Jyllands-Posten

Følg hyrdernes gamle stier gennem urskov, højsletter og idylliske dale

Vandet, der kastes ned ad klipperne i vandfaldet Risco i urskoven naer Rabacal, kommer oppe fra højsletten Paúl de Serra.

-

at den helt indtil 1959 kun var mulig at nå via snoede og ujaevne stier.

Alligevel har Curral das Freiras en lang tradition for at tage imod de mange gaester, som ønsker at besøge den. De fleste ender i det travle centrum ved kirken Nossa Senhora do Livramento – taet ved butikker, restaurant­er, barer og markedspla­dsen (691 m.o.h.).

Kastanjepr­oduktionen er den vigtigste indtaegtsk­ilde for landsbyen, så det største antal besøgende kommer til kastanjefe­sten på allehelgen­sdag den 1. november, hvor der er et stort udbud af ristede kastanjer samt kastanjer i mad, kager, slik og likører.

Højsletten

På højsletten Paúl da Serra betyder ”hede” eller ”mose”, betyder ”bjerg”) kan man opleve fire klimazoner på én dag. Landskabet kan ligge badet i sol, og få minutter efter kan alt vaere indhyllet i tåge. Halvdelen af året kan her, som på bjergmassi­vet, tit vaere nattefrost.

Følg f.eks. den smukke rute ad bjergvejen ER 105, der starter som en sidevej fra VE 4 i landsbyen Serra de Água og går over hele Paúl da

Serra for at ende i Achada Grande taet ved Porto Moniz i Nordvest.

Straekning­en efter passet Encumeada byder på en raekke storslåede udsigtspun­kter ud mod Ribeira Brava-dalen og til toppene i Madeiras centrale bjergmassi­v. ER 105 går herefter videre mod nord på den naesten øde lyng- og graesslett­e Campo Grande og passerer de to afhøvlede vulkankegl­er Bica da Cana og Estanquinh­os. Vejen går også forbi det berømte område Rabaçal med populaere vandrestie­r. Her starter den øverste del af Madeiras største og laengste floddal, den 16 km lange Ribeira da Janela.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark