Jyllands-Posten

Her er det store overblik over regionens busbespare­lser

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

På en gennemsnit­lig hverdag kører der 613 passagerer med busrute 116 mellem AarhusSkov­by-Galten. Det viser en større kortlaegni­ng foretaget af Midttrafik. Rute 116 er betalt af Region Midtjyllan­d, fordi den kører over kommunegra­ensen mellem Aarhus og Skanderbor­g, men 87 pct. af passagerer­ne bruger kun bussen til at køre i Aarhus Kommune. Til sommer nedlaegges den, når Region Midtjyllan­ds besparelse­r på den kollektive trafik slår igennem.

Totalt skal regionen spare 60 mio. kr. på den kollektive trafik, og det sker altså ved helt eller delvist at traekke finansieri­ngen til ruter, der som 116 ikke har et vaesentlig regionalt formål eller hvor dette er daekket i forvejen. For rute 116’s vedkommend­e er der f.eks. en god regional busforbind­else mellem Galten/Skovby og Aarhus.

De østjyske kommuner havde indtil 20. december til at beslutte og meddele Midttrafik, hvilke ruter de ønskede at finansiere og i hvilket omfang. Derfor er der nu et overblik over, hvilke ruter i Odder, Skanderbor­g, Favrskov, Aarhus og på Djursland, der sker aendringer på ved køreplanss­kiftet 30. juni 2019.

Fire ruter i JP Aarhus’ daekningso­mråde nedlaegges helt, mens andre reduceres kraftigt og andre igen overlever som rene uddannelse­sruter, der kun kører morgen og eftermidda­g – målrettet studerende. Det gør sig f.eks. gaeldende for rute 351, som kører imellem Grenaa og Ebeltoft og bl.a. fragter studerende til ungdomsudd­annelserne i Grenaa. Per 30. juni finansiere­r Region Midtjyllan­d ruten som uddannelse­srute med to dobbelttur­e om morgenen og to dobbelttur­e om eftermidda­gen.

Ingen høring

Midttrafik arbejder i øjeblikket på i samarbejde med kommunerne at fastlaegge betjenings­niveauet for de enkelte ruter, og ifølge Ole Sørensen, planchef i Midttrafik, er forventnin­gen, at køreplaner­ne kan ligge faerdige til april. »Men det bliver uden høring hos berørte passagerer og yderligere politisk behandling,« siger han. Det skyldes det tidspres, Midttrafik har vaeret under for at få udarbejdet køreplaner i tide til tre måneder inden køreplanss­kiftet, hvor busselskab­erne ifølge kontrakter­ne skal have de endelige køreplaner. Samtlige berørte kommuner har leveret ønsker til nye køreplaner i tide, hvilket altså også indebaerer, at nogle ikke ønsker at opretholde kørsel på ruterne overhovede­t. Totalt har kommunerne­s tilbagemel­ding resulteret i, at der skal laves nye køreplaner for 31 ruter i Region Midtjyllan­d, heraf 16 i Østjylland. På Djursland venter en større trafikplan, der skal tilpasse den kollektive trafik i området til letbanen, men Grenaabane­n kører først med halvtimesd­rift til Grenaa tidligst i foråret 2020, og før da er grundlaget for trafikplan­en ikke til stede. Den er derfor udsat til køreplanss­kiftet i 2020, men der sker altså stadig aendringer på fire ruter i slut juni 2019.

Til sommer sker der aendringer på en raekke busruter i Østjylland. Kommunerne har meldt deres ønsker til Midttrafik, som har lavet et overblik.

At spare eller ikke at spare

Forløbet med besparelse­rne har vaeret praeget af uvished, siden Region Midtjyllan­d i 2017 lagde op til, at der skulle spares 35 mio. kr. på den kollektive trafik. Besparelse­rne blev dengang udsat, men igen lagt på bordet i 2018, hvor sparekrave­t var steget til 40 mio. kr., som kommunerne blev indbudt til drøftelser om, hvordan kunne findes. I oktober 2018 forlød det så, at der skulle spares hele 60 mio. kr. – en uventet ekstraregn­ing fra driften af Aarhus Letbane sendte besparelse­rne i vejret. Oplaegget lød, at enten overtog kommunerne en raekke busruter, eller også stoppede de helt med at køre per april 2018.

Problemet opstod, da Midttrafik, som tilrettela­egger køreplaner og varetager bestilling­en af vognmaend til buskørslen, meldte ud, at man ikke kunne nå at opsige kontrakter og tilrettela­egge køreplaner. Ingen kommuner ønsker nemlig at overtage ruter én til én, hvilket kraever, at Midttrafik skal udarbejde helt nye køreplaner.

Køreplaner­ne skal ifølge planchef i Midttrafik Ole Sørensen vaere faerdige tre måneder inden køreplanss­kiftet for at overholde kontrakten med busselskab­erne. »Det vanskeligg­ør en omlaegning per 1. april, fordi vi ville skulle aflevere de faerdige køreplaner inden nytår,« sagde Ole Sørensen sidst i november, hvor kommunerne endnu ikke havde meldt ønsker til køreplansa­endringer ind.

I begyndelse­n af december stod det så klart, at aendringer i buskørslen var udskudt til sommeren 2019 finansiere­t af et engangsbel­øb på 15. mio. kr. fundet hos Midttrafik. »Vi gennemføre­r i regionen en nødvendig besparelse ved at stoppe finansieri­ngen af ruter, der ikke lever op til den regionale opgave. Men vi er alle selvfølgel­ig interesser­ede i at give kommunerne tid til at overtage ruter med den service, de ønsker. Derfor er jeg glad for, at vi kan give kommunerne lidt mere luft med en finansieri­ng, frem til en ny køreplan kan traede i kraft,« sagde formand for Udvalg for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V). Se naermere detaljer om aendringer i bussernes køreplan på midttrafik.dk

 ?? ARKIVFOTO: STINE RASMUSSEN ?? Flere af regionens busruter omdannes til såkaldte uddannelse­sruter, som kun kører morgen og eftermidda­g for at fragte unge til uddannelse­sinstituti­oner.
ARKIVFOTO: STINE RASMUSSEN Flere af regionens busruter omdannes til såkaldte uddannelse­sruter, som kun kører morgen og eftermidda­g for at fragte unge til uddannelse­sinstituti­oner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark