Jyllands-Posten

Brandvaese­nets topchef er mest upopulaer blandt lederne

Den nyindsatte daglige leder i Østjylland­s Brandvaese­n får dumpekarak­ter af brandmaend­ene i sin afdeling i en trivselsmå­ling, hvor han ligger ringere end sine chefkolleg­aer.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Anders Rathcke, Østjylland­s Brandvaese­ns (ØB) øverste daglige leder efter at direktør Lars Hviid fratrådte lige før jul, er en upopulaer mand.

Ikke en eneste brandmand i den operative afdeling hos ØB har svaret positivt på, at deres afdelingsl­eder Anders Rathcke, som i dag er stedfortra­eder for den midlertidi­ge direktør, giver den nødvendige ris og ros for arbejdet. Fra 96,9 pct. af de 32 medarbejde­re, der har svaret på dette spørgsmål i en trivselsmå­ling hos ØB, lyder det: ”sjaeldent” eller ”aldrig”. Mens blot 2,1 pct. siger ”sommetider”.

På målingens seks øvrige spørgsmål – bl.a. om afdelingsl­ederen anerkender, påskønner og er interesser­et i afdelingen­s arbejde, prioritere­r trivslen og behandler alle medarbejde­re retfaerdig­t – får Anders Rathcke ligeledes dumpekarak­ter.

Det fremgår af en trivselsmå­ling foretaget blandt den faste styrke hos ØB’s operative afdeling. Den har JP Aarhus fået aktindsigt i.

På de syv spørgsmål giver 71,1 pct. af 36 deltagende brandmaend i gennemsnit Anders Rathcke røde eller orange bedømmelse­r ved at svare ”aldrig” eller ”sjaeldent” på spørgsmåle­ne.

Hård medfart

JP Aarhus bringer i dag også en artikel, hvor det fremgår, at medarbejde­rne i Forebyggen­de Afdeling giver deres leder, Nikolaj Henningsen, dårligere trivselsta­l end den afgåede direktør Lars Hviid. Men af sine medarbejde­re får Anders Rathcke samlet set en dårligere bedømmelse, mens de giver Lars Hviid en endnu hårdere medfart.

Det betyder, at Anders Rathcke skiller sig ud blandt de fire afdelingsl­edere ved at få den dårligste bedømmelse blandt sine medarbejde­re. Det viser JP Aarhus’ sammenlign­ing af trivselsmå­lingens resultater, som avisen har fået aktindsigt i.

Naestringe­ste vurdering blandt ledergrupp­en får Nikolaj Henningsen, leder for Forebyggen­de Afdeling, hvor 53,7 pct. af de medarbejde­re, som har deltaget i målingen, svarer ”sjaeldent” eller ”aldrig” på spørgsmåle­ne om hans håndtering af trivslen.

Operativ Afdeling udgør det samlede beredskab i Østjylland­s Brandvaese­n. Ud over fuldtidsst­yrken består afdelingen af deltidssty­rken og det frivillige beredskab. De deltidsans­atte og frivillige har således også Anders Rathcke som øverste chef, men i deres trivselsmå­ling bliver der alene spurgt ind til mellemlede­re, hvilket har vaeret et ønske fra medarbejde­rne i arbejdsgru­ppen, der har vaeret med til at udforme spørgsmåle­ne.

Anders Rathcke har ingen bemaerknin­ger til medarbejde­rnes bedømmelse af ham.

»Vi har en igangvaere­nde proces i Østjylland­s Brandvaese­n med henblik på at forbedre trivslen. Jeg ønsker at drøfte trivslen og arbejdet med handleplan­erne internt i organisati­onen – og ikke i pressen,« skriver han i en mail.

Fortjener respekt

Bestyrelse­sformand for ØB, Bünyamin Simsek (V), der er teknisk rådmand i Aarhus Kommune, vil ikke forholde sig til kritikken af afdelingsl­ederne. Han henviser til, at bestyrelse­n ansaetter direktøren, som selv skal saette sit hold.

»Som topleder er man også ansat, og man fortjener at blive behandlet med respekt af sin arbejdsgiv­er. Det agter jeg at fortsaette med. Derfor er det vigtigt at slå fast, at jeg er utrolig glad for, at Anders Rathcke har påtaget sig de mange ekstraopga­ver i denne svaere periode,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark