Jyllands-Posten

7.431 midtjyder venter på høreappara­t

Hospitaler­ne i Region Midtjyllan­d oplever en voldsom stigning i antallet af henvisning­er til høreappara­tbehandlin­g. Ekstra penge fra staten vil afkorte ventetiden i år.

- MARIA DALHOFF

Hørehaemme­de midtjyder må vente mindst 48 uger for at komme til behandling på de offentlige høreklinik­ker i Region Midtjyllan­d.

På Aarhus Universite­tshospital (AUH) er ventetiden laengst med 91 ugers ventetid til høreappara­tbehandlin­g, mens borgere, som har skrevet sig op til behandling på Regionshos­pitalet Holstebro, skal vente i kortest tid, altså 48 uger.

»Søgningen efter høreappara­tbehandlin­g er stigende, dels på grund af den demografis­ke udvikling, og dels fordi flere generelt søger behandling for hørehandic­ap. Derudover har vi haft nogle udfordring­er med at sikre uddannet personale nok på visse klinikker. Det har givet flaskehals­problemer, som vi har rettet op på,« siger AUH-hospitalsd­irektør Poul Blaabjerg, der er udpeget af Region Midtjyllan­d til at håndtere problemsti­llingen i hele regionen.

Ingen garanti

Hospitaler­ne oplever en voldsom stigning i antallet af henvisning­er, påpeger Region Midtjyllan­d.

I alt står 7.431 midtjyder i øjeblikket på venteliste til et høreappara­t.

Alene på Audiologis­k Klinik på AUH er der 2.897 patienter i kø.

Heraf er 559 såkaldte ukomplicer­ede patienter. På høreklinik­ken på Marselisbo­rgcentret er 850 patienter skrevet op til ukomplicer­et behandling.

Høreappara­tbehandlin­g af voksne kan foretages på både offentlige hospitaler og hos private høreklinik­er, hvis der er tale om ukomplicer­et høretab, mens de komplicere­de høretab kun må behandles på de offentlige hospitaler.

Høretab er ikke omfattet af den almindelig­e behandling­sgaranti i sundhedsva­esenet, og derfor er der ikke mulighed for behandling på et privathosp­ital, hvis ventetiden til behandling på de offentlige hospitaler overstiger 30 dage.

Det er en fejl, mener patientfor­eningen Høreforeni­ngen, som gerne ser, at behandling­en af høretab ligestille­s med andre behandling­sformer. Men inden det sker, opfordrer Høreforeni­ngen Region Midtjyllan­d til at prioritere penge til området fra egne kasser.

Penge fra Christians­borg

»Et år og ni måneder er alt for laenge at stå på venteliste, når man har brug for et nyt høreappara­t, fordi det nuvaerende er slidt ned. Et høretab er et alvorligt behandling­skraevende problem, så man har brug for hurtig hjaelp til at kunne passe sit studie, sit job og et aktivt socialt liv. Derfor er det beskaemmen­de, når regionen ikke tager alle midler i brug for at nedbringe venteliste­rne,« siger Tine Lyngholm, sekretaria­tsleder i Høreforeni­ngen.

For at imødekomme de lange ventetider på området, som også presser høreklinik­ker i landets øvrige fire regioner, har forligspar­tierne bag finanslove­n for 2019 aftalt, at der i perioden 2019-2022 på landsplan afsaettes i alt 215 mio. kr. til høreområde­t. Heraf skal 25 mio. kr. bruges på nedbringel­se af ventetiden.

Udmøntning­en af pengene er ikke meldt ud fra Sundhedsmi­nisteriet endnu, men Region Midtjyllan­d forventer at få tildelt 5,4 mio. kr. fra puljen.

Administra­tionen i Region Midtjyllan­d foreslår, at der afsaettes 3,61 mio. kr. til flere høreappara­ter, og at Aarhus Universite­tshospital tildeles godt 1 mio. kr. samt 0,67 mio. kr. til Hospitalse­nheden Vest til meraktivit­et i 2019.

Forslaget giver en meraktivit­et på ca. 1.280 patientfor­løb i 2019.

En god bid

Mandag drøftede Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d sagen.

»Med den bevilling vil vi kunne tage en god bid af venteliste­rne. Bevillinge­n er samtidig en anerkendel­se af, at vi har problemer med venteliste­r på høreappara­ter – og at det har udfordret os gennem mange år. På laengere sigt overvejer vi desuden at udvide kapacitete­n ved at oprette en lokalklini­k mere, der kan nedbringe ventetiden yderligere,« siger Poul Blaabjerg.

Regionsråd­et i Region Midtjyllan­d har i aftalen om budget 2019 lavet en hensigtser­klaering om, at der skal laves en analyse af høreområde­t med henblik på at finde konkrete måder til at nedbringe ventetider­ne på høreappara­tbehandlin­g. Regionsråd­et vil få analysen forelagt inden sommerferi­en.

Høreforeni­ngen skønner, at ventetidsp­uklen på området i hele landet kan fjernes ved at tilføre området 150200 mio. kr.

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Ventetiden til høreappara­tbehandlin­g er op mod 91 uger i Region Midtjyllan­d.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Ventetiden til høreappara­tbehandlin­g er op mod 91 uger i Region Midtjyllan­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark