statistik er fremdrifts­reformen ikke nogen synderlig succes. Den fik ganske vist nedsat studietide­n for de danske studerende, men den øgede også frafaldspr­ocenten og den del af de studerende, der sprang fra en uddannelse for senere at starte forfra på en anden. Det er der ikke meget fremdrift over. Og så forvaerred­e den vilkårene for mennesker med diagnostic­erede handicap og formodentl­igt også for mennesker med udiagnosti­cerede skavanker, som før reformen kunne gå og putte sig lidt og tage uddannelse­n i det tempo, det var muligt. Nu kraever det børnefødse­l, vaerneplig­t eller laegeerkla­eringer at tage en uddannelse, hvis man ikke passer ind i den taenkte skabelon.

Men også for den, der passer ind i skabelonen, er reformen problemati­sk, for hvad gør den studerende, der har valgt en erhvervsre­ttet uddannelse, og som får et fanta- tilbud om at udvikle sin faglighed i praksis i branchen samtidig, men må afslå, fordi hun ikke må studere på deltid? Hvad med de voksne mennesker, som søger at dygtiggøre sig, men ikke er berettiget til SU og må arbejde ved siden af? Hvad med den studerende, der ved, at kundskaber i statistik er fundamente­t for hele uddannelse­n og derfor gerne vil dvaele og dygtiggøre sig i det, førend han tager en raekke eksamener, hvor staerke statistikk­undskaber er forudsaetn­ingen?

Hvordan bliver de studerende mere erhvervsre­ttede, bedre uddannede eller mere tilbøjelig­e til at opdage noget endnu ukendt med den reform? Hvad nytter den?

Nuvel. Jeg er en overuddann­et studerende, så måske man vil mene, jeg er farvet. Men så ignorer mig, og lyt til en erhvervsma­nd i stedet. Her Flemming Besenbache­r, formand for Carlsbergf­ondet, som i september sagde:

»Detailbesl­utninger hører ikke hjemme i Uddannelse­s-og Forsknings­ministerie­t eller i Finansmini­steriet,« og »kontrolman­ien har taget overhånd«. »Vi skal passe på med ikke at opfatte uddannelse­shastighed og erhvervsre­levans som et mål i sig selv,« og »vi risikerer at devaluere den viden, vi giver de studerende, hvis de ikke får lov og tid til at dyrke grundighed­en og nysgerrigh­eden. Hvis vi bygger et system, der udelukkend­e er baseret på kortsigtet produktion og kvantitet, vil det smitte af på kvaliteten af forskning, på vores erhvervsli­v og i sidste ende på samfundet.«

 ??  ?? Det bliver lovligt at køre på elløbehjul, elskateboa­rds, uniwheels og segboards i trafikken.
Det bliver lovligt at køre på elløbehjul, elskateboa­rds, uniwheels og segboards i trafikken.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark