Jyllands-Posten

Sådan taler du med dit barn om krop og sex

Over halvdelen af foraeldren­e til de 10-16årige føler sig ikke klaedt på til at tale med deres børn om sex, krop og køn. Her er nogle gode råd.

- SARAH KOTT

Den har stået på sex og andre intime emner for knap en halv million folkeskole­elever i denne uge, hvor Sex & Samfund har sat fokus på graenser i den årlige Uge Sex.

Men i år er det ikke kun børnene, som skal laere noget. Foraeldren­e er således også målgruppen for Uge Sex i 2019. En undersøgel­se, som Voxmeter har foretaget for Sex & Samfund, viser nemlig, at over halvdelen af foraeldre til børn mellem 10 og 16 år føler sig på gyngende grund, når det gaelder snakken om seksualite­t, køn og krop.

Når det handler om intime graenser og graenser på de sociale medier, svarer 63,2 pct. af de adspurgte, at de slet ikke eller i mindre grad føler sig klaedt på til at tale med børnene om det.

»Tallene overrasker mig ikke, for jeg synes faktisk, at det er en samfundste­ndens. Vi kan se, at laererne ikke føler sig klaedt på til at undervise i det, og at det ofte ikke bliver taget op af laeger og sygeplejer­sker på hospitaler­ne. Så det er i spil alle mulige steder i vores samfund,« siger national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard.

Vil ikke tale med foraeldre

Lone Kjaer Hein er sundhedspl­ejerske i Holstebro Kommune samt formand for Fagligt Netvaerk for Seksuel Sundhed. Hun genkender delvist billedet.

»Vi har lige haft 10 8. klasser til supplerend­e seksualund­ervisning. Der snakkede vi om, hvordan man kunne tale med sine foraeldre om det seksuelle. Nogle sagde, at de overhovede­t ikke ville snakke med dem om det, og andre sagde, at de havde nogle gode snakke om det. Så jeg oplever, at det er meget forskellig­t,« fortaeller hun.

Både hun og Lene Stavngaard mener, at samtalen om krop, køn og graenser naesten ikke kan påbegyndes for tidligt, dog skal den tilpasses børnenes alder.

»Hvis foraeldren­e ikke tager initiative­t til at have denne samtale med deres børn og unge, risikerer de, at deres barn ikke kommer til dem, hvis der sker noget, som er ubehagelig­t, både i virkelighe­den, men også på de digitale medier. Det er svaert at fornemme sine egne og andres graenser, og unge står med megen tvivl,« siger Lene Stavngaard.

Lone Kjaer Hein møder også de famlende foraeldre i det kommunale kondomeri, som åbnede i Holstebro i september. Stedet er egentlig for unge, men ifølge sundhedspl­ejersken bliver det besøgt af forbavsend­e mange foraeldre. Foraeldre, som vil købe kondomer til deres unge og tale om, hvordan de skal tage hul på det svaere emne.

Det kan vaere moren eller faren, som gerne vil vaere sikker på, at deres søn bruger kondomer med kaeresten, men ikke engang har talt med barnet om sex og praeventio­n.

»Så spørger jeg: Hvad laver din søn? Han gamer og ser reality-tv. Så kan du måske se noget af det med ham og blive lukket ind i den verden, for det er jo svaert, hvis man aldrig har vaeret der før. Man kan lige så godt starte snakken i det øjeblik, at barnet er født og italesaett­e, at deres kroppe er i orden,« siger Lone Kjaer Hein.

Brug humor

Hun understreg­er, at det vigtigste er at stille sig selv til rådighed. Lene Stavngaard stemmer i:

»Det handler ikke om at have de rigtige svar, men tage ansvaret og initiativ, så den ikke ligger på barnets eller den unges banehalvde­l. De har ikke behov for at vide noget om dengang, far scorede i byen. De private erfaringer er ikke relevante, medmindre man bliver spurgt.«

Hvis børnene er ved at kravle ned under gulvbraedd­erne, når man som foraelder spaedt forsøger sig, har Lene Stavngaard dette råd:

»Brug noget humor og grin lidt ad det. Respekter deres graenser, hvis de siger, at de ikke vil tale om det, men sig: Hvis du nogensinde har nogen spørgsmål om det, vil jeg rigtig gerne svare på det.«

På Sex & Samfunds hjemmeside, kan man deltage i Foraeldred­ysten, som indeholder en raekke udfordring­er, der indebaerer en snak med børnene om graenser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark