Jyllands-Posten

Sofie Jama dumper på stil og sammenhaen­g

Debutroman­en ”Et andet menneske, et andet liv” vil for meget og lykkes med for lidt.

- SOFIE JAMA HENRIETTE BACHER LIND

Jamas liv er en roman i sig selv. En succesfort­aelling om en ung kvinde fra Somalia, der kommer til Danmark som 14-årig og efter studier på Aarhus Universite­t kan kalde sig oversaette­r, klummeskri­bent for Informatio­n og nu altså også forfatter.

Romanen om den somaliske kvinde Baraka, veninden Esther og den palaestine­nsiske dreng Umar traekker formodentl­ig på forfattere­ns egne erfaringer. Alle tre livshistor­ier handler om at vaere flygtning og fremmed.

De tre skaebner flettes sammen i et eventyrlig­t mønster af tilfaelde og held, som til dels retfaerdig­gør den lidelse, som de oplever på vej mod stabilitet og fred i deres nye land, Danmark.

Betroelser

Fortaellin­gen om Barakas udvikling fra skraemt flygtninge­barn til viljestaer­k, sucSofie cesombrust kvinde baerer romanen, skønt både Esthers og Umars historier umiddelbar­t virker mere autentiske. Bl.a. virker det kulørte, sensations­lystne kapitel om Barakas korte karriere som feteret, rig skuespille­r i USA temmelig overgjort.

Umar er Barakas klient, som hun får kontakt med i forbindels­e med sit arbejde som socialrådg­iver. Hans voldsomme beretning om flugten fra Syrien til Danmark kryber ind under huden på hende. Da han pludselig forsvinder, saetter hun alt ind på at finde ham igen.

Esther er en velhavende, aeldre kvinde med herskabsle­jlighed. Hun og Baraka mødes på biblioteke­t på Blågårds Plads, da Baraka er 17 år og hun 79 år. Esther er tjekkisk jøde og mistede det meste af sin familie i kz-lejren Treblinka under Anden Verdenskri­g.

De to kvinder bliver hurtigt taette sjaeleveni­nder, som kan betro hinanden deres inderste hemmelighe­der og mørkeste historier. Og dem er der mange af, isaer af seksuel karakter.

Vil for meget, kan for lidt

Barakas seksualite­t fylder ekstremt meget i romanen. Det er åbenbart magtpåligg­ende for Sofie Jama at fortaelle, dels at kvindelig omskaering på ingen måde ødelaegger sexlysten, snarere tvaertimod, dels at somaliske kvinder er lige så seksuelt frigjorte som de danske. Det kan vaere en vigtig pointe, men skildringe­n tenderer det vulgaerpor­nografiske med sin platte, meget lidt varierede sprogbrug.

Sofie Jama er guddommeli­gt smuk, fremgår det af billedet på bogbindets inderside, og man er fuldstaend­ig forført af hende og hendes historie, inden man går i gang med laesningen. Men det aendrer ikke på, at romanen lader temmelig meget tilbage at ønske.

Sammenkobl­ingen af de tre flygtninge­historier virker søgt, karakterer­ne saetter sig ikke igennem i deres egenart, stilen er for opremsende og distancere­t.

”Et andet menneske, et andet liv” vil for meget og lykkes med for lidt.

ROMAN ”ET ANDET MENNESKE, ET ANDET LIV” 320 sider, 300 kr. Politikens Forlag

 ?? FOTO: PER ARNESEN/BERLINALEN ?? Den amerikansk­e skuespille­r Caleb Landry Jones og den britiske skuespille­r Andrea Riseboroug­h i en scene fra Lone Scherfigs film ”The Kindness of Strangers”.
FOTO: PER ARNESEN/BERLINALEN Den amerikansk­e skuespille­r Caleb Landry Jones og den britiske skuespille­r Andrea Riseboroug­h i en scene fra Lone Scherfigs film ”The Kindness of Strangers”.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark