Jyllands-Posten

Forsvarsmi­nister afviste at tale med forskere om Irak

Tidligere forsvarsmi­nister Svend Aage Jensby (V) afviste to gange at lade sig interviewe til ny krigsudred­ning, fortaeller forsknings­leder. Også Poul Nyrup Rasmussen (S) sagde nej.

- JESPER KONGSTAD THOMAS VIBJERG MARTIN KAAE

Selv om Svend Aage Jensby (V) som forsvarsmi­nister var med til at sende danske soldater af sted til den omstridte Irakkrig i 2003, har han ad to omgange afvist anmodninge­r om at lade sig interviewe til den nye store krigsudred­ning, som blev offentligg­jort i denne uge.

Det fortaeller forsknings­lederen bag udredninge­n, lektor Rasmus Mariager fra Københavns Universite­t. Han havde bedt Jensby om at komme med sin udlaegning af forløbet op til Irakbeslut­ningen, som blev truffet af et snaevert flertal bestående af VK-regeringen og Dansk Folkeparti.

Både davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V), udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K), Mogens Lykketoft (S) og embedsmaen­d har afgivet interview til udredninge­n om Danmarks krigsdelta­gelse i Irak, Afghanista­n og Kosovo.

»Vi har kontaktet Svend Aage Jensby to gange, men han har afvist det begge gange,« siger Rasmus Mariager.

Den 25. november 2017 sagde Svend Aage Jensby til dagbladet Politiken, at han ikke havde fået en henvendels­e fra forskerne om at stille op til den historiske krigsudred­ning, som blev sat i gang i 2016 som en erstatning for Irak- og Afghanista­nkommissio­nen, som Vregeringe­n lukkede i 2015.

Men ifølge forskerne passer det ikke. Meget tidligt i forløbet blev der rettet henvendels­e til Jensby, som var forsvarsmi­nister fra 2001 til 2004. Og efter udtalelsen til Politiken fik Jensby endnu en anmodning.

Tilbagehol­dte oplysninge­r

Krigsudred­ningen konkludere­r bl.a., at VK-regeringen og Anders Fogh Rasmussen har tilbagehol­dt eller strammet vigtige oplysninge­r om bl.a. efterretni­nger og USA’s mål med krigen i Irak for Folketinge­t og offentligh­eden.

I den 674 sider lange udredning om Irakkrigen har forskerne bl.a. udpeget et citat, hvor Jensby den 18. marts 2003 i en kronik i Jyllands-Posten – blot tre dage før Irakbeslut­ningen i Folketinge­t – advarer om masseødela­eggelsesvå­ben.

»Truslen fra masseødela­eggelsesvå­ben i haenderne på hensynsløs­e terrornetv­aerk og kyniske diktatorer er reel. Jeg ønsker ikke at skraemme, men blot saette visse forhold i perspektiv og give dem de rette proportion­er,« skrev Jensby.

Men krigsforsk­erne har altså ikke kunnet bede Jensby om at uddybe, hvad han byggede sine vurderinge­r på, eller hvorfor Jensby allerede i december 2002 godkendte, at det danske forsvar skulle vaccinere soldater, der eventuelt skulle indgå i en krig mod Irak. Efter et møde i Det Udenrigspo­litiske Naevn den 31. januar 2003, forklarede Jensby følgende om, hvorfor vaccinerne var nødvendige:

»Saddam Hussein har tidligere demonstrer­et, hvordan han bruger biologiske og kemiske våben mod sin egen befolkning, og derfor kan man også forvente, at det kan ske mod vores soldater.«

Jensby har tillige meddelt krigsudred­ningen, at han ikke er i besiddelse af hverken noter, dagbøger eller lignende om krigene i Irak og Afghanista­n. Både Fogh og Per Stig Møller har afleveret deres personlige arkiver, noter og dagbøger til forskerne.

Svend Aage Jensby siger i et skriftligt svar til JyllandsPo­sten, at han ikke har stillet sig til rådighed for udredninge­n, fordi baggrunden for missionern­e i Afghanista­n og Irak ifølge hans egen opfattelse er »udførligt beskrevet i de beslutning­sforslag«, som V-regeringen forelagde for Folketinge­t.

»Da jeg desuden ikke er og ikke har vaeret i besiddelse af personlige notater vedrørende beslutning­sprocesser­ne, har jeg ikke ment at kunne bidrage med relevante oplysninge­r om forhold, der ligger mere end 15 år tilbage i tiden. Så god er min hukommelse trods alt ikke. Af disse grunde har jeg ikke stillet mig til rådighed for undersøgel­sen,« skriver Svend Aage Jensby.

I modsaetnin­g til den lukkede Irak- og Afghanista­nkommissio­n, som havde en landsdomme­r i spidsen, har krigsudred­ningen ikke kunnet tvinge Jensby eller andre til at afgive forklaring­er.

Det var indirekte Irakkrigen, som i 2004 fik Jensby til at traekke sig og overlade posten som forsvarsmi­nister til Søren Gade (V). Jensby kom i modvind, fordi han på tv havde udtalt sig om et tavshedsbe­lagt møde i Folketinge­ts kontroludv­alg, som ifølge Jensby havde laest en raekke hemmelige FE-rapporter om Iraks påståede masseødela­eggelsesvå­ben.

Nyrup afviste forskere

Tidligere statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen (S) har også afvist at lade sig interviewe til krigsudred­ningen, selv om Nyrup og SR-regeringen i 1998 sendte Danmark ind i Kosovokrig­en og senere kampfly på vingerne i det tidligere Jugoslavie­n på et omstridt grundlag uden FNmandat. Ifølge krigsudred­ningen skete det ligesom i Irakkrigen på baggrund af tilbagehol­dte og strammede oplysninge­r.

Nyrup har også meddelt, at han ikke er i besiddelse af relevante dagbøger eller noter. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Poul Nyrup Rasmussen.

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Få dage før beslutning­en den 21. marts 2003 om at sende danske soldater til Irak fortalte udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K), statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V) og forsvarsmi­nister Svend Aage Jensby (V) om det planlagte danske bidrag.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Få dage før beslutning­en den 21. marts 2003 om at sende danske soldater til Irak fortalte udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K), statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V) og forsvarsmi­nister Svend Aage Jensby (V) om det planlagte danske bidrag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark