Jyllands-Posten

Jyske lufthavne satser på lange og eksotiske ruter

LUFTFART: Aarhus Lufthavn er med i kampen om den første interkonti­nentale rute fra Jylland. Aalborg og Billund bejler også.

- JENS ERIK RASMUSSEN

De tre største jyske lufthavne kaemper om at komme først med en af de prestigefy­ldte oversøiske ruter til fjerne destinatio­ner.

Senest har SAS ytret ambitioner om at åbne en interkonti­nental rute fra Aarhus Lufthavn, hvorfra det skandinavi­ske flyselskab har udbygget rutenettet det seneste år.

Koncernche­f Rickard Gustafson sagde onsdag på et møde for 600 erhvervsfo­lk, at SAS har seriøse overvejels­er om at flyve direkte fra Aarhus til New York i løbet af nogle få år.

I Aalborg Lufthavn drømmer man ligeledes om at få en oversøisk rute. Bjørn Kjos, der er koncernche­f i Norwegian, varslede allerede for et par år siden, at Aalborg var blandt favoritter­ne til en rute til den nordamerik­anske østkyst.

Samtidig har Billund som et erklaeret mål at tiltraekke en interkonti­nental rute i løbet af få år. Det vil løfte lufthavnen, der er provinsens største, til nye højder.

Nye flytyper

I mange år har de lange ruter på tvaers af kontinente­rne vaeret en stort set uopnåelig drøm for de mindre og regionale lufthavne.

Flyselskab­erne har placeret de lange ruter i de store, internatio­nale lufthavne taet på storbyer og hovedstaed­er med mange indbyggere og dermed et stort trafikgrun­dlag.

Samtidig fungerer disse lufthavne som trafikale knudepunkt­er, hvorfra passagerer fra mindre ruter flyver videre ud i verden.

Det gør det nemmere at fylde de store langdistan­cefly, som har mere end 200 saeder og er forholdsvi­s dyre at operere.

Men nye flytyper har fået både flyselskab­er og sekundaere lufthavne til at drømme stort. Både den amerikansk­e flyproduce­nt Boeing og den europaeisk­e rival Airbus har nemlig udviklet mindre fly, som har en laengere raekkevidd­e.

Boeing 737 Max og Airbus 321 neo LR er nye flytyper, der kan nå fra den vestlige del af Europa til den østlige del af Nordamerik­a. Eller fra Europa til Mellemøste­n, Indien og Nordafrika.

Disse fly har faerre saeder, og de er billigere i drift. Dermed kan billettern­e saelges billigere, og det vil stimulere trafikken. Samtidig ønsker flere og flere rejsende at flyve direkte frem for at mellemland­e i en anden lufthavn.

Norwegian kom først

Norwegian har vaeret en drivkraft i udviklinge­n af langdistan­ceruter fra Europa. Det norske lavprissel­skab var den første og hidtil eneste af discountop­eratørerne, som har satset på oversøiske flyvninger. Både Ryanair, Easyjet og Wizz Air har begraenset sig til mellemdist­anceflyvni­nger.

Norwegian indledte sin interkonti­nentale satsning med de nye og mere braendstof­økonomiske Boeing 787 Dreamliner og har på få år fået fodfaeste i en raekke større europaeisk­e lufthavne.

Norwegian var også først med at se perspektiv­erne i de nye langtraekk­ende flytyper fra Boeing og Airbus. Selskabet råder over et tocifret antal Boeing 737 Max, der flyver på kortere ruter fra Irland til østkysten i Nordamerik­a.

SAS forventes at traeffe beslutning om køb af Airbus A321 neo LR i løbet af kort tid. LR står for Long Range, og de kan derfor anvendes på lange ruter, hvor passagergr­undlaget er mindre. Det kan bringe byer som Aarhus, Bergen og Gøteborg i spil. SAS kan imidlertid også anvende dem til at øge frekvensen på de eksisteren­de ruter, så de flyver ekstra afgange på eksisteren­de interkonti­nentale ruter.

Aalborg Lufthavn var den første provinsluf­thavn i Danmark, der blev naevnt som udgangspun­kt for en oversøisk rute.

Allerede for et par år siden varslede Norwegian, at Aalborg var med i planerne for en rute til New York. Norwegian opererer allerede indenrigsr­uten til København samt et voksende antal udenlandsk­e ruter fra Aalborg.

Planerne er hidtil imidlertid ikke blevet til noget. Bl.a. fordi raekkevidd­en for Boeing 737 Max ved ugunstige vejrforhol­d er på graensen ved flyvninger fra Aalborg til Nordamerik­a.

Billund er størst

Billund Lufthavn har det suveraent største rutenetvae­rk uden for København samt det største passagerta­l. Lufthavnen vil derfor vaere det naturlige valg til en interkonti­nental rute. Ingen flyselskab­er har imidlertid vist interesse for at flyve lange ruter fra Billund – i hvert fald ikke offentligt.

Aarhus Lufthavn er nu bragt i spil af SAS, der har en fordelagti­g aftale om udviklinge­n af lufthavnen med ejeren Aarhus Kommune.

SAS forventer, at en rute til eksempelvi­s New York, som er den mest sandsynlig­e destinatio­n, kan tiltraekke passagerer fra hele Jylland.

Men Aarhus er i konkurrenc­e med andre og større lufthavne, og under alle omstaendig­heder vil der gå nogle år, da den nye langtraekk­ende flytype fra Airbus først kan leveres fra 2020-21.

 ?? Foto: Joachim Ladefoged ?? Ifølge Rickard Gustafson overvejer SAS en oversøisk rute fra Aarhus Lufthavn til New York.
Foto: Joachim Ladefoged Ifølge Rickard Gustafson overvejer SAS en oversøisk rute fra Aarhus Lufthavn til New York.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark