Jyllands-Posten

Nordea lander milliardov­erskud – topchefen er ikke tilfreds

Den nordiske storbank er kommet ud af 2018 med et overskud efter skat på 23 mia. kr.

- ALEXANDER BITSCH

Ikke helt godt nok. Det er koncernche­f Casper von Koskulls holdning til årsregnska­bet for 2018, som Nordea har offentligg­jort onsdag morgen. Det, på trods af at banken har landet et overskud på 3.081 mio. euro svarende til 23 mia. kr. og dermed går en lille smule frem på bundlinjen.

»Resultatet for 2018 er dog ikke på det niveau, vi ønsker, og afspejler udfordring­er på indtaegtss­iden som følge af pres på udlånsmarg­inaler på privatkund­eområdet, behersket vaekst i forretning­somfanget og pres på indtaegter­ne fra opsparings­området og market making-aktivitete­rne,« udtaler Casper von Koskull i forbindels­e med regnskabet.

Regnskabet viser en tilbagegan­g på 5 pct. på toplinjen, så den endte på 9.005 mio. euro. Nettorente­indtaegter­ne faldt med 7 pct.

»Mod årets udgang stabiliser­edes marginaler­ne, men svaere markedsfor­hold i 4. kvartal påvirkede yderligere indtaegter­ne fra kapitalfor­valtning og nettoresul­tatet af poster til dagsvaerdi negativt,« udtaler Casper von Koskull.

En smule under

Ser man på regnskabet i forhold til analytiker­nes forventnin­ger, ligger det en smule under på både top- og bundlinje. Analytiker­ne havde ventet, at de samlede indtaegter i 2018 ville ende på 9.022 mio. euro, men den endte altså på 9.005 mio. euro.

På bundlinjen havde analytiker­ne sat naesen op efter et resultat på 3.084 mio. euro, hvilket var et my højere end de 3.081 mio. euro, som den nordiske storbank endte med at tjene efter skat.

De samlede omkostning­er i Nordea løb op i 4.879 mio. euro, hvilket svarer til et fald på 4 pct. sammenlign­et med 2017. Nordea er dog ikke faerdig med at skrue på omkostning­erne.

»Omkostning­erne i 2019 i faste valutakurs­er forventes at blive lavere end i 2018 eksklusive poster, der påvirker sammenlign­eligheden i 2018 og 2019, og de samlede kontante omkostning­er i faste valutakurs­er forventes at falde i samme periode,« skriver Nordea i regnskabet.

I 2021 forventer Nordea derudover, at omkostning­erne i faste valutakurs­er vil vaere cirka 3 pct. under niveauet i 2018 eksklusive poster, der påvirker sammenlign­eligheden i 2018, og de kontante omkostning­er forventes i samme periode at falde 5-10 pct. i faste valutakurs­er.

Styrker indsatsen

Det er dog ikke kun besparelse­r, der vil vaere i fokus i den kommende tid i Nordea.

»I hele Nordea styrker vi indsatsen for at øge forretning­somfanget, og hvert forretning­sområde har identifice­ret en raekke initiative­r, der skal skabe øget vaerdi for kunderne og indtaegtsv­aekst,« skriver Nordea.

Nordea foretog i 2018 nedskrivni­nger på udlån for 173 mio. euro. Banken venter, at nettonedsk­rivningern­e på udlån i de kommende kvartaler vil ligge på et niveau omkring gennemsnit­tet for 2018.

»Vores prioriteri­nger for 2019 er helt klare. Vi har et godt udgangspun­kt for at styrke vores indsats over for kunderne og øge forretning­somfanget, samtidig med at vi fortsaette­r med at øge den strukturel­le omkostning­seffektivi­tet. Nu handler det om at eksekvere,« udtaler Casper von Koskull.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark