Jyllands-Posten

Mikkeller udvider med restaurant­er, barer og løbetøj i 2019

INNOVATION: Ølguruen Mikkel Borg Bjergsø udvider endnu en gang paletten af aktivitete­r i år.

- SILLE WULFF MORTENSEN

Det hypede danske ølbryggeri Mikkeller vokser og spreder sig ud over en raekke brancher.

Det skal det blive ved med de kommende år, fortaeller stifter og ejer Mikkel Borg Bjergsø.

»Vi prøver at skabe et Mikkeller-univers, som folk kan leve i og vaere en del af,« siger han.

I 2019 er der indtil videre planlagt syv nye åbninger af restaurant­er og barer under Mikkellers brand, men også løbetøj og mere ølbryg er på agendaen.

I året der er gået blev der føjet yderligere 14 til i netvaerket af butikker, barer og restaurant­er over hele verden, så der nu er 43. Laeg dertil ca. 50.000 hektoliter øl, Mikkeller har brygget i 2018 mod 42.000 hektoliter i 2017, produktion af chokolade og spiritus, flere festivaler og en verdensoms­paendende, ekspandere­nde løbeklub.

En staerk mission

Brandingek­spert og direktør for reklamebur­eauet McCann Copenhagen Tobias Smidth-Fibiger forklarer, at Mikkel Borg Bjergsø har haft succes med det, mange store virksomhed­er higer efter.

»Mikkel Borg Bjergsø har en meget staerk mission: at lave verdens bedste øl. Det er den mission, der er baggrund for det faellesska­b, han har formået at skabe. Det er meget dygtigt gjort, og det betyder, at Mikkeller ejer et helt territoriu­m,« siger han.

Mikkel Borg Bjergsø er autentisk i en tid, hvor det er den mest efterspurg­te lederevne, tilføjer han.

»Det er hans egne interesser som øl og løb, Mikkel Borg Bjergsø dyrker. Han er ekstremt tro mod sin mission, og det er meget karismatis­k og sympatisk, og det vil folk gerne støtte.«

En del af Mikkellers koncept er at holde sig fra klassisk markedsfør­ing. Til gengaeld har selskabets Instagram-profil 166.000 følgere og Facebook-profilen over 75.000.

»Foraeldre opkalder deres børn efter virksomhed­en, og der findes sågar en Mikkellert­atovering. Vi har en virksomhed, som folk har et forhold til ud over, at de bare køber en øl,« konkludere­r Mikkel Borg Bjergsø.

Integritet og egenart

Mikkeller har formået at ramme en tidsånd i forhold til en efterspørg­sel på specialøl, som ellers er en svaer kategori. Ikke mindst efter at de store bryggerier også er trådt ind på banen.

»Mikkel Borg Bjergsø formår at holde fast i sin integritet og egenart, og der er en enorm energi og vitalitet omkring brandet. Det flytter Mikkeller op i en helt anden klasse end mange andre mikrobrygg­erier og ivaerksaet­tere,« mener Frederik Preisler, der er partner og kreativ direktør i Mensch.

De mange initiative­r påvirker de økonomiske resultater. I 2017 kom Bjergsø Holding, der er selskabet bag Mikkeller, for første gang taet på at omsaette for 200 mio. kr. Resultatet faldt dog til 2,3 mio. kr. efter skat mod 7 mio. kr. i 2016. Den amerikansk­e kapitalfon­d Orkila Capital ejer en mindre del af Mikkeller. Og her bekymrer

 ?? Foto: Gregers Tycho ?? »Jeg har altid vaeret en person, der troede meget på, at det jeg gjorde, var rigtigt,« siger Mikkel Borg Bjergsø.
Foto: Gregers Tycho »Jeg har altid vaeret en person, der troede meget på, at det jeg gjorde, var rigtigt,« siger Mikkel Borg Bjergsø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark