Jyllands-Posten

Ombudsmand­en kraever nye svar − og Støjberg risikerer undersøgel­se

Sagen om udlaending­eminister Inger Støjbergs (V) ulovlige ordre om at adskille unge asylpar på danske asylcentre tager en ny drejning. Samråd og mulig undersøgel­se er på vej.

- STEEN A. JØRGENSSEN

Folketinge­ts Ombudsmand kraever nu yderligere svar fra udlaending­eminister Inger Støjberg (V) og hendes ministeriu­m i sagen om ulovlig tvangsadsk­illelse af mindreårig­e asylpar på danske asylcentre.

Samtidig lufter opposition­en igen tanken om en uvildig undersøgel­se.

Det sker, efter at Informatio­n torsdag kunne fremlaegge en hidtil hemmeligho­ldt mail fra Udlaending­estyrelsen­s davaerende direktør, Henrik Grunnet, som ifølge eksperter svaekker Støjbergs hidtidige forklaring.

Mailen er sendt kort efter et såkaldt koncerndir­ektionsmød­e mellem direktøren, Inger Støjberg og ledende embedsmaen­d i ministerie­t, umiddelbar­t før at ministerie­t gik ud med ordren om, at asylsøgere under 18 år ikke måtte indkvarter­es på asylcentre­ne sammen med en aeldre aegtefaell­e eller samlever på asylcentre­ne.

Det var den 10. februar 2016.

Ombudsmand­en konkludere­de senere, at instruksen var ulovlig ifølge både dansk lov og internatio­nale konvention­er, fordi den var »undtagelse­sfri« og »kategorisk«. Loven kraever nemlig, at der foretages en individuel vurdering af hver enkelt sag.

Besked aldrig nedskrevet

Støjberg har gentagne gange haevdet, at der blev givet en mundtlig besked til Udlaending­estyrelsen om, at der selvfølgel­ig skulle gøres undtagelse­r, sådan som loven kraever. Men den besked findes ikke på skrift. Derfor er de nye oplysninge­r om, hvordan direktøren for Udlaending­estyrelsen på selve dagen for ordren opfattede Støjbergs instruks, interessan­te.

I en mailudveks­ling, som Informatio­n har offentligg­jort, skrev en pressemeda­rbejder i Udlaending­eministeri­et til Henrik Grunnet, under emnefeltet »Støjberg: INGEN barnebrude må bo med aegtefaell­e«:

»UIBM (Udlaending­e, Integratio­nsog Boligminis­teriet, red.) har varslet, at ministeren går ud kl. 14.30 i en pressemedd­elelse samt redegørels­e om de såkaldte barnebrude. Budskabet er efter det oplyste, at ingen mindreårig­e under 18 må bo sammen med deres aegtefaell­e.«

Henrik Grunnet svarede samme dag:

»Ja. Mødet jeg var til i ministerie­t efterlod ingen tvivl om hendes indstillin­g til sagen − uanset Børnekonve­ntionen, når parret har et faelles barn.«

Mailen er ikke blevet udleveret til Ombudsmand­en, selv om han flere gange har bedt ministerie­t om at få overdraget alt relevant materiale til sin undersøgel­se af sagen.

Nu har ombudsmand Jørgen Steen Sørensen bedt Støjbergs ministeriu­m om svar på en raekke spørgsmål om sagen.

Bl.a. om de nye informatio­ner giver »anledning til yderligere bemaerknin­ger« i forhold til ministerie­ts tidligere forklaring­er. Og om Ombudsmand­en har fået udleveret alle relevante akter fra ministerie­t − ud over den manglende mailudveks­ling. Endelig gør han opmaerksom på, at ministerie­t ifølge loven har pligt til at give Ombudsmand­en de oplysninge­r, han beder om.

Uvildig undersøgel­se

Udviklinge­n i sagen får nu en samlet opposition til at indkalde Inger Støjberg til samråd. Samtidig luftes muligheden for en uvildig undersøgel­se af hele affaeren, hvis magten skifter ved det kommende valg.

Opposition­en efterlyste allerede i 2017 en sådan undersøgel­se, hvor embedsvaer­ket kunne forklare sig.

»Det handler om at undersøge det juridiske grundlag, og om ministeren har handlet ulovligt,« siger Socialdemo­kratiets udlaending­eordfører Mattias Tesfaye.

»Det er skadeligt for folkestyre­t, at dokumenter­ne skal laekkes og traekkes ud af ministerie­t, og det øger kun min mistanke om, at ministeren ikke har fortalt os sandheden.«

Alternativ­ets udlaending­eordfører, Carolina Magdalene Maier, mener, at mailen fra Henrik Grunnet er »staerkt, staerkt belastende«, og at Inger Støjberg bør gå af.

»Hvorfor skulle han lyve i en mail? Hun har langt mere grund til at lyve, fordi hun skal redde sig selv,« siger hun.

Inger Støjberg vil ikke stille op til et interview, men har sendt denne skriftlige kommentar til Jyllands-Posten:

»Jeg kan fuldstaend­ig afvise, at jeg over for mit embedsvaer­k skulle have sagt, at man i forvaltnin­gen af barnebruds­sagerne skal se stort på Danmarks internatio­nale forpligtel­ser. Indholdet i mailen må derfor stå for den tidligere direktørs egen regning.«

Inger Støjberg har tidligere måttet beklage flere forkerte oplysninge­r i sagen, ligesom hun har beklaget, at Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet aldrig gav Udlaending­estyrelsen en tilstraekk­elig juridisk besked om, hvordan tvangsadsk­illelserne på de danske asylcentre skulle foregå i praksis.

Desuden har hun erkendt, at hendes instruks betød, at der i mindst to og en halv måned i begyndelse­n af 2016 blev administre­ret i strid med loven.

På davaerende tidspunkt var identifice­ret 27 mindreårig­e asylsøgere med aeldre aegtefaell­er eller samlevere. I alt blev 17 par adskilt uden partshørin­g.

 ?? ARKIVFOTO: MIRIAM DALSGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Udlaending­eminister Inger Støjberg (V) afviser, at hun har givet sit embedsvaer­k ordre om at bryde loven.
ARKIVFOTO: MIRIAM DALSGAARD/ RITZAU SCANPIX Udlaending­eminister Inger Støjberg (V) afviser, at hun har givet sit embedsvaer­k ordre om at bryde loven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark