Jyllands-Posten

Skal der hår eller sombrero i burgeren til den orange praesident?

- LONE ANDERSEN

DOBBELT-DONALD

MED DET HELE

USA har officielt slået sin egen rekord for, hvor mange dage politikere kan tage 800.000 menigmaend som gidsler – nu uden indtaegt – i en fejde om finanslove­n og et virkeligt stort entreprenø­rprojekt. Praesident Trump har hele tiden sagt, at det handler om en mur, han morderligt gerne vil have bygget mellem USA og Mexico. Men et vaesentlig­t skjult motiv har vaeret at få mere junkfood ind til den orange praesident i Det Hvide Hus. For når statsappar­atet lukker ned, lukker også Det Hvide Hus’ egen catering-leverance. Så slipper Trump for alle de irriterend­e grøntsager og naerende måltider og kan laene sig let fedtglinse­nde tilbage op ad sin egen kostpyrami­de og se tv-programmer, der lyver og hylder ham selv. I ugens løb gik det ud over vinderhold­et af den årlige turnering mellem college-football-hold, som fik serveret hundredvis af burgere og pizzaslice­s og fritter, da de troede, de skulle have den traditions­rige hyldestmid­dag med praesident­en. Med en fuldfed mediedaekn­ing har Trump nok også fået nye venner i McDonald’s, Burger King og Wendy’s – og han kunne godt bruge nogle flere. Både venner og burgere. Say cheeeeeze, Donald!

RUNDHYL I DET SYGE VAESEN

»Vi mangler naerhed og sammenhaen­g,« sagde Lars Løkke Rasmussen. Og så nedlagde han alle regionsråd­ene, 205 folkevalgt­e politikere fyres, og magten over sundhedsva­esnet samles omkring en masse embedsmaen­d og deres fyrretyve konsulenth­use. Kernen i statsminis­terens ”masterplan” er 21 sundhedsfa­ellesskabe­r omkring de nye 21 akuthospit­aler. Ja, det er meget svaert at overskue alt sammen. Den bedste anbefaling er nok at holde sig rask og rørig og vaek fra sygehusvae­snet i de kommende måneder, for der vil vaere en del nye magtmennes­ker i trafikken, og det kan ikke udelukkes, at man er nødt til at overlade enkelte operatione­r og indgreb til ledige regionspol­itikere, indtil det hele falder til ro og tilbage i det vanlige kaos. Et står dog nok fast: Der bliver ikke pillet ved sundhedspl­atformen, for den er der ingen, der kan finde nøglen eller stikket til.

MAY HAR DET MAYET VAERRE Millioner af børn verden over kender saetningen: Taenk på de fattige børn i Afrika, der sulter – spis din broccoli! Eller: Taenk på de børn, der ingen ben har – gå så til købmanden! Fra nu af vil børn og voksne over hele verden blive mødt med en ny saetning, når de ikke gider tage ud og lege eller spise med bestemte mennesker: Taenk på Theresa May – hun har INGEN venner! Den britiske premiermin­ister fik sit brexitfors­lag nedstemt, så det sang i det britiske parlament. Hvis hun får lov at sidde som premiermin­ister, skal hun forsøge at genforhand­le en aftale med EU – som naermest hader hende. Eller hun kan opgive og lade Storbritan­nien forlade EU uden en aftale – som vil rette betydelig skade på britisk økonomi. Eller hun kan tage en ny afstemning blandt folket – som hader alle britiske politikere. Hun ser ud til under alle omstaendig­heder at kunne glaede sig til et eftermaele, der får Margaret Thatchers ditto til at ligne den knuselskel­ige Peter Plys.

GIV OS ENEVAELDET TILBAGE! Kloge maend – bl.a. Churchill – har sagt, at demokrati er den vaerste styreform – bortset fra alle de andre der har vaeret afprøvet gennem tiderne. I disse dage er der politikere, der gør deres bedste for at gøre udsagnet til

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark