Jyllands-Posten

Skåret ind til kernen: Hvilket Aarhusrugb­rød er bare bedst?

JP Aarhus har bedt tre dommere teste otte udvalgte rugbrød købt i Aarhus. Hvilket er bedst – og hvilket er lige til at kaste med?

- MORTEN NYSTRUP TINA BRYLD

Der er staerke følelser i rugbrød.

Det fik en ekspedient i Lagkagehus­et på Langenaes i Aarhus at maerke, da en frustreret kunde smed et rugbrød efter hende i frustratio­n over, at det ikke laengere smagte, som det ellers altid har smagt.

Derfor spurgte JP Aarhus laeserne: Hvor får man egentlig byens bedste rugbrød? Der var overvaelde­nde mange forslag.

Derfor satte redaktione­n tre skarpe dommere med passion for rugbrød – Tove Faerch, leder af Karolines Køkken, Arla, Martin Hauge, ejer, Carlton og Teater Bodega, samt Mads Keller Kjeldsen, kok på Jylland-Posten – sammen, købte otte rugbrød fra nogle af de aarhusians­ke bagere, som laeserne foreslog, og bad dommerne om at give deres bud på byens bedste rugbrød.

De ville vurdere brødene på deres duft, krumme, udseende, skorpe og crunch, smag, kerner og fyldighed, konsistens og tekstur samt deres mushiness – et kokkebegre­b, som beskriver et brød, som er blødt uden at vaere klaegt.

Det samme hver gang

Der skulle deles point ud på en skal fra 1 til 10, hvor 10’eren er det helt perfekte rugbrød, der lige er kommet ud af ovnen og lige har nået at saette sig lidt, mens 1’eren ikke er vaerd at saette taenderne i.

»En bager sagde engang til mig, at hans største konkurrent var husmoderba­gerbrød, der lige er taget ud af ovnen. Det kan ingen konkurrere med,« siger Martin Hauge.

Ingen af dommerne synes, at man skal kaste med rugbrød, men de kender godt til det med, at man ikke pludselig må aendre smagen i noget, som folk har købt gennem mange år.

»Jeg kan godt forstå, at man kan blive aergerlig over ikke laengere at kunne få det rugbrød, som man er helt skudt i,« siger Tove Faerch og bliver bakket op af Martin Hauge:

»Jeg gider ikke eksperimen­tere med rugbrød, hvis jeg inviterer venner til frokost. Det kan godt vaere, at jeg køber et andet for forandring­ens skyld, men jeg har også altid det sikre.« Mads Kjeldsen er enig. »Folk ved, hvilket rugbrød de vil have. Hjemme spiser vi det samme rugbrød altid, og hvis ikke vi kan få det, lader vi vaere med at købe,« siger han.

Det helt sikre købes ifølge dommerne i LokalBrugs­en Vorrevange­n, som har sin egen bager.

Udseende og størrelse

Her bager man et rugbrød, som der nok kunne gøres lidt mere ud af, når det kommer til udseendet – bl.a. faldt det dommerne for brystet, at man kunne se bagerens fingeraftr­yk på skorpen – men som smager fremragend­e. Til overflod var det med en pris på 25,95 kr. også testens billigste for et helt rugbrød. Til gengaeld er det ikke så stort, så prisen pr. 100 gram er med 2,98 kr. til den høje side.

Udseendet betyder noget, når man køber rugbrød, ligesom størrelsen og faconen er vaerd at taenke over.

»Det betyder meget, om der er få eller mange kerner eller frø ovenpå,« siger Tove Faerch.

»Desuden kan man skaere nogle flottere skiver med skorpe hele vejen rundt af et mindre brød.«

»Ja, jeg laver ikke smørrebrød af et stort rugbrød, for skiverne er for store hele og for små i halve,« siger Mads Kjeldsen.

Der er stor forskel på, hvor meget rug der er i rugbrød.

»Jeg vil helst have ren rug, men så skal man vaere dygtig til at bage og til at få surdejen til at arbejde godt,« mener Tove Faerch, mens Mads Kjeldsen synes, at brødet let bliver for tungt med for meget rug.

De bliver enige om, at rugbrødet ikke skal overdøve smagen af det, man laegger på det, men heller ikke må vaere kønsløst. Skal der masser af kerner i? Deres erfaring er, at de unge gerne vil have kerner, men de aeldre vil ikke.

Ud af køleskabet

Rugbrød hører ikke til i et kø-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark