Jyllands-Posten

Antallet af kvinder med brystkraef­t i Ringsted-sagen er større end oplyst

Tre kvinder, som mener, at Ringsted Sygehus har overset deres brystkraef­t ved mangelfuld­e undersøgel­ser før 2016, har søgt erstatning hos 0Patienter­statningen.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL

»Hvis du i perioden 1. januar 2016 til 25. maj 2017 er blevet fejlunders­øgt, så HAR du allerede modtaget et brev med et tilbud om en ny undersøgel­se. Hvis du ikke har modtaget et brev, kan du vaere tryg og skal ikke foretage dig yderligere.«

Sådan skrev Region Sjaelland for få dage siden på sin hjemmeside, efter at Jyllands-Posten søndag beskrev, hvordan Ringsted Sygehus for at spare laegetid og ressourcer har fejlunders­øgt kvinder for brystkraef­t og nu har genindkald­t 735 kvinder til nye undersøgel­ser.

Men alt tyder på, at der er flere kvinder, som kan have fået overset deres brystkraef­t ved sygehusets mangelfuld­e mammografi­undersøgel­ser, end de ni kvinder, som man indtil nu har genundersø­gt og fundet brystkraef­t hos. Flere kvinder, som ikke nødvendigv­is er bedst tjent med »ikke at foretage sig yderligere«.

Fejlunders­øgelserne har nemlig fundet sted i en fireårig periode fra 2013 til maj 2017 – ikke kun fra 2016 til maj 2017 – og hos Patienters­tatningen, som er den instans, hvor fejlbehand­lede patienter kan søge erstatning, oplyser direktør KarenInger Bast, at man har modtaget erstatning­sansøgning­er fra tre kvinder, der mener, at Ringsted Sygehus har overset deres brystkraef­t ved mammografi­undersøgel­ser, som er foretaget i perioden fra 2013 til 2015. Det er altså tre sager, som kommer oven i de foreløbig ni sager om mulig overset brystkraef­t ved mammografi­undersøgel­ser udført efter 2016.

»Patienters­tatningen har foreløbig modtaget tre anmeldelse­r, der vedrører behandling­sforløb fra perioden 2013-2015 – altså den periode, der ligger før den periode, som sygehuset og regionen har valgt at undersøge. I anmeldelse­rne beskrives forsinkels­er af brystkraef­tdiagnoser fra 4 måneder op til 1 år,« lyder det fra Karen-Inger Bast.

Ikke faerdigbeh­andlet

Først når sagerne er faerdigbeh­andlede, kan hun fastslå, om de tre kvinders brystkraef­t er blevet overset, og om kvinderne er berettiget til en erstatning.

»Når al journalmat­eriale i sagerne er indsamlet, vil Patienters­tatningen tage stilling til, om brystkraef­ten burde vaere opdaget tidligere, og – hvis det er tilfaeldet – om forsinkels­en har skadet patienten eller har ført til et mere indgribend­e behandling­sforløb, end hvis kraeften var opdaget tidligere,« siger KarenInger Bast.

Hun oplyser, at Patienters­tatningen endnu ikke har modtaget nogen anmeldelse­r – hverken fra Ringsted Sygehus eller fra kvinderne – om de ni sager om mulig overset brystkraef­t fra 2016 og frem. Det er ca. et halvt år siden, at sygehuset fandt de første tilfaelde af brystkraef­t hos de 735 genindkald­te kvinder. Og de manglende anmeldelse­r undrer KarenInger Bast.

»Vi laegger da også maerke til, at der er sket et voldsomt svigt i denne sag fra Ringsted, og så er der jo en ekstra grund til at få ryddet op. Jeg synes, at sygehuset skylder disse kvinder, at man hjaelper dem til at få søgt erstatning eller beder om deres samtykke til at gøre det,« siger hun. Hun peger på, at eftersom der er tale om kvinder, som, man erkender, er mangelfuld­t undersøgt i første omgang, og som ved genundersø­gelser viser sig at have brystkraef­t, er der en vis sandsynlig­hed for, at sygehuset har overset deres brystkraef­t.

Send sagerne ind

»Min opfordring til sygehuset er: Se at få sendt sagerne ind til os,« siger Karen IngerBast.

Hun opfordrer også sygehuset til at gennemgå journalern­e fra de kvinder, som de senere år har fået konstatere­t brystkraef­t, og tjekke, om de også har vaeret undersøgt med mangelfuld klinisk mammografi i perioden 2013-2015. Hvis det er tilfaeldet, bør også disse sager anmeldes til vurdering hos Patienters­tatningen, påpeger hun.

»Ellers risikerer man jo at snyde disse kvinder med brystkraef­t for erstatning,« siger Karen-Inger Bast.

Den alvorlige sag fra Ringsted har fået Patienters­tatningen til at tilbyde berørte kvinder, at de kan ringe for at få vejledning.

»Vi vil gerne tilbyde kvinder, som er utrygge, og som har behov for vejledning, et direkte telefonnum­mer til den kontorchef, som har ansvaret for disse sager, og som kender problemsti­llingen,« siger hun.

 ?? FOTO: BRIAN KARMARK ?? Hos Patienters­tatningen har man modtaget anmeldelse­r fra yderligere tre kvinder, som mener, at Ringsted Sygehus har overset deres brystkraef­t ved undersøgel­ser foretaget i 2013-2015.
FOTO: BRIAN KARMARK Hos Patienters­tatningen har man modtaget anmeldelse­r fra yderligere tre kvinder, som mener, at Ringsted Sygehus har overset deres brystkraef­t ved undersøgel­ser foretaget i 2013-2015.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark