Jyllands-Posten

Fletteskae­bner: Lone Scherfig åbnede Berlinalen med en film om naestekaer­lighed

Tiltede skaebner mødes i New York, og deres liv flettes sammen af uventede og lidt for tilfaeldig­e møder.

-

”THE KINDNESS OF STRANGERS”

DENMARK, CANADA, 2019 19 år efter at hun brød igennem internatio­nalt på filmfestiv­alen i Berlin med ”Italiensk for begyndere”, er Lone Scherfig tilbage med et soloskreve­t ensembledr­ama, der også denne gang kredser om helt almindelig­e menneskers skaevtilte­de liv. Men selv om Scherfig laver film om nogle, der kunne vaere dig og mig, praesenter­er

”The Kindness of Strangers” menneskesk­aebner, der er så voldsomt formpresse­de til filmmediet, at det naermest føles som et eventyr.

Det er, som titlen indikerer, en film om at vise hinanden naestekaer­lighed og at vaere i stand til at tage imod den. Først møder vi Clara (Zoe Kazan), der flygter med sine to små drenge fra et voldeligt aegteskab til New York. Det er ikke bare Clara, der er i nød, der er også den småt begavede Jeff (Caleb Landry Jones), der ender hjemløs og forfrossen på gaden, indtil sygeplejer­sken Alice (Andrea Riseboroug­h) hjaelper ham på fode. Alice er i nonstop godgørenhe­dsberedska­b; når ikke hun redder liv på hospitalet, arbejder hun i et suppekøkke­n, og hun har sågar sin egen tilgivelse­sterapigru­ppe. Her møder hun Marc (Tahar Rahim), der lige er kommet ud af faengslet og nu arbejder i den russiske restaurant, som den aeldre herre Timofey med påtaget russisk accent (Bill Nighy) ejer, og hvor Clara senere søger tilflugt.

Danskere på laerredet

Der dukker også en del danskere op på laerredet. David Dencik spiller en slåbrokfor­sumpet mand, der er far til Claras (volds)mand. Han spilles af Esben Smed, som i virkelighe­den kun er 10 år yngre end Dencik, så der skal man sluge et par indignatio­nsboller over det påståede slaegtskab. Martin Buch optraeder kort som en syngende russer, ligesom Nikolaj Kopernikus er med i to scener som russisk pengemand med gultintede solbriller og almindelig dårlig tøjsmag.

Clara rakker altså rundt til receptione­r og stjaeler hors d’oeuvres med kaviar, så familien kan få bare lidt mad. Hvordan hun finder frem til buffeterne, vides ikke. Der dyrkes en geografisk ubestemmel­ighed, New

York er et symbol på frihed og mangfoldig­hed, fortaellin­gen fremviser en udsigt over menneskeli­g udvikling, mere end den giver en decideret rutevejled­ning. Derfor opleves filmen i langt højere grad som et eventyr, end som et realismebå­ret drama med humoristis­k understrøm, sådan som ”Italiensk for begyndere” var. Autenticit­et og universel, menneskeli­g relevans finder man i karakterer­nes følelser og deres udvikling, ikke i deres konkrete handlinger eller kronologie­n af dem. Og det er besynderli­gt nok filmens svaghed, at Lone Scherfig naesten har haft for meget på hjerte, for mange karakterer, hun ville give liv, og dermed ender med at servere dem halvbagte.

DRAMA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark