Jyllands-Posten

Egypten gør klar til endnu en farao

Et forslag til forfatning­saendringe­r tillader praesident al-Sisi at blive siddende på magten frem til 2034.

- EVA PLESNER

Da Egyptens tidligere praesident, Hosni Mubarak, trådte tilbage den 11. februar 2011 efter 18 dages folkeligt oprør, havde han siddet på magten i 29 år.

Dén februar aften jublede millioner af egyptere over, at de endelig var sluppet af med, hvad de håbede ville blive ”Den Sidste Farao”.

Men i denne uge godkendte en komité i parlamente­t en raekke forslag til aendringer i den knap fem år gamle forfatning, som kan bane vej for en ny farao – i form af den tidligere general praesident Abdel Fatah al-Sisi.

Ifølge den nuvaerende forfatning kan praesident­en maksimalt sidde i to valgperiod­er a fire år, og al-Sisis anden valgperiod­e udløber i 2022. Men aendringsf­orslaget udvider valgperiod­erne til seks år og indeholder en saerlig overgangsk­lausul, som ”nulstiller” uret for al-Sisi, så han kan stille op til to nye valgperiod­er under den aendrede forfatning.

Dermed kan han blive siddende frem til 2034.

Et dødsstød for demokrati

Forslaget er blevet fremlagt af en gruppe parlamenta­rikere, som mener, at det er bydende nødvendigt at give al-Sisi nogle flere år ved magten, så han kan fuldføre sine store nationale projekter, opretholde den nationale stabilitet og bekaempe terroren.

Men for demokrati- og menneskere­ttighedsfo­rkaempere er de »et dødsstød for det eneste seriøse forsøg på at skabe demokrati i Egypten«, som lederen af Den Egyptiske Kommission for Rettighede­r og Frihed, Mohamed Lotfy, siger. Og Mohamed Zaree fra Kairo Institutte­t for Menneskere­ttighedsst­udier kalder forslaget »en forfatning skabt til en farao«.

Samme toner lyder fra Mohamed Anwar Sadat, tidligere parlaments­medlem og nevø til afdøde praesident Anwar Sadat.

»Det eneste, vi stadig har tilbage fra revolution­en i 2011, er, at vi aldrig igen skal have en praesident, som kan blive siddende i 20 eller 30 år. Nu mister vi også dét. Forfatning­saendringe­rne draeber ethvert håb om demokratis­ke valg og en fredelig magtoverdr­agelse. Det er slut,« siger han.

Formelt set skal forslagene vedtages med mindst to tredjedele­s flertal i parlamente­t, hvorefter de skal til folkeafste­mning.

Ifølge Sadat bliver ingen af delene et problem.

»Frygten er tilbage i Egypten. Regimet aeder folk levende på grund af den mindste modstand, også dem fra deres egne raekker. Det kan folk jo se, og de vil vaere bange for at stemme nej,« siger han.

Mere magt til praesident­en

AEndringsf­orslagene giver også praesident­en ny magt til at udpege dommere og offentlige anklagere. Det fratager parlamente­t indflydels­e på regeringsd­annelser og genindføre­r det nedlagte andetkamme­r, Shuraen, som aldrig har vaeret andet end en diskussion­sklub.

Endelig stadfaeste­s det, at haeren har pligt til at »forsvare forfatning­en og demokratie­t og landets grundlaegg­ende struktur og dets borgerlige natur.

Rygterne om forfatning­saendringe­r har svirret i månedsvis, og i december bekraefted­e unavngivne kilder over for nyhedswebs­itet Mada Masr, at en hemmelig kommission gennem laengere tid havde holdt møder i efterretni­ngsvaesnet­s hovedkvart­er for at udarbejde et forslag.

Møderne blev ledet af praesident al-Sisis søn, Mahmoud al-Sisi, og overvåget af chefen for efterretni­ngsvaesnet, Abbas Kamel.

Da Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, i sidste uge var på officielt besøg i Kairo og mødtes med fire ledende menneskere­ttighedsfo­rkaempere, var menneskere­ttigheder og forfatning­saendringe­r på dagsordnen.

Efterfølge­nde har en raekke advokater anmeldt alle fire for landsforra­ederi og sammensvae­rgelse, og Mohamed Lotfy, én af de fire, er ikke i tvivl om, at den kommende folkeafste­mning er én af grundene.

»Regimet vil ikke tolerere den mindste kritik af forslaget. Det skal bare vedtages uden modstand. Truslen om at anklage os for landsforra­ederi er en klar advarsel til enhver kritisk røst,« siger han.

 ?? FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/REUTERS ?? En ny forfatning kan gøreAbdel Fatah al-Sisi til Egyptens praesident frem til 2034. Ifølge demokrati- og menneskere­ttighedsfo­rkaempere er det »et dødsstød for det eneste seriøse forsøg på at skabe demokrati i Egypten«.
FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/REUTERS En ny forfatning kan gøreAbdel Fatah al-Sisi til Egyptens praesident frem til 2034. Ifølge demokrati- og menneskere­ttighedsfo­rkaempere er det »et dødsstød for det eneste seriøse forsøg på at skabe demokrati i Egypten«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark