Jyllands-Posten

Overvaegti­ge kan undgå type 2-diabetes, hvis de får en fedmeopera­tion

Selv om fedmekirur­gi kan have alvorlige bivirkning­er, laegger en dansk undersøgel­se op til, at flere overvaegti­ge med type 2-diabetes skal tilbydes en operation tidligere i forløbet.

- MORTEN ZAHLE

Mindst 70 pct. af de overvaegti­ge danskere, som har type 2-diabetes, kan stille medicinen vaek, hvis de får en fedmeopera­tion, der samtidig også reducerer udviklinge­n af senfølgesy­gdomme i øjne, nyrer og nerver betydeligt.

Selv om fedmeopera­tioner har bivirkning­er – og selv om de kan vaere alvorlige – bør flere med overvaegt og type 2-diabetes tilbydes en operation tidligere i deres sygdomsfor­løb.

Det er konklusion­en på en undersøgel­se foretaget af uddannelse­slaege, ph.d. Lene Ring Madsen. Den blev torsdag offentligg­jort i tidsskrift­et for den europaeisk­e diabetesor­ganisation, Diabetolog­ia.

Ifølge Lene Ring Madsen er det overvaegti­ge, som har vaeret diagnostic­eret med type 2-diabetes i mindre end fem år, og som er under 50 år, der har mest gavn af operatione­n. Det ser dog ud til, at alle har gavn af operatione­n: Selv hvis man ikke slipper af med sin diabetes, får man mindre behov for diabetesme­dicin.

»Sygdommen bliver altså lettere at styre og knap så invalidere­nde. Så budskabet til både medicinske laeger og praktisere­nde laeger er, at vi skal inkludere fedmekirur­gi i vores palet af behandling­smulighede­r af overvaegti­ge personer med type 2-diabetes,« siger Lene Ring Madsen.

Badevaegte­n stod af

En af dem, som har haft glaede af operatione­n, er den 49-årige ejendomsse­rvicetekni­ker Per Mikkelsen fra Højbjerg ved Aarhus. Han vejede over 150 kg, da han blev opereret for 10 år siden.

Den praecise vaegt kender han ikke, for han var så tung, at badevaegte­n med hans egne ord ikke laengere kunne følge med. Den stopper ved 140 kg.

Han havde vaeret tyk det meste af sit liv, havde igen og igen prøvet at tabe sig, men det var ikke lykkedes. Da han var først i 30’erne, fik han konstatere­t type 2-diabetes.

Hans hjerte var for stort, blodtrykke­t for højt og belastning­en på ryg og knae alt for voldsom.

Da hans laege i 2009 sag-

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Per Mikkelsen fra Højbjerg ved Aarhus var så tung, at badevaegte­n ikke laengere kunne følge med. Siden en operation har han smidt cirka 55 kg.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Per Mikkelsen fra Højbjerg ved Aarhus var så tung, at badevaegte­n ikke laengere kunne følge med. Siden en operation har han smidt cirka 55 kg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark