Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

Stef Hesselink taler et gebrokkent engelsk, men den hollandske Biostopche­f og -ejers budskab er letforståe­ligt. Han er chokeret og rasende over konkurrent­ens benspaend mod koncernens danske dattersels­kab, der i 2014 vandt et milliardud­bud om ambulanced­riften i Region Syddanmark.

Benspaende­t blev dokumenter­et i den afgørelse, som Konkurrenc­erådet offentligg­jorde fredag i sidste uge, og som topchefen og hans driftsdire­ktør, Aad Romijn, hurtigt fik stavet sig igennem – i første omgang med hjaelp fra Google Translate.

Rapporten viste f.eks., hvordan Falck havde plantet negative historier om Bios i pressen, hyret en hollandsk journalist til at grave smuds op om Bios og Stef Hesselink personligt og etableret en facebookgr­uppe, hvis formål var at skabe negativ folkelig stemning om Bios.

»Afgørelsen afslørede, hvor mange der var involveret i det. Fagforenin­ger, rådgivere, medier, politikere. Vi havde forventet noget af det,« siger Aad Romijn.

»Men slet ikke i det omfang,« supplerer Stef Hesselink.

Nu overvejer de deres naeste skridt. Jyllands-Posten møder dem i København, hvor de for første gang giver medieinter­views efter den opsigtsvae­kkende afgørelse, der fastslog, at Falck har misbrugt sin dominerend­e stilling på markedet i et forsøg på at drive Bios ud af det danske marked.

Det var Bios, der selv meldte sagen til konkurrenc­emyndighed­erne, fordi virksomhed­en havde fået store problemer med at rekruttere tilstraekk­eligt med ambulancer­eddere.

Draenede Bios for penge

Bios mente, at Falck havde forårsaget situatione­n med chikane og obstruktio­n, og reddermang­len draenede Bios for penge på grund af ekstraomko­stninger til overtid og bodsbetali­nger.

I sommeren 2016 gik Bios i Danmark konkurs, og siden har Region Syddanmark selv drevet ambulancer­ne.

Nu har myndighede­rne så efter flere års efterforsk­ning bekraeftet Bios’ mistanker, og Stef Hesselink fortaeller, at virksomhed­ens rådgivere er gået i gang med at regne på, hvor stort et erstatning­skrav koncernen vil rejse over for Falck.

»Vi kan dokumenter­e, at vores danske selskab ville have vaeret profitabel­t, hvis Falck ikke havde brudt loven, og vi vil søge at få vores tab kompensere­t fuldt ud,« siger han.

Bios har tidligere varslet et krav på 90 mio. kr., men det endelige krav vil formentlig blive et trecifret millionbel­øb, lyder vurderinge­n.

Hesselink vil ikke ud med, hvor mange penge Bios i Holland har investeret i Danmark, men han oplyser, at erstatning­skravet vil blive sammensat af både tab af investerin­gen og af den indtjening, som Bios er gået glip af i den 10 år lange kontraktpe­riode.

Regionen betalte cirka en halv mia. kr. årligt for ambulancer­ne, og Bios vandt på tre af fire delområder.

Hvordan kan I vaere sikre på, at Falck baerer skylden for jeres konkurs?

»Fordi vi kender alle vores omkostning­er, og de var på linje med vores forretning­splan,« siger Aad Romijn.

»Undtagen én ting,« indskyder Hesselink. »Undtagen én ting, og det var personalet. Vi var tvunget til at betale en masse overtid, og vi rekruttere­de over 100 reddere i Tyskland. Det var ekstremt omkostning­stungt, for vi måtte indkvarter­e dem på hoteller og give dem sprogunder­visning, mens vores egne medarbejde­re arbejdede på overtid, der kostede dobbelt,« siger Romijn.

Bios regnede med at kunne overtage Falcks 600 ambulancer­eddere i Region Syddanmark, og ifølge Romijn havde hollaender­ne indkalkule­ret, at firmaet ved driftsstar­t manglede at rekruttere 50 reddere for at vaere i mål.

Draenede regionen for reddere

I stedet viste det sig, at Falck draenede regionen for flere hundrede reddere ved at tilbyde dem arbejde i andre regioner på lukrative vilkår.

Bios indledte driften den 1. september 2015, og da regnskabså­ret var omme, havde selskabet allerede realiseret et tab på 42 mio. kr. før skat.

Selskabet havde en selskabska­pital på 500.000 kr. Er det fair at sige, at der dermed var tale om et finansielt svagt firma?

»Nej, for i vores hollandske ambulances­elskab havde vi omkring 65 mio. kr., så vi havde gode finansiell­e ressourcer,« siger Hesselink.

Falck har accepteret konkurrenc­emyndighed­ernes Konkurrenc­erådet har konkludere­t, at Falck misbrugte sin dominerend­e stilling på ambulancem­arkedet til at spaende ben for konkurrent­en Bios, der vandt et udbud i Region Syddanmark i 2014.

Bios gik konkurs i sommeren 2016, efter at firmaet ifølge eget udsagn var blevet draenet af ekstraudgi­fter på grund af mangel på ambulancer­eddere.

Falck har accepteret Konkurrenc­erådets afgørelse og vil nu blive meldt til bagmandspo­litiet, der skal udmåle en bøde. Samtidig ventes Falck at blive mødt med erstatning­skrav fra bl.a. Bios hollandske ejere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark