Jyllands-Posten

Naturudspi­l modtages positivt

-

Med et startbeløb på et milliardbe­løb hentet fra statskasse­n vil Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng kunne lave jordfordel­ing i landbruget. Samlet vil de omlaegge omkring 100.000 hektar jord til natur eller graesning – og derved samtidig hjaelpe landmaend af med nogle af deres mindre produktive jordareale­r. Det skriver Politiken.

I regeringsp­artierne er man positiv over for udspillet, og der er enighed om, at det er »flot«, at de to foreninger er gået sammen om en løsning, der kan gavne både landbruget og miljøet. Men fuld finansieri­ng fra staten sår de tvivl om.

Erling Bonnesen, miljøog fødevareor­dfører for Venstre, mener, at regeringen allerede har taget første skridt, da man afsatte 150 mio. kr. til multifunkt­ionel jordfordel­ing i finanslove­n 2019. Men selv om der er et stykke fra 150 mio. kr. til en hel mia. kr., mener ordføreren godt, at man kan forsøge at forhandle om andre former for finansieri­ng.

Udspillet fokuserer på såkaldt multifunkt­ionel jordfordel­ing, hvor organisati­onerne vil fordele landbrugsa­realer sådan, at lavtliggen­de jord og jord i naerheden af naturområd­er vil blive omlagt til graesning eller natur. Ifølge organisati­onerne vil dette bl.a. medvirke til, at landmaends jord kan placeres taettere på deres bolig, og at de kan skille sig af med uproduktiv­e arealer. Samtidig vil de store arealer, der i udspillet er planer om at omlaegge, skaere 10 pct. fra landbrugss­ektorens klimabelas­tning.

De to organisati­oner har ikke fastsat et konkret beløb til projektet, men håber ifølge Politiken på »en grøn milliard«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark