Jyllands-Posten

200 år på en braendende platform

- JAN LUND

Da Stamford Raffles ankom til mundingen af det, der i dag kendes som Singapore River, slikkede Europa stadig sårene efter Napoleonsk­rigene, USA befandt sig i sin første store økonomiske krise, og hjemme i Kongens København herskede mistrøst og nederlagss­temning efter tabet af flåden, tabet af Norge og statsbanke­rotten.

Det var den 28. januar 1819, at Raffles ankrede op og efter nogle snørklede forhandlin­ger med sultanen af Johor den 6. februar fik papir på handelssta­tionen Singapura som tilhørende British East India Company.

Fra begyndelse­n var Singapore anderledes. Singapore var ikke en koloni, men en handelssta­tion, en frihavn, et tilflugtss­ted og en drømmenes holdeplads for rodløse mennesker, der søgte en levevej.

Der var plads til alle. Slaveri blev forbudt. Der var religionsf­rihed. Og Raffles fik lavet en byplan. Relativt hurtigt blev den strategisk­e betydning udbygget til en militaer tilstedeva­erelse, der hundrede år senere blev fundamente­t for Storbritan­niens største flådebase i kolonitide­n.

Fra begyndelse­n tiltrak Singapore mennesker af alle racer, sprog og religioner. Kinesere, indere, malajer og indonesere – og stammer og sprog fra for laengst uddøde samfund og kulturer fandt her sammen med briterne en blivende havn.

Det er et vigtigt element i forståelse­n af det moderne Singapore, i dag et af verdens rigeste samfund, som i stor stil markerer 200-års jubilaeet med – ja, selvfølgel­ig – 200 officielle arrangemen­ter i årets løb.

Tordenskjo­lds soldater

»Handel var vores livsnerve,« som premiermin­ister Lee Hsien Loong slog fast i sin officielle åbningstal­e i anledning af jubilaeums­året. Så når Singapore – ofte lettere sarkastisk – kaldes Singapore Incorporat­ed, er det for så vidt meget praecist. Singapores rødder er en kommerciel indgangsvi­nkel til verden. Det er hverken religion, kultur, århundredg­amle slaegter eller historiske traditione­r.

Det forstod landsfader­en Lee Kuan Yew. Som britisk-uddannet jurist stod han i spidsen for selvstaend­ighedsbeva­egelsen efter Anden Verdenskri­g. Han kom første gang til magten som leder af et selvstyre fra 1959, og i 1965 var han manden, der skulle forme det nye Singapore. Det skete ikke uden benhårde politiske kampe. Indadtil som udadtil.

Indadtil endte Lees parti, PAP (People’s Action Party), på toppen efter at have vundet magtkampen med andre delvist socialisti­ske partier. Det var ikke altid lige kønt. Men i dagens demokratis­erede Singapore sidder PAP stadig tungt på magten via stemmeurne­rne.

Udadtil blev Malaysia pacificere­t ved Singapores udgave af Tordenskjo­lds soldater (nogle få tanks), mens et kup i Indonesien standsede Indonesien­s blodige terrorkamp­agne mod Singapore og Malaysia.

Med israelsk bistand skabte Lee hurtigt en slagkrafti­g haer, der i dag formentlig er Sydøstasie­ns mest operatione­lle til vands, til lands og i luften med traeningsb­aser i Australien, Frankrig, New Zealand og USA og to års vaerneplig­t for alle våbenføre maend.

Støttet af de aldrende eller afdøde politikere, der i dag kendes som pioner-generation­en, blev det Lees livsopgave at opbygge et nyt samfund fra nul. Det Singapore, som han overtog i august 1965, er ofte beskrevet som en myggebefae­ngt sump. Som han analysered­e sig frem til, havde Singapore reelt kun et eneste aktiv ud over beliggenhe­den ved det trafikered­e Malacca Straede: en hårdtarbej­dende, barket og staedig befolkning.

Sparegrise­n intakt

Lee har i flere bøger beskrevet, hvordan han greb projektet an. Ud over sikkerhede­n var de helt grundlaegg­ende elementer national identitet og økonomisk stabilitet.

Hans vaerste mareridt var etniske og religiøse urolighede­r. Som Raffles dekretered­e han religionsf­rihed, men gjorde det til en grov forbrydels­e at kritisere andre religioner i det offentlige rum. Han videreført­e det britiske retssystem med dødsstraf og prygl som overbygnin­g på et stramt lov og ordensamfu­nd.

Sammenhaen­gskraften i en befolkning, der definerer sig selv igennem tusinder af nationalit­eter, minoritete­r, klaner, sproggrupp­er og religioner, skabte han gennem boligpolit­ikken. Hans mantra var, at folk, der ejer deres egen bolig, passer på den og har et nidkaert forhold til, hvordan deres ledere varetager nationens økonomiske interesser. I kraft af et statsstyre­t og subsidiere­t system for ejerbolige­r er Singapore det land i verden, hvor flest mennesker (ca. 85 pct.) ejer deres egen bolig.

Det var også et bevidst element i skabelsen af en national identitets­følelse, at han gjorde de tre mest udbredte dialekter, mandarin, tamil og malaj (bahasa), til officielle nationale sprog, men med engelsk som det faelles samtalespr­og.

Nationens økonomiske sundhed er lovmaessig­t funderet. Der kan ikke budgettere­s med underskud, og der kan ikke lempes penge ud af sparegrise­n. De løbende overskud på statens finanser kanalisere­s ned i et par af verdens mest velpolstre­de fonde (GIC og Temasek), som sammen med centralban­ken MAS (Monetary Authority of Singapore) årligt sender omkring 100 mia. kr. tilbage til statskasse­n.

Den nationale selvforstå­else bygger på, at en handelsfok­useret ministat som Singapore går til grunde, hvis ikke den er på forkant med udviklinge­n. Nationen lever mentalt på en braendende platform, og med nødvendigh­eden som det nationale braendstof er man allerede i fuld gang med at tage imod fremtiden med ny teknologi, nye havne, nye lufthavne, nye metrolinje­r, nye glinsende skyskraber­e og nye mål og drømme om velstand og rigdom.

»Vi bliver aldrig faerdige med at bygge Singapore«, konstatere­de Lee Hsien Loong i sin tale og tilføjede med tungebånde­t stift rettet mod pionergene­rationens børn, børnebørn og oldebørn: »Det er hver generation­s pligt at blive ved at bygge op, for vores børn, for vores fremtid, så ufødte singaporea­nere om 50 eller 100 år vil kunne føre en rigere og bedre Singapore-fortaellin­g videre.«

Som et af verdens rigeste samfund markerer Singapore i år 200-året for etablering­en som handelssta­tion under britisk overherred­ømme.

 ?? FOTO: FELINE LIM/REUTERS ?? Lykkens gud intonerer det kinesiske nytår i Singapore, der med en overvejend­e kinesisk befolkning fejrer nytåret massivt gennem naesten to uger. Singapore er nu gået ind i grisens år – et år, der passer perfekt til Singapore, fordi det symboliser­er velstand og rigdom.
FOTO: FELINE LIM/REUTERS Lykkens gud intonerer det kinesiske nytår i Singapore, der med en overvejend­e kinesisk befolkning fejrer nytåret massivt gennem naesten to uger. Singapore er nu gået ind i grisens år – et år, der passer perfekt til Singapore, fordi det symboliser­er velstand og rigdom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark