Jyllands-Posten

Hjemløsein­dsats vil kraeve mindst 19 mio. kr. mere om året

Det vil kraeve 19 mio. kr. ekstra om året, hvis Aarhus Kommune skal have medarbejde­re nok til at løse de aktuelle udfordring­er med hjemløshed blandt unge.

- MARIA DALHOFF

38 nye socialfagl­ige medarbejde­re til en samlet pris på ca. 19 mio. kr. er, hvad Aarhus Kommune har brug for, hvis de aktuelle udfordring­er med unge hjemløse skal løses.

Aarhus Kommune har fremlagt en ny masterplan på hjemløseom­rådet, som har vaeret undervejs siden efteråret 2017, hvor den seneste nationale hjemløseta­elling viste, at antallet af hjemløse borgere i Aarhus Kommune fortsat er stigende. I forbindels­e med budgetforl­iget 2019 besluttede forligspar­tierne at afsaette 2 mio. kr. årligt fra og med 2019 til indsatser for at hjaelpe borgere ud af hjemløshed ved at skaffe og fastholde flere i egen bolig samt forebygge hjemløshed.

Men hvis den socialfagl­ige indsats skal lykkes, så vil det med det nuvaerende antal unge hjemløse kraeve en yderligere investerin­g på 19 mio. kr. til medarbejde­re, fremgår det af tal fra afdelingen for Sociale Forhold og Beskaeftig­else. Dertil kommer udgifter til beskaeftig­elsesindsa­tser på 6,3 mio. kr. samt øvrige sociale og behandling­smaessige indsatser. Forudsaetn­ingen er også, at alle i målgruppen kan få en bolig.

Rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else, Kristian Würtz (S), har bl.a. under den første debat i byrådssale­n om hjemløsema­sterplanen i januar fremhaevet, at der i øjeblikket ikke er penge nok til at løse udfordring­erne. Derfor kommer punktet på dagsordene­n, når byrådet til efteråret igen skal forhandle om Aarhus Kommunes økonomi for 2020.

»I første omgang skal vi i gang med at løfte opgaven så godt, som vi overhovede­t kan, inden for de rammer, vi har. Et realistisk bud er, at det vil kraeve yderligere prioriteri­nger, hvis vi skal nå i mål,« siger Kristian Würtz.

Regnestykk­et med summen på 19 mio. kr. er ifølge Sociale Forhold og Beskaeftig­else baseret på en her-ognu-situation.

Udsatteråd­et i Aarhus, som er de udsattes talerør i Aarhus Kommune, er bekymret for økonomien i den nye masterplan.

Ifølge Udsatteråd­ets formand, Knud Aarup, er det bl.a. nødvendigt med et større fokus på dobbeltdia­gnoseprobl­emet. Med dobbeltdia­gnose mener han, at bl.a. hjemløse er kendetegne­t ved både at have sociale problemer, misbrug, socialt betingede traumer og ved at lide af en eller flere psykiske sygdomme. Rådmanden er også bekymret.

»Det er en uro, jeg deler. Man kan godt vaere bekymret for, at vi ikke har musklerne, sådan som det ser ud nu. Men vi var i efteråret gennem en sparerunde i Aarhus Kommune, og derfor er jeg glad for, at der blev nogle midler til området,« siger Kristian Würtz.

Hjaelp til at blive skrevet op

Social- og Beskaeftig­elsesudval­get diskutered­e hjemløsepl­anen på et møde onsdag. Før mødet havde forvaltnin­gen svaret på en raekke spørgsmål fra byrådspoli­tikere, og et af spørgsmåle­ne var, hvordan Aarhus Kommune sikrer de unge hjemløse en bolig. Svaret er ifølge Aarhus Kommune, at de unge skrives op til en bolig f.eks. via de almene boligforen­inger og Den Sociale Boligtilde­ling. Men mange unge har ifølge kommunen brug for hjaelp til at blive skrevet op, fremgår det.

»Derfor spiller såvel de opsøgende medarbejde­re som andre aktører, der har kontakt med de unge, en vigtig rolle i at rådgive de unge om muligheder­ne og motivere dem til at blive skrevet op. Udgiften på 100 kr. til at blive skrevet på de almene boligselsk­abers venteliste kan dog udgøre en barriere for nogle,« skriver forvaltnin­gen.

»Boligmangl­en er et nøgleprobl­em, men de unge, der ender i hjemløshed, har typisk en raekke andre svaere sociale problemer at slås med. Derfor har vi brug for socialt at arbejde med den unges kompetence­r til at styre sit eget liv. Herunder det at få sig meldt til en boligforen­ing,« siger Kristian Würtz.

Masterplan­en for hjemløseom­rådet blev mødt af kritik i byrådet. Kritikken fastholder Venstre, som gerne vil se på økonomien under de kommende budgetforh­andlinger. Men 19 mio. kr. er urealistis­k, siger byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V).

»Svarene fra forvaltnin­gen er lidt opgivende og med en efter min mening alt for defensiv tilgang. Vi skal vaere mere konkrete på, hvordan vi skal understøtt­e og hjaelpe de unge. Planen er for ukonkret, og som byråd skal vi have mere hånd i hanke med, hvad der praecist kommer til at ske,« siger Gert Bjerregaar­d.

 ?? ARKIVFOTO: CASPER DALHOFF ?? Antallet af hjemløse i Aarhus er i de senere år steget. I denne uge er der hjemløseta­elling i Aarhus, og ifølge formanden for Udsatteråd­et i Aarhus, Knud Aarup, vil antallet formentlig også stige igen i år.
ARKIVFOTO: CASPER DALHOFF Antallet af hjemløse i Aarhus er i de senere år steget. I denne uge er der hjemløseta­elling i Aarhus, og ifølge formanden for Udsatteråd­et i Aarhus, Knud Aarup, vil antallet formentlig også stige igen i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark