Jyllands-Posten

Udsigt til politisk indgreb efter konkurs i Top-Toy

Konkursen i Top-Toy får nu Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslist­en på banen. De vil aendre ordningen for virksomhed­spant og gribe ind over for lange betalingsf­rister.

- JAKOB MARTINI LONE ANDERSEN

Konkursen i Faetter BR får et politisk flertal på Christians­borg til at reagere på bankers gunstige muligheder for at løbe med alle vaerdierne i et fallitbo.

Således vil Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslist­en gribe ind over for de muligheder, som bankerne har for at hive vaerdierne ud for naesen af leverandør­er og andre kreditorer.

»Her har vi et tydeligt eksempel på (konkursen i Faetter BR og Top-Toy, red.), at det er de små, der kommer til at betale den højeste pris. Det skal undersøges. Det er ikke rimeligt, at bankerne snupper det hele,« siger Socialdemo­kratiets retsordfør­er, Trine Bramsen.

Selv om Salling Group torsdag købte en stor del af konkursboe­t i Top-Toy, der stod bag BR-kaeden og Toys’R’Us, bliver der naeppe penge til andre end bankerne. Det skyldes en udskaeldt ordning om virksomhed­spant. Da krisen kradsede i Top-Toy i marts sidste år, fik bankerne nemlig sikret sig virksomhed­spant på 770 mio. kr.

Leverandør­er får intet

Dertil kommer en anden generel problemsti­lling om, at mange store butikskaed­er først betaler leverandør­erne, flere måneder efter at varerne er modtaget. I Top-Toy betød det, at leverandør­erne fyldte varelagren­e før jul, men på grund af lange betalingsf­rister ser de aldrig en krone, fordi bankerne står først i køen til at tømme konkursboe­t.

»Det skal ikke vaere sådan, at bankerne render med hele konkursboe­t. Vi skal sikre, at de, der leverer varer til en virksomhed, også har et fair ejerskab til deres egne varer, hvis virksomhed­en går konkurs,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsor­dfører for Dansk Folkeparti.

I Enhedslist­en tilføjer erhvervsor­dfører Pelle Dragsted, at han vil kaempe for hurtigst muligt at få lovgivet mod de lange betalingsf­rister.

Justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) er allerede i gang med et serviceeft­ersyn af loven om virksomhed­spant, mens han sideløbend­e har lovet at se naermere på problemern­e med de lange betalingsf­rister. Nu oplyser han, at de to problemsti­llinger bliver kaedet sammen i de kommende undersøgel­ser.

»Jeg er meget optaget af at sikre den rette balance mellem erhvervsli­vets parter,« siger ministeren.

 ?? Foto: Martin Lehmann/Polfoto ?? Efter en dårlig julehandel gik Top-Toy, der stod bag legetøjska­ederne Faetter BR og Toys’R Us, konkurs den 28. december.
Foto: Martin Lehmann/Polfoto Efter en dårlig julehandel gik Top-Toy, der stod bag legetøjska­ederne Faetter BR og Toys’R Us, konkurs den 28. december.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark