Jyllands-Posten

De har spildt tiden med at konkurrere

-

Regionerne har haft 10 år til at løse opgaverne, og det har de ikke magtet. De har spildt tiden med at konkurrere om at få de bedste specialer og det bedste udstyr til hospitaler­ne. Et faelles journalsys­tem har de ikke kunnet finde ud af at etablere.

Indrømmet, at Vestdanmar­k har klaret opgaven langt bedre end Østdanmark, men uden at alle regioner samarbejde­r, er de et overflødig­t administra­tivt dyrt led, der blot forsinker udviklinge­n, da de stort set vil vaere med i alle beslutning­er.

Luk regionerne, saelg bygningern­e, og lad pengene følge patientern­e og fagpersona­let. Ved at ansaette profession­elle bestyrelse­r til hvert hospital decentrali­seres beslutning­erne, og patientern­e får et naert forhold og den korteste vej mellem praksislae­ger, hospitaler, hjemmeplej­en, borgerserv­ice osv.

I samme åndedrag skal DRGsysteme­t afskaffes, og det enkelte sygehus skal have indkomst baseret på produktion­en kombineret med kvaliteten, hvor det hele styres af den lokale profession­elle bestyrelse, der refererer direkte til Sundhedsmi­nisteriet. Specialer med avancerede operatione­r eller medicinske behandling­er bør samles på to-fire hospitaler fordelt over landet.

Hospitaler, speciallae­gepraksis, almen praksis, hjemmeplej­e, borgerserv­ice m.m. kan uden problemer samarbejde om at følge den enkelte patient hele vejen, så alle patienter får samme muligheder for kompetent ensartet behandling, uanset hvor man bor.

Først nu, hvor der er gået ild i regionerne­s taburetter, begynder de at reagere og udfylde noget af deres mangeårige pseudoarbe­jde med tanker om at passe deres egentlige opgaver, men det er for sent. Den flerfarved­e og dyre charmeoffe­nsiv, som regionerne har gang i lige nu, er spildt krudt. Regionerne er kommet for langt ud til, at en redningsak­tion kan gennemføre­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark