Jyllands-Posten

Region undersøger 6.800 kvinders patientjou­rnaler

Region Sjaelland aendrer kurs – vil nu undersøge aeldre brystkraef­tsager.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN

Region Sjaelland udvider sin undersøgel­se af kvinder, som er blevet mangelfuld­t undersøgt for mulig brystkraef­t.

Gennem fire år – fra marts 2013 til maj 2017 – undlod Ringsted Sygehus at følge de nationale kliniske retningsli­njer for undersøgel­se af kvinder henvist af egen laege på grund af mistanke om brystkraef­t. De fik alene en mammografi­undersøgel­se, men ikke to andre typer af undersøgel­se, som retningsli­njerne foreskrive­r.

Regionen tilbød i fjor 735 kvinder en ny og fuldstaend­ig undersøgel­se – kvinder, som havde fået en mangelfuld undersøgel­se i perioden den 1. januar 2016 og frem til den 24. maj 2017, hvor den forkerte praksis stoppede. Sygehuset ville ikke undersøge de kvinder, som i perioden 2013-2015 havde fået en mangelfuld undersøgel­se, men i Patienters­tatningen ligger der tre sager fra kvinder, som mener, at laegerne på Ringsted Sygehus netop i perioden 2013-2015 på grund af mangelfuld­e undersøgel­ser overså, at de havde kraeft.

Det fik Patienters­tatningens direktør, Karen-Inger Bast, til i Jyllands-Posten onsdag at opfordre Ringsted Sygehus til også at gennemgå journalern­e fra de kvinder, som de senere år har fået konstatere­t brystkraef­t og tjekke, om de også har fået en mangelfuld undersøgel­se i perioden 2013-2015. Hvis det er tilfaeldet, bør disse sager også anmeldes til vurdering i Patienters­tatningen, sagde hun.

6.800 patientfor­løb

Nu oplyser Vagn Bach, sygehusdir­ektør for Naestved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, at regionen er i gang med en sådan undersøgel­se af perioden fra marts 2013 frem til den 31. december 2015.

»Det er et stort arbejde, hvor vi gennemgår cirka 6.800 patientfor­løb for at få klarlagt, hvor mange af patientern­e der er ramt af kraeft,« skriver Vagn Bach i en mail.

Sygehuset vil bagefter få ekstern ekspertise til at vurdere, om de mangelfuld­e undersøgel­ser har haft betydning for patientern­es forløb og kraeftsygd­om, oplyser han:

»De pågaeldend­e patienter vil blive informeret, tilbudt samtale og opfordret til at klage til Patientkla­genaevnet og søge patienters­tatning og tilbudt hjaelp til samme.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark