Jyllands-Posten

Europa er under pres for at hente IS-fanger hjem

Danmark har »ingen ambitioner« om at hjemtage IS-fanger, der lige nu tilbagehol­des af kurdere i Syrien, siger udenrigsmi­nisteren.

- MARIE LOUISE ALBERS JACOB HAISLUND POUL FUNDER LARSEN

Kan danske fremmedkri­gere, som har kaempet for terrororga­nisationen Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak, vaere på vej hjem til Danmark?

Spørgsmåle­t traenger sig på, idet USA har opfordret europaeisk­e lande til at hjemtage deres respektive borgere, som lige nu er tilbagehol­dt af kurdiske styrker i det nordøstlig­e Syrien.

»Tilbagesen­delsen af fremmedkri­gere til deres hjemland er den bedste løsning, for at undgå at de vender tilbage til slagmarken,« sagde en højtståend­e regeringsk­ilde i Washington i sidste uge til nyhedsbure­auet AFP.

Opfordring­en kommer, samtidig med at Frankrig – som er det europaeisk­e land, der har set allerflest borgere tilslutte sig Islamisk Stat i Syrien og Irak – for første gang åbent har luftet tanken om at hjemtage 130 fremmedkri­gere, som lige nu er i kurdernes varetaegt.

Fransk kursaendri­ng

Frankrigs udenrigsmi­nister, Jean-Yves Le Drian, har tidligere betegnet de udrejste IS-krigere som landets »fjender«, og taktikken har frem til nu vaeret kategorisk at afvise at tage dem tilbage, lige med undtagelse af børn. Argumentet har vaeret, at de bør dømmes og holdes faengslet, dér hvor de befinder sig.

Men nu har Frankrig altså lagt op til en kursaendri­ng.

USA’s overrasken­de beslutning om at traekke sine 2.000 soldater ud af Syrien har fået Frankrig og andre EU-lande til at frygte, at de kurdiske styrker enten vil frigive jihadister­ne eller lade dem falde i haenderne på det syriske styre, hvis ikke hjemtagels­erne bliver en realitet.

»Vi kigger på alle løsninger for at undgå en flugt og spredning af disse potentielt farlige mennesker,« lød det i sidste uge fra Agnes von der Mühll, talskvinde i det franske udenrigsmi­nisterium.

»De var franskmaen­d, før de blev jihadister,« istemte indenrigsm­inister Christophe Castaner over for tvstatione­n BFM-TV, hvor han uddybede de franske overvejels­er:

»Der er mennesker, som sidder faengslet i landet, og som tilbagehol­des, fordi amerikaner­ne stadig er der, og de vil blive sat fri. De vil have lyst til at komme tilbage til Frankrig,« sagde han og forsikrede om, at »alle dem, som vender tilbage til Frankrig, med det samme vil komme i retsvaesen­ets varetaegt«.

Omkring 70 af de 130 statsborge­re, som Frankrig overvejer at tage hjem, er børn.

Terrorfors­ker Tore Hamming kalder det »meget bemaerkels­esvaerdigt«, at Frankrig aendrer kurs, da landet frem til nu har vaeret en staerk modstander af at tage IS-fanger hjem.

»Det er tanken om ikke at have overblikke­t over dem, hvis de får lov til at løbe frit rundt i Syrien og Tyrkiet, som gør franskmaen­dene bange. Samt de konsekvens­er det kan have, hvis bare én af dem har held til at komme hjem og lave ballade.«

Pres på Danmark

Også i Danmark er spørgsmåle­t om, hvad man skal gøre med de udrejste ISkrigere, et tilbageven­dende dilemma. Jyllands-Posten har spurgt Udenrigsmi­nisteriet, Justitsmin­isteriet og Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, hvor mange danske statsborge­re som vurderes at befinde sig i konfliktzo­nen, samt hvor mange danske statsborge­re der ifølge de danske myndighede­r sidder i fangenskab hos de kurdiske styrker. Det har ikke vaeret muligt at få et konkret svar.

PET henviser til de oplysninge­r, som fremgår af den seneste vurdering af terrortrus­len mod Danmark, der blev udgivet af Center for Terroranal­yse i januar 2018. Heri fremgår det, at mindst 150 personer fra Danmark siden 2012 vurderes at vaere udrejst til Syrien og Irak og at have opholdt sig hos militant islamistis­ke grupper. På davaerende tidspunkt vurderede PET, at godt 30 endnu befandt sig i konfliktzo­nen.

Samuelsen afviser

I forhold til den danske håndtering af fremmedkri­gere i Syrien og Irak henviser Justitsmin­isteriet til et folketings­svar, som justitsmin­ister Søren Pape (K) gav i december 2018 om Danmarks indsats for at hente børn af danske fremmedkri­gere hjem.

Her understreg­ede ministeren, at »regeringen har en hård kurs over for fremmedkri­gere«, og at »det er og bliver en konkret vurdering, hvad der er det rigtigste at gøre i den enkelte sag«.

Udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) var torsdag i Washington for at drøfte problemsti­llingen med USA og de øvrige allierede i lyset af de amerikansk­e styrkers foreståend­e farvel til Syrien. Han afviste at gå i franskmaen­denes fodspor og følge USA’s opfordring.

»Jeg har ingen ambitioner om at tage nogen hjem til Danmark. Der er kun ét argument for, at man evt. skulle tage nogen hjem, og det er for at have kontrol over dem,« sagde udenrigsmi­nisteren, der henviste til, at den endelige beslutning ligger i Justitsmin­isteriet.

 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/AFP ?? Små 1.000 af de IS-krigere, som de kurdiske styrker har taget til fange, er europaeisk­e statsborge­re. Den 19-årige Leonora fra Tyskland og hendes spaedbarn er blandt de udrejste europaeere, som lige nu tilbagehol­des af de kurdiske styrker i Syrien. Hendes mand er også i kurdernes varetaegt.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/AFP Små 1.000 af de IS-krigere, som de kurdiske styrker har taget til fange, er europaeisk­e statsborge­re. Den 19-årige Leonora fra Tyskland og hendes spaedbarn er blandt de udrejste europaeere, som lige nu tilbagehol­des af de kurdiske styrker i Syrien. Hendes mand er også i kurdernes varetaegt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark