Jyllands-Posten

May: Helvede-kommentar er ikke hjaelpsom

Theresa May lover aendringer til omstridt bagstopper – stadig ingen tegn på løsning.

- MARTIN KAAE

Som om der ikke var nok at tale om i forvejen i brexitforh­andlingern­e mellem Storbritan­nien og EU. Før premiermin­ister Theresa Mays torsdagsbe­søg skabte EU-formand Donald Tusk furore med en udtalelse om »det specielle sted i helvede« for dem, der førte kampagne for brexit uden nogen plan for, hvordan det kan gennemføre­s.

»Jeg har taget det sprog, som han brugte i går, op med formand Tusk. Det var ikke hjaelpsomt og gav anledning til udbredt bestyrtels­e i Storbritan­nien. Jeg sagde til ham, at vi begge bør arbejde på at sikre et taettere forhold mellem Storbritan­nien og EU i fremtiden, og det burde han fokusere på,« sagde premiermin­isteren.

Indholdsma­essigt var der ifølge Tusk »intet gennembrud« på mødet, hvor May argumenter­ede for, at den omstridte bagstopper må aendres, før hun kan få parlamente­t i London til at godkende skilsmisse­aftalen. Bagstopper­en traeder i kraft, hvis EU og Storbritan­nien ikke inden udgangen af 2020 har aftalt, hvordan graensen mellem Nordirland og Irland kan forblive åben efter brexit. Det vil ske ved reelt at fastholde hele Storbritan­nien i toldunion med EU, hvilket brexittilh­aengerne ikke kan acceptere.

May har bebudet, at bagstopper­en ikke bliver fjernet. I stedet vil hun supplere den med alternativ­e løsninger, som hun dog ikke har praesenter­et offentligt, eller have en en juridisk bindende udløbsdato – alternativ­t sikkerhed for, at Storbritan­nien selv kan beslutte at forlade den. Som det er aftalt, kraever det enighed med EU at komme ud af bagstopper­en.

EU afviser blankt at aendre noget som helst ved den aftale, som bagstopper­en er en del af. Der kan dog måske findes på flere politiske hensigtser­klaeringer.

»Det bliver ikke nemt. Men forhandlin­gerne begynder nu. Og jeg vil levere brexit til tiden,« sagde May, der har 50 dage at gøre godt med inden brexit den 29. marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark