Jyllands-Posten

Mor tappede blod fra sin søn i årevis: Nu venter fire års faengsel

- JACOB HAISLUND

Hun placerede sprøjterne på et bord ved siden af sengen. 20 ml af sin seksårige søns blod i hver. Drengen lå med en iPad på sengen, mor og søn talte stille og roligt sammen imens.

Det var om morgenen mandag den 25. september 2017, og kvinden, der er uddannet sygeplejer­ske, vidste ikke, at politiet sad inde hos naboen og fulgte med via skjult kamera. Kl. 7.50 den morgen bankede det på døren. Torsdag faldt dommen i en yderst sjaelden sag om foraeldre – typisk mødre – som lider af Münchhause­n by proxy og gør skade på deres børn. Fagfolk kalder det medicinsk børnemisha­ndling.

Den nu 36-årige kvinde blev i Retten i Herning idømt fire års faengsel for grov vold mod sin søn. I fem år fra drengen var knap et år, tappede hun hver uge ca. 500 ml blod, lød anklagen. Hun tog imod dommen, men kan i to uger nå at anke den.

Tilbage står alle spørgsmåle­ne. Og beskrivels­erne af 10 minutters optagelse fra den 25. september 2017, et omdrejning­spunkt i sagen. TV 2, Fyens Stiftstide­nde, Ekstra Bladet, Ritzau … alle har kredset om detaljerne i det aparte morgenritu­al, der blev vist på video i retten. Om blodtapnin­gen. Om kvindens lange skrig, da hun så politiet i døråbninge­n. Om gruen, der ikke er til at forstå.

To gange havde politiet – med assistance fra en laege – overvaeret kvinden tappe ni sprøjter med blod fra et venekatete­r på sønnens mave og skylle beviserne ud i toilettet. Hun nåede at fylde syv sprøjter, den dag hun blev anholdt.

Jagten på omsorg

Hvad får en foraelder til at udsaette sit barn for den slags? Hvad får en mor til gennem en årraekke at sende sin søn til undersøgel­ser for uforklarli­g blodmangel, skrive blog, medvirke i artikler og indslag om sjaeldne diagnoser og presse på for en knoglemarv­stransplan­tation, som det er blevet beskrevet i sagen fra Skjern?

Kvinden, der blev mentalunde­rsøgt i december 2017, erkendte sig delvist skyldig og har selv forklaret, at hun led af Münchhause­n by proxy. Retslaeger­ådet nåede samme konklusion, men det blev ikke betragtet som en formildend­e omstaendig­hed. Kvinden var ikke sindssyg i gerningsøj­eblikket, lyder vurderinge­n, og derfor skal hun i faengsel.

Karin Lassen, overlaege på Odense Universite­tshospital med speciale i bl.a. børn udsat for misrøgt, forklarer, at medicinsk børnemisha­ndling oftest udøves af mødre. Målet er opmaerksom­hed.

»Jeg tror ikke, at de har et ønske om at skade deres børn. De situatione­r, man har set på video, er fuldstaend­ig kliniske. Det foregår ikke i affekt, men stille og roligt. Det er ikke handlingen, der er vaesentlig, men omsorgen fra sundhedspe­rsonalet, reaktioner­ne på billeder af et sygt barn på Facebook, indsamling­er foranledig­et af at man er i en slem situation,« forklarer hun.

Den dømte 36-årige kvinde fra Skjern kunne i retten ikke forklare sine handlinger – blot at det udviklede sig gradvist. Det er blevet beskrevet, hvordan hun brød graedende sammen, da hun genså blodtapnin­g og anholdelse på video.

I 1990 blev en 30-årig kvinde idømt seks års faengsel for at fremkalde kvaelnings­anfald hos sin 10 måneder gamle søn og for at have forårsaget sin anden søns død på samme vis. Derudover er sådanne sager få i Danmark.

Ekspert: Faenomenet går under radaren

Karin Lassen kender nu til tre domme og yderligere 10-15 sager om medicinsk børnemisha­ndling i Danmark, hvor sociale myndighede­r har fjernet et barn på den baggrund. Et britisk studie fra 1996 fandt en forekomst – hovedsagel­ig sager om kvaelning og forgiftnin­g – på 0,5 pr. 100.000 børn under 16 år i England og Irland.

Men både Karin Lassen og Anne-Kari Torgalsbøe­n, der forsker i faenomenet som professor ved Psykologis­k Institut på Oslo Universite­t, vurderer, at der er mørketal.

»Der er visse faktorer, som jeg mener bidrager til, at dette faenomen går under radaren. Det primaere er, at sundhedspe­rsonale er oplaert til at tro på, hvad patienter fortaeller. Det er meget svaert at tvivle på, hvad foraeldre fortaeller om sygdom hos deres børn,« siger Anne-Kari Torgalsbøe­n.

Herhjemme har spørgsmåle­t også rejst sig i sagen fra Skjern: Hvorfor opdagede laegerne ikke noget i årevis? Det kom frem i retten, at en amerikansk laege i 2014 bragte medicinsk børnemisha­ndling ind i samtalen, men »det var en utaenkelig tanke«, forklarede børnelaege Henrik Hasle, som tilså drengen, ifølge Fyens Stiftstide­nde.

Karin Lassen forklarer, at medicinsk børnemisha­ndling findes i tre grader: Nogle søger laege med deres barn uden grund, nogle opfinder symptomer, og så er der dem, som skader barnet. De lette tilfaelde kan vaere naesten umulige at opspore og dokumenter­e – og de svaereste kan tage år at opdage.

Hun mener, at saerligt børnelaege­r bør praeges til at tillade sig skepsis.

»Man skal ikke mistaenke alt og alle, men man skal tage det ind som i enhver anden diagnostic­eringsproc­es og f.eks. foreholde sig til, om andre end mor har set anfald og symptomer,« siger Karin Lassen.

I Skjern fik den nu syvårig dreng gennem fem år 110 blodtransf­usioner på hospitalet grundet potentielt livstruend­e blodmangel forårsaget af hans mor.

Han bor nu hos sin far og har det godt, fortalte faderen i retten. Moderen har mistet sin autorisati­on som sygeplejer­ske og er på vej i faengsel. Alt aendrede sig kl. 7.50 en mandag morgen for 16 måneder siden.

Ganske få gange er foraeldre med lidelsen Münchhause­n by proxy blevet dømt for at mishandle deres børn. Torsdag skete netop det i Retten i Herning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark