Jyllands-Posten

Angrebet på de almene boliger er et angreb på sammenhaen­gskraften

Regeringen­s boligpolit­ik skaber øget ulighed, gør vores studiebyer mindre baeredygti­ge og fratager byerne mulighed for at have plads til alle.

-

Sana Mahin Doost forkvinde, Danske Studerende­s Faellesråd Maja Mørk formand

Erhvervssk­olernes Elevorgani­sation

Malte Sauerland formand

Danske Gymnasieel­evers Sammenslut­ning Laura Pode forkvinde, Sammenslut­ningen af Danske Socialrådg­iverstuder­ende m.fl.

Som elever og studerende maerker vi hver dag, hvor presset det danske boligmarke­d er i de større danske studiebyer. Studieopta­get alene skaber et akut behov for 24.000 boliger hvert år, og for de fleste studerende er det en hård kamp at finde en bolig, som er til at betale på en SU.

Derfor er vi som elever og studerende afhaengige af den almene boligsekto­r, og ikke mindst af, at der bliver bygget og vedligehol­dt billige almene boliger – simpelthen fordi det private boligmarke­d er løbet fra os med små indkomster. I den almene boligsekto­r har vi stadig mulighed for at få et ben til jorden, når det handler om at kunne betale den månedlige husleje og samtidig have økonomisk råderum til mad, forsikring­er m.m.

Det er derfor fra et elev- og studenterp­erspektiv fuldstaend­ig ubegribeli­gt, at man vedtager en plan, hvori man begraenser antallet af almene boliger og begynder at rive billige boliger ned i stedet for at sikre flere billige boliger til os, som ikke har et staerkt økonomisk grundlag.

Den almene boligsekto­r udspringer af tanken om, at alle har ret til en bolig uanset socioøkono­misk baggrund – dette angreb på den almene boligsekto­r modarbejde­r grundtanke­n. Derudover er sektoren også kendetegne­t ved sit beboerdemo­krati, og af de over 100.000 studerende og elever, der bor alment, deltager en stor del også i beboerdemo­kratiet.

Det føles derfor som et slag i mellemgulv­et, når vi sammen med vores naboer ikke bliver inddraget i udviklinge­n – og afviklinge­n – af de områder, vi bor i.

Et politisk flertal på Christians­borg, hvoraf blot 4,5 pct. bor alment mod de 18 pct. af den samlede befolkning, gør det nu muligt for Boligminis­teriet og kommunalbe­styrelsern­e at rive boliger ned, eller at boligerne saelges til private investorer. Det er en beslutning, som er gået helt hen over hovederne på beboerne i områderne.

Gennemføre­s angrebet på den almene boligsekto­r, vil det få konsekvens­er for sammenhaen­gskraften i samfundet. For os elever, studerende og samfundets lavindkoms­tgrupper vil det betyde, at det bliver endnu svaerere for os at finde en bolig, der er til at betale.

Vi ved, at der er en sammenhaen­g mellem afstanden fra bolig til uddannelse­sinstituti­on og gennemføre­lse af uddannelse­n. Af dem, der droppede ud af deres uddannelse fra 2015-2016, begrundede 18 pct. deres frafald med, at der var for langt fra deres bopael til deres uddannelse.

Altså ser vi et reelt behov for flere billige boliger til os elever, studerende samt lavindkoms­tgrupper. Regeringen­s boligpolit­ik skaber øget ulighed, gør vores studiebyer mindre baeredygti­ge og fratager byerne mulighed for at have plads til alle. I stedet for nedrivning­spolitikke­n bør vi øge antallet af billige boliger ved blandt andet at kigge på øget beskatning ved foraeldrek­øb, hvor pengene går til en ny almen studieboli­gfond, ny kvadratmet­erreguleri­ng og en aendret planlov, hvor kommunerne skal have mulighed for i fremtiden at kraeve endnu mere end 25 pct. alment nybyggeri. På den måde kan vi sikre sammenhaen­gskraften.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark