Jyllands-Posten

EU-naboer i strid om gule veste

Afrika, de gule veste og hurtigtog får ulmende strid mellem Frankrig og Italien til at blusse op til hidtil uset niveau. Frankrigs ambassadør er kaldt hjem fra Rom.

- JØRGEN ULLERUP JETTE ELBAEK MARESSA

Da Italiens vicepremie­rminister, Luigi di Maio, forleden mødtes med repraesent­anter for Frankrigs protestbev­aegelse de gule veste, sagde han, at »der blaeser andre vinde over Alperne«.

Det skulle han få mere ret i, end han selv anede.

Torsdag svarede Frankrig igen med isnende kulde: Ambassadør­en i Rom blev kaldt hjem til Paris, og den strid, som laenge har ulmet mellem de to nabolande, nåede således et niveau, som ikke er set siden Anden Verdenskri­g.

»Den seneste indblandin­g (i fransk indenrigsp­olitik, red.) udgør endnu en uacceptabe­l provokatio­n,« hedder det i en erklaering fra den franske regering.

En talsmand i det franske udenrigsmi­nisterium Agnès von der Mühll begrundede det dramatiske skridt med en stribe »uhyrlige« italienske udtalelser og »ubegrunded­e angreb uden fortilfael­de« fra italienske ledere.

Anklager mod Frankrig

Di Maios besøg hos protestbev­aegelsen de gule veste var blot den sidste dråbe, der fik Frankrigs mediterran­e temperamen­t til at flyde over. Imod alle diplomatis­ke regler for et godt forhold mellem nabolande føler den franske regering, at de italienske ledere direkte opmuntrer til oprør i Frankrig.

Ifølge den italienske avis Corriere della Sera er det kulminatio­nen på flere måneders strid, som ikke alene omfatter den italienske regerings hårde verbale udfald mod praesident Macron og Frankrigs holdning til migranter og Afrika, men også på en strid om en højhastigh­edsforbind­else mellem Torino og Lyon, som Femstjerne­bevaegelse­n vil blokere.

Italienern­e er desuden vrede på den franske EU-kommissaer, Pierre Moscovici, som har talt staerkt imod den italienske regerings planer om at tillade et underskud på 2,4 pct. på finanslove­n.

For nylig har Italien kraftigt angrebet Frankrig for i sin tid at have indført valutaen Franc CFA i en raekke tidligere kolonier i Afrika og kaldt det for en koloniskat, der har forarmet Afrika og udløst migrantkri­sen, mens Frankrig har beriget sig.

»Meget dårlig praesident«

Italiens magtfulde og højreekstr­eme indenrigsm­inister, Matteo Salvini, har udtalt et håb om, at det franske folk snart befrier sig selv for en »meget dårlig praesident«, hvilket er uhørt for ledere fra to allierede EU-lande.

At vaere uenige er en ting. Noget andet at bruge det til at manipulere med valgkampen op til EU-valget i maj, understreg­ede den franske talsmand.

 ?? FOTO: TONY GENTILE/REUTERS ?? Italiens indenrigsm­inister, Matteo Salvini (t.h.), og arbejdsmin­ister Luigi Di Maio har fået Frankrig til at hjemkalde dets ambassadør fra Rom.
FOTO: TONY GENTILE/REUTERS Italiens indenrigsm­inister, Matteo Salvini (t.h.), og arbejdsmin­ister Luigi Di Maio har fået Frankrig til at hjemkalde dets ambassadør fra Rom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark