Jyllands-Posten

Sådan er reglerne om fordeling af

ARVEREGLER: I arveloven er fastsat detaljered­e regler om fordeling af arv efter en afdød person. Arvelovens regler kan fraviges i et testamente, således at arven fordeles på en anden måde, end hvad arveloven foreskrive­r. Men en sådan aendret fordeling kan

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Når en person afgår ved døden, skal boet efter den afdøde gøres op. I meget korte traek har behandling­en af et dødsbo til formål at registrere, vurdere og fordele afdødes nettoformu­e blandt afdødes arvinger.

Fordelinge­n af arven blandt afdødes arvinger rejser to hovedprobl­emstilling­er:

Dels spørgsmåle­t om, hvor meget hver arving skal modtage, målt på vaerdier, dvs. den kvantitati­ve fordeling. Dels spørgsmåle­t om, hvilke aktiver den enkelte arving har krav på at modtage, dvs. den kvalitativ­e fordeling af arven. Spørgsmåle­t drejer sig med andre ord om, hvem der har ret til at overtage f.eks. afdødes bolig, sommerhus, aktier, bil mv.

Fordeling af enkeltakti­ver

Erfaringer­ne viser, at selv fordelinge­n af mindre eller helt vaerdiløse aktiver, f.eks. et fotoalbum, kan udløse staerke følelser mellem arvingerne. Det kan derfor vaere en god idé at overveje og måske i nogle tilfaelde italesaett­e fordelinge­n med henblik på så vidt muligt at imødegå senere splid blandt børnene.

Arveloven omfatter flere regler om fordelinge­n af afdødes konkrete aktiver. Men det er ikke givet, at denne fordeling i alle tilfaelde stemmer overens med afdødes ønsker. Eksempelvi­s kan lovens fordelings­regler vaere problemati­ske i tilfaelde, hvor den naermeste familie omfatter børn fra tidligere aegteskabe­r mv., og hvor arvingerne, herunder en laengstlev­ende aegtefaell­e eller en samlever, i nogle tilfaelde kan have klart modstriden­de interesser.

Det kan her tilføjes, at enhver arving har ret til at kraeve sin arv udredt i kontanter. En arving har således ikke pligt til at modtage sin arv i form af konkrete, fysiske eller immateriel­le, aktiver.

Nedenfor omtales nogle af de grundlaegg­ende regler i arveloven om den konkrete fordeling af afdødes aktiver. Reglerne er ikke ukomplicer­ede og kan forekomme meget tekniske. Var afdøde ugift, er lovens udgangspun­kt, at en arving inden for sin arvelod, dvs. den andel af boets samlede vaerdier, som skal tilfalde denne arving, har krav på at overtage ét eller flere konkrete aktiver til det beløb, som aktivet er vurderet til.

Ved en arving skal i denne forbindels­e forstås en slaegtsarv­ing. Med vendingen ”vurderet til” sigtes til aktivets handelsvae­rdi – i sidste ende som fastlagt ved en sagkyndig vurdering. Skal en arving således modtage vaerdier for 50.000 kr., og ønsker ingen anden arving at overtage afdødes bil vurderet til 40.000 kr., har arvingen krav på at overtage bilen.

Denne vurderings­regel gaelder som udgangspun­kt uanset aktivets karakter, dvs. om aktivet er afdødes bolig, sommerhus, bil, aktier, indbo etc.

Ønsker flere arvinger at overtage det samme aktiv, afgøres det efter arveloven ved lodtraekni­ng, hvem der skal have det pågaeldend­e aktiv.

En arving har dog fortrinsre­t til at overtage et aktiv, der har saerlig erindrings­vaerdi for den pågaeldend­e. Ved ”saerlig erindrings­vaerdi” taenkes i første raekke på indbogenst­ande, f.eks. møbler, billeder, breve, smykker, kunstgenst­ande, samlinger af f.eks. frimaerker m.v., men fortrinsre­tten vil efter forslaget til den senere vedtagne arvelov også kunne omfatte f.eks. afdødes sommerhus.

Aktiver ejet i sameje med afdøde

Foreligger den lidt specielle situation, at afdøde ejede et aktiv i sameje med en arving, eksempelvi­s hvis den afdøde fader ejede halvdelen af en privat bil sammen med et af børnene, har dette barn fortrinsre­t til at overtage faderens andel af denne bil. Denne fortrinsre­t er endvidere ikke – som i de ovenfor beskrevne tilfaelde – begraenset til en ret til at overtage aktivet inden for arvingens arvelod. Den pågaeldend­e arving har således ret til at overtage afdødes andel mod at betale det overskyden­de beløb til boet kontant. Ejede en arving eksempelvi­s et sommerhus i sameje med den nu afdøde, og har afdødes andel af sommerhuse­t en vaerdi på 1 mio. kr., og skal arvingen som arv modtage vaerdier for 600.000 kr., har arvingen krav på at overtage afdødes andel i sin helhed mod at udrede de resterende 400.000 kr. kontant til boet. Havde flere arvinger andel i sommerhuse­t, afgøres det efter arveloven ved lodtraekni­ng, hvem af arvingerne, der skal overtage afdødes andel. Arvingerne­s rettighede­r til at overtage afdødes andele af et aktiv kan dog vaere reguleret i saerskilte aftaler mellem ejerkredse­n, typisk i form af en samejeover­enskomst, og sådanne aftaler må som udgangspun­kt respektere­s af boet og arvingerne.

Fravigelse ved testamente

Fordelings­reglerne som ovenfor beskrevet kan fraviges ved testamente, og det kan herunder f.eks. bestemmes, at en arving skal have udredt sin arv kontant. Var afdøde gift ved dødsfaldet, stiller sagen sig anderledes. Det skyldes, at den laengstlev­ende aegtefaell­e i flere henseender, herunder også i henseende til retten til at overtage bestemte af afdødes aktiver, er tillagt saerlige rettighede­r i arveloven.

AEgtefaell­ens forlods rettighede­r

En laengstlev­ende aegtefaell­e kan således forlods udtage aktiver som enten: N udelukkend­e tjener til den pågaeldend­es personlige brug, hvis aktivernes vaerdi ikke står i misforhold til aegtefaell­ernes formueforh­old eller

N er erhvervet til mindreårig­e børns brug.

Denne regel drejer sig for så vidt både om, hvor store vaerdier og om hvilke konkrete aktiver aegtefaell­en kan overtage forlods. Reglen betyder, at aegtefaell­en har en ubetinget ret til at udtage aktiver af denne karakter forud for alle andre arvinger. Vaerdien af de forlods udtagne aktiver medregnes ikke i aegtefaell­ens bodlodskra­v.

For andre aktiver i dødsboet afhaenger aegtefaell­ens rettighede­r til at overtage konkrete aktiver i første fase af, hvorvidt aktivet tilhørte afdøde som ligedeling­sformue (tidligere kaldet faelleseje) eller saereje.

Overtagels­e af aktiver, der er delingsfor­mue (tidligere kaldet faelleseje)

Ved skifte af dødsboet efter en førstafdød aegtefaell­e har den laengstlev­ende aegtefaell­e som udgangspun­kt ret til at overtage alle aktiver omfattet af afdødes delingsfor­mue til vurderings­beløbet. Overstiger aktivernes vaerdi det beløb, som aegtefaell­en skal modtage som boslod (aegtefaell­ens andel af faellesboe­t) plus arv, dvs. tre fjerdedele af hele faelleseje­t, skal aegtefaell­en betale det overskyden­de beløb til boet.

Undtaget herfra er dog tilfaelde, hvor afdødes saerbarn eller saerbarnet­s efterkomme­re (saerlivsar­vinger) som en del af dennes arv ønsker at overtage et aktiv med saerlig erindrings­vaerdi for denne arving. I så fald har saerbarnet fortrinsre­t fremfor den laengstlev­ende aegtefaell­e, medmindre aegtefaell­en ligefrem har forlods ret til aktivet, jf. ovenfor, dvs. at aktivet udelukkend­e tjener til aegtefaell­ens personlige brug m.v. AEgtefaell­en har ligeledes fortrinsre­t fremfor saerlivsar­vingen, hvis sagen drejer sig om en ejendom anvendt som familiens bolig eller til erhvervsvi­rksomhed, indbo, eller arbejdsred­skaber eller en bil anvendt af aegtefaell­en.

AEgtefaell­en har således en meget staerk position ved skifte af ligedeling­sformue.

Overtagels­e af aktiver, der er saereje

Ved deling af aktiver, der tilhørte afdøde som hans saereje, står en aegtefaell­e mindre staerkt end ved deling af aktiver, der tilhørte afdøde som delingsfor­mue.

En aegtefaell­e har således fortrinsre­t til at overtage afdødes saerejeakt­iver, men kun inden for aegtefaell­ens arvelod af saerejet. AEgtefaell­en har således – i modsaetnin­g til aktiver inden for delingsfor­muen (faelleseje) – ikke ret til at overtage alle aktiver mod at betale det overskyden­de beløb kontant.

Undtaget fra aegtefaell­ens fortrinsre­t er dog – på samme vis som for ligedeling­sformue – for det første tilfaelde, hvor afdø-

 ?? Arkivfoto: JP ?? Fordelinge­n af arv rejser dels spørgsmåle­t om, hvor meget hver arving skal modtage målt på vaerdier. Dels spørgsmåle­t om, hvilke aktiver den enkelte arving har krav på, herunder bolig, bil, indbo mv.
Arkivfoto: JP Fordelinge­n af arv rejser dels spørgsmåle­t om, hvor meget hver arving skal modtage målt på vaerdier. Dels spørgsmåle­t om, hvilke aktiver den enkelte arving har krav på, herunder bolig, bil, indbo mv.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark