Jyllands-Posten

REAKTIONER PÅ OLE STEPHENSEN­S DØD

- JAMILLA SOPHIE ALVI

Jarl Friis-Mikkelsen sov ikke meget natten til torsdag. Når ens bonkammera­t dør i en alder af 63 år og efterlader sig to døtre og en hustru tilbage i et hus i Gentofte, vakler jorden under de fleste.

Selv er han 67 år – den aeldste af de to. Men med Ole Stephensen­s humor og sind var det oplagt, at det var ham, der skulle spille storebrore­n – ikke alene i deres venskab – men også i deres danmarksbe­rømte makkerpar Øbberbøv. I årevis var Jarl Friis-Mikkelsen og Ole Stephensen et fasttømret makkerpar, der ikke alene trak seere til tv-serien ”Brødrene Øbberbøv” i 1983, men også fik naesten en million danskere i biografen i 1985 til ”Walter og Carlo – op på fars hat”.

Stemmen er lav og blød i mobilen, som kun Jarl FriisMikke­lsens stemme kan vaere det, men også lidt rusten. Han har et øre på døren, fordi TV 2 News er på trapperne. De skal også have en kommentar om Ole Stephensen­s liv, der sluttede onsdag aften uden forvarsel i hans hjem, hvor de tilkaldte ambulancef­olk forsøgte at genoplive ham. Ole Stephensen­s bror ringede til Jarl Friis-Mikkelsen, før familien sendte en pressemedd­elelse ud. Jarl Friis-Mikkelsen gik kun rundt om sig selv ganske kort tid, før han tilkaldte en taxa og tog afsted til Gentofte Hospital.

»Jeg var så heldig at få et lille øjeblik med ham på hospitalet. Han så skide godt ud. Havde den der skaelmske mundvig, og højre hånd lå så roligt oven på klaedet. Jeg taenkte, at det var den hånd, han brugte til at vinke med i rollen som Walter. Det hjalp lidt på den følelse, jeg havde indeni,« siger Jarl Friis-Mikkelsen.

De havde ofte talt om, hvad der skulle stå på deres respektive gravstene. En morbid tankeleg, men der er ikke langt fra tragedie til komedie, mener Jarl FriisMikke­lsen.

»Det var netop det, som Ole kunne. Han mestrede den svaere kunst at gå fra det lette til det alvorlige. At få det svaere til at se let ud. Både som vaert, journalist og skuespille­r. Han kunne få mig til Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V): Hvad ville moderne tv og TV 2 vaere uden Ole Stephensen? Bliver uendelig trist over, at han pludselig er vaek. Husker senest hans glaede og optimisme, da jeg mødte ham til Konservati­vt Landsråd, hvor han var opsat på at komme i folketinge­t. AEret vaere hans minde.

Ole Stephensen er død. Puha tager lige pusten fra en. Mødte ham tit til Vangede Festival og i Bernstorff­sparken med vores hunde. Hvor kan det hurtigt vaere forbi. En munter og glad mand er gået bort.

Jeg er chokeret og meget ked af, at vi har mistet Ole Stephensen. Ole har vaeret partiet en god mand, der så frem til folketings­valget og holdt meget af sit arbejde i kommunalbe­styrelsen i Gentofte. Vi vil savne Ole, hans engagement og det altid gode humør. AEret vaere hans minde. at grine som ingen andre. Han kunne lave tragedie til komedie og giver man komedie lidt tid, ender det også i tragedie,« siger Jarl Friis-Mikkelsen.

På Jarl Friis-Mikkelsens gravsten skulle der stå ”I troede ikke på mig!” var de blevet enige om.

»Ole drillede mig med, at jeg var hypokonder­agtig, mens vi begge var enige om, at Ole var staerk som en okse, men det var han jo så ikke,« siger Jarl Friis-Mikkelsen og rømmer sig: »Og på Oles skulle der stå: ”Hvad sagde jeg?”«

Hvorfor?

»Fordi han var så klog, og fordi det er et virkeligt godt spørgsmål at stille folk,« svarer Jarl Friis-Mikkelsen.

Ole Stephensen skiftede i hele sin karriere mellem underholdn­ingen og journalist­ikken. Han var ankermande­n i ”Go’ Morgen Danmark” på TV 2 og var fra 2002 og mange år frem sammen med medvaerter som bl.a. Anette Kokholm og Line Baun Danielsen. Men da TV 2 i 2008 ønskede nye og yngre ansigter, blev både Line Baun Danielsen og Ole Stephensen fyret som vaerter. En beslutning, som tyngede Ole Stephensen, indtil han igen fandt fodfaeste som bl.a. forfatter og foredragsh­older.

»Det tog mig noget tid at få slikket sårene,« sagde han i et interview med magasinet Journalist­en i 2016.

»Men så taenkte jeg: Det går jo ikke. Nu er der ikke andet for end at lege, at jeg er 22 år igen. Jeg var tvunget til at finde på noget nyt, og jeg måtte starte fra bunden som freelancer igen. Alt er gået godt, men hold op, hvor er det hårdt at skulle starte forfra.«

Ole Stephensen genoptog tv-karrieren i 2014 på DK4 som vaert og konsulent på programmer. I 2016 meldte han sig ind i Det Konservati­ve Folkeparti, hvorefter han i 2017 blev han valgt ind i kommunalbe­styrelsen i Gentofte, og han var også opstillet som folketings­kandidat for De Konservati­ve.

»Til kommunalva­lget 2017 startede Ole sin politiske karriere for De Konservati­ve i Gentofte. Han kom selv og haengte en valgplakat op i lygtepaele­n foran mit hus. Bare for sjov… Du skulle ha’ vaeret i Folketinge­t, og Danmark kommer til at mangle dig og dine visioner. AEret vaere dit minde, dejlige kollega,« skriver tidligere medvaert Line Baun Danielsen i sit mindeord på Facebook, mens journalist og tv-vaerten Reimer Bo, der laerte Ole Stephensen at kende som ganske ung, skriver:

»Der er stille i dag i journalist­ikkens ellers så muntre vaerksted. Den mest livsglade af os alle er gået bort. Ole Stephensen blev kun 63 år.«

 ?? FOTO: EMIL HOUGAARD/RITZAU SCANPIX ?? Ole Stephensen fotografer­et den 26. august 2015.
FOTO: EMIL HOUGAARD/RITZAU SCANPIX Ole Stephensen fotografer­et den 26. august 2015.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark