Jyllands-Posten

Dårligt afkastår

- LENE ANDERSEN

og tilliden har størst betydning, mens den praecise depotrente betyder mindre.

»Laererne ved, at deres pension vokser år for år, uanset hvad der sker på markedet. Da nye beregnings­metoder i 2018 saenkede pensionern­e i flere selskaber, kunne vi betrygge dem om, at de ikke blev ramt. Samtidig har de tillid til, at vi investerer etisk korrekt,« siger Paul Brüniche-Olsen.

PKA giver også sine medlemmer en årlig depotrente, som i både 2018 og 2019 er på 7 pct. Skønt PKA scorer højt på kvalitet af produkter og service, raekker kundernes overordned­e tilfredshe­d dog kun til en femteplads.

Udsigt

Ifølge Loyalty Group har bilbranche­n de mest loyale kunder. Her er de fleste trofaste over for deres bilmaerke.

Pensionsbr­anchen har en gennemsnit­lig score i loyalitets­målingen på 52,7 af 100 mulige. Ifølge Loyalty Group er kunder, der scorer 50 og derunder, risikokund­er, der kan flyttes, hvis den rette mulighed opstår.

De kommende 10 år venter ekspertern­e meget små afkast.

»Sidste år svaekkede dårlige afkast tilliden til, at pensionsse­lskaberne kan levere konkurrenc­edygtige afkast på tvaers af branchen. Det bliver interessan­t at se, hvad det vil betyde for danskernes syn på deres pensionsse­lskab og lysten til at spare op, hvis vi skal ind i en lang, dårlig afkastperi­ode,« siger Lars Jepsen. Opsparerne­s tilfredshe­d med pensionsse­ktoren er faldet. Laerernes Pension topper for første gang listen som pensionsse­lskabet med de mest tilfredse kunder. Naesten hver anden kunde ville helt sikkert vaelge Laerernes Pension igen, hvis de kunne vaelge om. Det er markant flere end i noget andet selskab.

Dermed skubber selskabet Industrien­s Pension og Pension Danmark et nøk ned i konsulenth­uset Loyalty Groups årlige måling af pensionsku­ndernes tilfredshe­d.

Arbejdsmar­kedspensio­nskunderne kan ikke flytte deres penge. Alligevel kalder direktør Paul Brüniche-Olsen, Laerernes Pension, det for saerlig vigtigt for et selskab som hans med tilfredse kunder.

»Vi arbejder meget bevidst på at øge kundetilfr­edsheden, og det gør vi netop, fordi vores kunder ikke har mulighed for at flytte deres penge,« siger Paul BrünicheOl­sen. Arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­rne, som ikke skal tjene penge til en ejer, har de mest tilfredse kunder. Selv Pensam, hvis kunder i flere år var sektorens mindst tilfredse, ligger i dag langt bedre end kommerciel­le selskaber som SEB, Velliv, Danica og Skandia. Hver tredje kunde ville ikke vaelge Skandia igen.

PFA Pension er ny i toppen for de kommerciel­le selskaber, hvor AP Pension hidtil har domineret. Begge selskaber er kundeejede.

»Det er ganske imponerend­e, at det største selskab også har de mest tilfredse kunder blandt de kommerciel­le selskaber. PFA har satset kraftigt på rådgivning. Det giver tryghed hos kunderne,« siger researchma­nager Lars Jepsen, Loyalty Group.

Indsats for rådgivning

PFA’s koncerndir­ektør, Jon Johnsen, fortaeller, at PFA har udarbejdet rådgivning­skoncepter for livsbegive­nheder, bl.a. ved det første job, når der stiftes familie, og når kunderne bliver seniorer eller skal på pension.

»Vi har nogle faste rammer, som bliver tilpasset den enkelte kunde i den personlige rådgivning. Samtidig har vi nogle staerke digitale vaerktøjer. Fremadrett­et vil vi blive endnu bedre til selv at tage fat i de kunder, vi mener bør have rådgivning, hvis de eksempelvi­s skifter adresse, eller lønnen aendrer sig,« siger Jon Johnsen. Paul Brüniche-Olsen, direktør i Laerernes Pension

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark