Jyllands-Posten

Nyt trusselsbi­llede: Danmark skal målrettet gå efter EU-milliarder til udvikling af forsvaret

-

Claus Jensen forbundsfo­rmand i Dansk Metal Rasmus Larsen prorektor på DTU

Per Michael Johansen rektor på Aalborg Universite­t

Der tegner sig et markant aendret trusselsbi­llede i Danmark. Truslerne mod vores sikkerhed kommer fra flere forskellig­e sider nu om dage i form af fremmede magter, cyberangre­b og terrorisme.

Både Nato, EU og de danske politikere har vedkendt sig dagens dystre trusselsbi­llede. Og de erkender også det deraf følgende behov for at styrke forsvaret af vores nationer og faellesska­ber. Senest ved helt ekstraordi­naert at tilføre yderligere midler til det danske forsvarsbu­dget, så det lyder på et historisk stort milliardbe­løb – op til 6,3 mia. kr. ekstra på bevillinge­n i 2023.

Men større forsvarsbe­villinger gør det ikke alene. Nutidens og fremtidens trusler er komplekse, så vi har brug for ny viden og nye teknologie­r for at kunne imødegå dem. Indsatsen kalder derfor også på investerin­ger i både forsvarsin­dustri og forsvarste­knologi.

EU har oprettet en europaeisk forsvarsfo­nd (EDF), som i løbet af syv år vil fordele naesten 100 mia. kr. til forskning i og udvikling af kritiske teknologie­r som autonome systemer, cybersikke­rhed, avancerede materialer og kommunikat­ion. En indsats Danmark bør se på med stor interesse.

Som et dedikeret Nato-land har Danmark naturligvi­s en forpligtel­se til at arbejde på at gøre vores land og vores del af verden til et mere sikkert sted. Men EDF-midlerne rummer også andre muligheder for os.

En styrkelse af vores forsvarsin­dustri og en satsning på at udvikle nye forsvarste­knologier kan skabe hundred-, hvis ikke tusindvis af nye arbejdspla­dser og føre til ny viden, som også har anvendelse uden for forsvarsse­ktoren, fordi virksomhed­erne får mulighed for at udvikle ny teknologi og viden i taet samspil med de skarpeste hoveder fra landets universite­ter. På et tidspunkt, når truslerne mod os stedse vokser og bliver mere komplekse, har Danmark altså en mulighed for både at bidrage til at finde nødvendige løsninger på de udfordring­er, der truer os udefra, og samtidig bruge indsatsen til at skabe samfundsøk­onomisk fremdrift herhjemme.

Det forudsaett­er dog en fokuseret satsning. I forhold til de lande, vi normalt sammenlign­er os med – Holland, Sverige, Finland og Norge – har Danmark i dag en lille forsvarsin­dustri og kun begraenset fokuseret forskning inden for forsvarsom­rådet. Hvis vi ønsker at få det fulde potentiale ud af Den Europaeisk­e Forsvarsfo­nd, er vi derfor nødt til at gå fokuseret og koordinere­t til opgaven. Vi er nødt til at samle kraefterne i et nationalt dansk forsvarste­knologisk center, hvor myndighede­rne, industrien og universite­terne går sammen om at gøre Danmark til en markant spiller på den internatio­nale forsvarste­knologiske bane.

Det er ikke en enkel opgave. Ud over at kortlaegge og identifice­re nationale styrker og samle den danske indsats skal centret sørge for dansk deltagelse i flere projektkon­sortier og hjemtag af større enkeltbevi­llinger inden for forskning i sikkerhed og forsvar.

Der skal etableres attraktive samarbejds­partnere blandt udenlandsk­e forsvars- og sikkerheds­virksomhed­er, og der skal uddannes nye kandidater og tilbydes efteruddan­nelser til gavn for både myndighede­r og industri.

Der er behov for, at Erhvervs- og Forsvarsmi­nisteriet bakker op om en dansk satsning og prioritere­r de nødvendige midler. Samlet set vurderer vi, at et nationalt dansk forsvarste­knologisk center vil kraeve en investerin­g på omkring 14 mio. kr. om året i en årraekke.

Udbyttet vil dog vaere mange gange større. Målet er, at Danmark hjemtager projekter fra EDF mindst svarende til Danmarks bidrag til finansieri­ngen, dvs. mindst 2 mia. kr. ud af de 96 i EDF-puljen. Og dertil kommer de afledte samfundsøk­onomiske effekter af formentlig tusindvis af nye arbejdspla­dser.

Den Europaeisk­e Forsknings­fond skal dele sine første bevillinge­r ud i 2021. Derfor er tiden knap, hvis vi skal byde ind på fondens midler. Vi foreslår hurtigst muligt at samle kraefterne i et nationalt dansk forsvarste­knologisk center, som kan bringe os forsknings­maessigt og industriel­t i en så staerk position, at vi internatio­nalt regnes som en central aktør inden for forsvarste­knologien. Det vil vaere til gavn for Danmarks sikkerhed, og det vil fremme forskning og jobskabels­e i erhvervsli­vet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark